Grubišnopoljci sve t

Vrana vrani neće oči iskopati, ali ljudima štetu hoće napraviti

Foto: 'Michael Palijan / VLM'
Vrana vrani neće oči iskopati, ali ljudima štetu hoće napraviti
06.05.2012.
u 09:33
Graktalice su dobile i potomstvo, pa je bučna armija i veća negoli ranije. Sudeći prema iskustvima, očito će vrane ostati rezidenti parka. Naime, kada se nastane teško ih je istjerati
Pogledaj originalni članak

Iako su se nadali da će ih žestoka zima udaljiti na duže vrijeme, jer su za hladnoća u siječnju i veljači bile tihe i rijetke, Grubišnopoljci ipak ne mogu odahnuti od crnih letećih napasti u gradskom i školskom parku. Vrane koje su prije nekoliko godina okupirale te prostore ponovno ih izluđuju.

Oprez, bijeli \"pečat\"!

– Oprezno prolazim parkom kako ne bih dobila bijeli „pečat\" po glavi ili ramenima. Doista su odvratne !-rekla nam je Grubišnopoljka prolazeći parkom.

Pločnici u parku su istočkani izmetom, koji sada ipak u određenoj mjeri zaustavljaju prolistale krošnje stoljetnog kestenja.

Graktalice su dobile i potomstvo, pa je bučna armija i veća negoli ranije. Sudeći prema iskustvima, očito će vrane ostati rezidenti parka. Naime, kada se nastane teško ih je istjerati.

U to se uvjerio i Grad Grubišno Polje prije nekoliko godina iz Austrije za četrnaest tisuća kuna nabavivši specijalan audio sustav koji je u parku ispuštao iritirajući ultrazvuk i zvuk jastreba.

Gačac neuništiv

Djelovalo je nekoliko mjeseci, no ipak je prevagnula prepredenost i prilagodljivost vrana. Na zvuk su se navikle i bezbrižno se vratile u krošnje. Među, nažalost, privremenim rješenjima je bio i angažman vatrogasaca koji su vodenim topovima ili kukama skidali veliki dio gnijezda. Stručnjaci navode da je riječ o vrani gačcu ili usjevnoj vrani koja se gnijezdi u krajevima bogatim poljoprivrednim usjevima. Hraneći se, uništava usjeve, što je posljednjih godina bio slučaj i u Grubišnom Polju.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.