CRO DEMOSKOP

Vladajući HDZ i dalje je prvi izbor, a Milanoviću naštetio posljednji sukob s Plenkovićem

Foto: CRO demoskop/RTL
Foto: CRO demoskop/RTL
Foto: CRO demoskop/RTL
Foto: CRO demoskop/RTL
Foto: CRO demoskop/RTL
Foto: CRO demoskop/RTL
Foto: CRO demoskop/RTL
Foto: CRO demoskop/RTL
08.05.2022.
u 20:10
Promjene u odnosu na prošli mjesec nisu drastične, ali prema podacima posljednji sukob dvaju vodećih političara u državi naštetio je predsjedniku Zoranu Milanoviću.
Pogledaj originalni članak

Kakav je rejting stranaka i političara u svibnju otkrivaju novi podaci CRO Demoskopa koji je za RTL provela agencija Promocija Plus. Promjene u odnosu na prošli mjesec nisu drastične, ali prema podacima posljednji sukob dvaju vodećih političara u državi naštetio je predsjedniku Zoranu Milanoviću. 

Rejting stranaka

Vladajući HDZ i dalje je prvi izbor među ispitanicima. Više od četvrtine građana tu stranku smatra najboljom na političkoj sceni i to uz blagi rast u odnosu na travanj (svibanj 26,1 posto - travanj 25,4 posto). Rast bilježi i SDP iako i dalje značajno zaostaju (svibanj 17,5 posto - travanj 17,1 posto). Treća opcija ostaje platforma MOŽEMO! koja vlada Zagrebom gotovo godinu dana; u svibnju su na 12,6 posto (travanj 12,8 posto).

Foto: CRO demoskop/RTL

Slijedi MOST koji i ovoga mjeseca gubi podršku iz vala referendumskih inicijativa, pali su ispod 10 posto (svibanj 9,2 posto - travanj 10,3 posto). Gotovo dvostruko manje ima Domovinski pokret, uz doduše blagi rast (svibanj 4,8 posto - travanj 4,7 posto). Ostali su daleko: CENTAR manje od 2 posto (u svibnju 1,9 posto - 1,6 posto u travnju), pa HSS (svibanj 1,6 posto - travanj 1,7 posto).

Foto: CRO demoskop/RTL

Još dalje su FOKUS (svibanj 1,2 posto - travanj 1,2 posto), HNS (svibanj 1,1 posto - travanj 0,8 posto), pa IDS (svibanj 1 posto - travanj 1 posto), a ispod toga su i sve ostale stranke kojih, znamo, u Hrvatskoj ne manjka. No velikom izboru unatoč građani očito nisu impresionirani ponudom jer je neodlučnih više od 17 posto.

Najpozitivniji političar

Najbolje i u svibnju stoji predsjednik Milanović s gotovo 21 posto potpore, no u travnju je imao i 22 te mu je od veljače ovo najlošiji rejting. Drugi izbor je premijer Plenković kojem je pak u odnosu na travanj rejting viši za gotovo 3 postotna boda (svibanj 18 posto - travanj 15,5 posto). Svi ostali su daleko, a broncu na ovoj ljestvici zadržao je zagrebački gradonačelnik, s manje od 5 posto (u travnju bio na 5,5 posto).

Foto: CRO demoskop/RTL

Slijedi ministar financija Zdravko Marić (svibanj 3,5 posto - travanj 2,8 posto), pa Sandra Benčić (svibanj 1,9 posto - travanj 2 posto) i Ivan Penava (svibanj 1,9 posto - travanj 0,8 posto). Tek nakon njih je predsjednik SDP-a Peđa Grbin (svibanj 1,5 posto - travanj 1 posto). Među top deset u svibnju je i SDP-ova Biljana Borzan (svibanj 1,4 posto - travanj 0,9 posto), Marija Selak Raspudić (svibanj 1,3 posto - travanj 1,4 posto) i Oleg Butković (svibanj 1,2 posto - travanj 0,6 posto). Da je najpozitivniji, među brojnim političarima - NITKO stav je gotovo četvrtine građana (23,4 posto).

Najnegativniji političar

Najnegativac u državi i u svibnju je premijer Andrej Plenković - to je stav više od 28 posto ispitanika (27,7 posto u travnju). No približio mu se predsjednik Milanović kojeg od početka mandata građani nisu ovako negativno ocijenili. Stav je to gotovo četvrtina ispitanika - što je, od travnja rast od gotovo 6 postotnih bodova (svibanj 23,5 posto - travanj 17,9 posto). Komunikacijom u kojoj ne bira riječi, pa i psuje, očito mu je donijela negativne bodove.

Foto: CRO demoskop/RTL

Dugo nakon njih nema nikog nema, a treći najnegativac je Milorad Pupovac (svibanj 3,3 posto - travanj 3,3 posto), onda ministar obrane Mario Banožić koji je preživio rekonstrukciju Vlade (svibanj 3 posto - travanj 2,8 posto), pa predsjednik Sabora Gordan Jandroković (svibanj 2,6 posto - travanj 1,5 posto), onda i šef diplomacije Gordan Grlić Radman (svibanj 1,8 posto - travanj 0,3 posto). Slijedi i četvrti član HDZ-a, ministar zdravstva Vili Beroš (svibanj 1,6 posto - travanj 2,9 posto), pa Hrvoje Zekanović koji je Milanovića javno optužio da se drogira (svibanj 1,1 posto - travanj 0,5 posto). Isti rejting ima i Tomislav Tomašević (svibanj 1,1 posto - travanj 2,4 posto), a da su negativni svi političari stav je više od 12 posto ispitanika.

Ocjena Vlade, Sabora i Ureda predsjednika

Iako je Pantovčak ponovno dobio najbolju ocjenu, dobar - tri, ovo je najlošiji prosjek od početka predsjedničkog mandata (svibanj 2,83 - travanj 3). Vlada je nakon rekonstrukcije nešto poboljšala prosjek od travnja ali ostali su na dovoljan - dva (svibanj 2,34 - travanj 2,31). Istu ocjenu s nižim prosjekom građani su dali i parlamentu (svibanj 2,34 - travanj 2,31).

Foto: CRO demoskop/RTL

Smjer kretanja zemlje

Tek nešto više od 18 posto ispitanika smatra da zemlja ide u dobrom smjeru, a 68,3 posto smjer ocjenjuje pogrešnim (prošlog mjeseca je bilo manje od 18,6 posto optimističnih, a 67,6 posto ispitanika smatralo je da idemo u pogrešnom smjeru). Optimistični su najčešće glasači vladajućeg HDZ-a (52,5 posto), ali i među njima 31,8 posto smatra da idemo u pogrešnom smjeru.

Foto: CRO demoskop/RTL

Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 2. do 5. svibnja na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je - 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

Avatar VLbriše
VLbriše
08:33 09.05.2022.

Kada bi Hrvatima smetala korupcija i pljačka , hadeze ne bi ni postojal !!!

Avatar Drpimir Kradezejčić
Drpimir Kradezejčić
20:54 08.05.2022.

A novi ministar državne imovine sa svojim majstorijama nekim čudom potpuno nestao iz medija. Barem ovih koje kontrolira vlada.

KA
kamen3
23:12 08.05.2022.

Ovako vam to ide: -HDZ ima onih svojih 25% birača koje je zadužio i koji bi glasovali za njih i kad bi prodali cijelu Dalmaciju i Istru. Tu pomaka nema jer je dio Hrvata takvi oduvijek-nepromjenljivo g.up. Temeljem te istine ova "istraživanja" su nebitna. -Hrvatska je država u totalnom rasulu! -Zdravstveni sustav ne funkcionira iako se u njega ulažu enormne svote novaca svih poreznih obveznika -Pravosudni sustav je je nekompetentan i korumpiran -Socijalna zaštita ne valja (treba li navoditi primjere?) -Obrazovni sustav zaostaje za svim zemljama EU -Po svim pokazateljima uspješnosti smo posljednji u EU -Obnova nakon potresa godinama stoji i nema naznaka početka. -Ministri kao i njihov šef rade što hoće ( sami sebi dodjeljuju i uređuju stanove iz sredstava poreznih obveznika,kupuju opremu po nekiko puta skuplje od tržišne cijene itd) -Predsjednik Vlade ne samo što je izgubio radare već je izgubio i kompas pa se našao u Ukrajini kao da nema doma problema -itd,itd