ukida se porez

Vlada operatorima ukinula trošarine, očekuju se ulaganja

Foto: AFP/PIXSELL
Vlada operatorima ukinula trošarine, očekuju se ulaganja
13.10.2011.
u 18:10
Od kolovoza 2009. operatori su zbog krize morali u proračun uplaćivati 6 posto prihoda od poziva i SMS-ova
Pogledaj originalni članak

Vlada je odustala od kriznog nameta koje su propisali mobilnim operatorima. Od kolovoza 2009. zbog krize su, naime, morali u proračun mjesečno uplaćivati 6 posto prihoda koji su ostvarivali na mobilnim pozivima i SMS-ovima. S obzirom na zakonsku proceduru, trošarine bi trebale biti ukinute 1. siječnja sljedeće godine. U svom objašnjenju Vlada tvrdi da je razlog za ukidanje nameta pokretanje investicijskog ciklusa. Naime, kako su dosad operatori tvrdili, krizne trošarine uvelike su ih zaustavljale upravo kad su investicije u pitanju. Usto, svaki pad prihoda dva najveća operatora pravdala su djelomice i nametnutim im trošarinama. Bili su i jedina grana industrije '‘kažnjena'’ kriznim nametom.

Operatori su lobirali tako što su isticali da trošarine nisu ni u skladu s europskim zakonodavstvom. Ipak, tek im je predizborno vrijeme donijelo očekivani rezultat – ukidanje trošarina.

Operatori se slažu da će ta odluka imati dugoročan i pozitivan utjecaj na investicije u infrastrukturu pokretnih mreža, u prvom redu na razvoj i budućnost mobilnoga interneta i mreže četvrte generacije (LTE).

No, svakog korisnika zanima hoće li biti ikakvih pozitivnih posljedica za njih. Ili, vrlo konkretno, hoće li cijene padati. Operatori nisu ni s uvođenjem trošarina izravno dizali cijene nego su manevrirali obračunskim jedinicama i cijenama paketa i mjesečnih naknada i time korisnike poticali na veću potrošnju.

– Ukidanje nameta potaknut će mobilne operatore na veće investicije, od čega će najveću korist imati krajnji korisnici, a poslat će se i pozitivna poruka investitorima zainteresiranima za ulaganje u Hrvatsku – ističe Mladen Pejković, predsjednik uprave Vipneta.

Dakle, kad odahnu od trošarina, mogla bi se ponovo zahuktati tržišna utakmica i s obzirom na cijene usluga.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
21:06 13.10.2011.

Te trošarine su izazvale masovno otpuštanje radnika.Sada jedan radi za trojicu u baš ne ugodnim uvjetima a korisnici su zakinuti kvalitetnom uslugom.

Avatar seneka
seneka
22:12 13.10.2011.

Vlada je donijela jedini logičan korak: Uzeti tamo gdje nema i dosipati u pune vreće!! Sve drugo od vlade bilo bi iluzorno očekivati. Dakle treba se zaštititi korporacije ,i to tako da im se ukine porez. A oni će se opet hvaliti i djeliti dividende. Bravo vlado.

ST
SturmFührer
18:53 13.10.2011.

\"No, po svemu sudeći, smanjenja cijena telekomunikacijskih usluga neće biti.\" Nisam ni mislio da će pojeftiniti tel. usluge, jedinio što možemo očekivati bilo bi povećanje cijena jer takav je inače običaj kod nas, a mi samo šutimo i dalje blejimo.