PORUKA GRADSKOJ VLASTI

Vlada: Odustanite od poskupljenja vode u Zagrebu

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Održana sjednica Vlade RH
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Izjave ministara nakon sjednice Vlade RH
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević sa zamjenicima održao je konferenciju za medije
02.12.2022.
u 06:28
Odgođena je primjena Uredbe o visini naknade za korištenje voda pa će vodovodi naknadu za vodu izgubljenu između crpilišta i korisnika plaćati tek od 1. siječnja 2024.
Pogledaj originalni članak

Vlada je jučer za godinu dana odgodila primjenu Uredbe o visini naknade za korištenje voda pa će vodovodi naknadu za vodu izgubljenu između crpilišta i korisnika plaćati tek od 1. siječnja 2024. godine. Zagrebačkim gradskim vlastima time je izbijen jedan od argumenata za 20-postotno poskupljenje vodnih usluga od Nove godine, a premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Davor Filipović pritom su ih pozvali da u potpunosti odustanu od najavljenog poskupljenja.

– Odgodit ćemo uredbu i tako omogućiti svim jedinicama lokalne samouprave, osobito Zagrebu, Splitu i drugim velikim gradovima, da nemaju potrebu za dizanjem cijena vode – kazao je Plenković na sjednici Vlade, pozivajući gradske vlasti da vode računa o troškovima u kućnim budžetima svojih građana. Filipović je, pak, nakon sjednice još jednom podsjetio da je Vlada jesenskim paketom mjera osigurala da cijena struje ostane ista i za vodovode, upravo kako ne bi došlo do poskupljenja.

– Primjenu uredbe odgodili smo kako bismo zaštitili standard i da ne bi bilo poskupljenja – rekao je ministar, pozivajući sve koji su razmišljali o poskupljenju vode da od toga odustanu. Filipović je podsjetio i da je Vlada učinila niz koraka kako bi zaštitila Zagrepčane od poskupljenja. Uz ograničavanje cijene struje za gradska poduzeća, koje će Gradu donijeti uštedu od 580 milijuna kuna, osiguran je i domaći plin po zaštićenim cijenama za građane i institucije, riješeni su problemi s Gradskom plinarom, a nema ni poskupljenja za 70.000 građana koji se griju na toplanu... – nabrajao je ministar, koji tvrdi da je sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem redovito komunicirao o svim gradskim problemima. Svim – osim poskupljenja vode, o kojemu, tvrdi, iz gradskih vlasti nije bilo ni najmanjeg signala.

– Kod svih prethodnih situa- cija gradonačelnik je komunici- rao, rekao je što se planira, a ovo je bio njihov jednostran potez i nitko iz Grada nije nazvao. Da jesu, dobili bi jasan signal da to ne čine i moram priznati da sam bio iznenađen što su krenuli u tom smjeru – rekao je Filipović, odbijajući tumačenja da je Vlada odugovlačila s prolongiranjem primjene uredbe kako bi politički profitirala.

Ponovio je kako nema nikakve potrebe da voda u Zagrebu poskupi te kao argument navodi da je zagrebački proračun, s više od 16 milijardi kuna, najveći do sada, a gradska uprava hvali se stabiliziranim financijama. Posebno je pritom upozorio na nerazmjer između 150 milijuna kuna koje bi poskupljenjem trebao uprihoditi gradski vodovod i onoga što bi trebali platiti da je uredba o naknadi za vode zaživjela, a riječ je o iznosu od 29 milijuna kuna.

spas za građane zagreba

U Zagrebu voda skuplja nego u Milanu, Madridu, Varšavi i Rimu

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović nam je potvrdio da je Vlada spremna na godinu dana odgoditi primjenu ove uredbe, a zauzvrat traži da gradske vlasti odustanu od planiranog poskupljenja. A jutros je na sjednici Vlade to i formalizirano, premijer Andrej Plenković rekao je kako će uredbu o visini naknade za korištenje voda odgoditi za godinu dana i tako omogućiti svim jedinicama lokalne samouprave 'da nema potrebe za dizanjem cijena vode'.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TJ
TJekelic
10:03 02.12.2022.

Jedan vamo drugi tamo ajde se dogovrite da barem pokusamo vidit da se ne dogovarate haah ovako sami sebe izdajete haha ako išta ima poslova di god hoćete vidjet pogotovo za van pogledajte PickJobs cisto da odete vanka haha