pomoć građanima

Vlada će umirovljenicima isplaćivati jednokratnu mjeru, ali neće je dobiti svi

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovački umirovljenici lijepo proljetno vrijeme koriste za boravak na svježem zraku
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagreb: Gradonačelnik Tomašević na obilježavanju Dana Doma za starije osobe Centar
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagreb: Gradonačelnik Tomašević na obilježavanju Dana Doma za starije osobe Centar
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Zagreb: Gradonačelnik Tomašević na obilježavanju Dana Doma za starije osobe Centar
08.09.2022.
u 13:52
Energetski dodatak planira se isplatiti svim umirovljenicima s primanjima manjima od 4360 kuna mjesečno, a za mjeru je izdvojeno 450 milijuna kuna.
Pogledaj originalni članak

Na današnjoj je sjednici Vlada ograničila cijene devet prehrambenih proizvoda te cijene električne i toplinske energije do travnja sljedeće godine, to jest do kraja sezone grijanja.

Osim toga, jedna od predstavljenih mjera jest i jednokratni energetski dodatak namijenjen umirovljenicima. Energetski dodatak planira se isplatiti svim umirovljenicima s primanjima manjima od 4360 kuna mjesečno, a za mjeru je izdvojeno 450 milijuna kuna.

Foto: Vlada RH

Oni s mirovinama manjima od 1850 kn dobit će 1200 kuna pomoći, za mirovine između 1850,01 i 2350 kn isplaćivat će se 900 kuna, za mirovine od  2350,01 do 3350 kn 600 kuna pomoći, a za one čija su primanja između 3350,01 i 4360 kuna planiran je dodatak od 400 kuna.

Paket vrijedan 21 milijardu kuna

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak na sjednici Vlade jesenski Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.

"S ciljem zaštite građana, gospodarstva, društva ponovo idemo sa snažnom intervencijom", rekao je u uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.  Ukupan paket mjera po njegovim je riječima težak gotovo 21 milijardu kuna.

Vlada po njegovim riječima donosi "snažan, pravedan i sveobuhvatan" program kojim osigurava standard građana, čuva funkciju javnih ustanova i zadržava visok rast gospodarstva. Više o ovim mjerama možete pročitati OVDJE.

VIDEO: Stručnjaci objasnili: 'Kad su u struji, ovi uređaji najviše troše, čak i ako nisu upaljeni

novi prijedlozi

SSSH: Vladine mjere su korak u pravom smjeru ali nedovoljne - treba ih pratiti rast plaća

S obzirom da se standard radnika, a posljedično i domaća potražnja koja je ključna za sprečavanje recesije, mogu obraniti jedino povećanjem plaća, SSSH poziva Vladu da u predstojećim kolektivnim pregovorima za javni sektor uvaži realno utemeljene zahtjeve sindikata za povećanjem osnovice, ali i da nastavi raditi na daljnjim mjerama kojima bi se dodatno potaklo kolektivno pregovaranje i rast plaća i u privatnom sektoru.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

JD
John Doe Jr.
18:58 08.09.2022.

Napokon će Hrvatski umirovljenici moći otići na Bali da se malo odmore

ZA
zarko815
15:49 08.09.2022.

Trebalo bi razdvojiti zasluženu mirovinu od socijalne pomoći. Zaslužena mirovina jeste ono što je netko kroz svoj radni vijek uplatio u mirovinski fond, a prema tome prosječna mirovina bi bila 300 kuna, kada se uzme u obzir da su velika većina imali plaće oko 120 DEM-a i da su mjesečno plaćali u fond manje od 50 kuna i da je veliki broj umirovljenika sa radnim stažom manjim od 30 godina.

BI
bikica7
09:04 09.09.2022.

Najprije ih odveli na prosjački štap a onda im mrvcama daju infuziju. A što s opljačkanim milijardama otetim od naroda ?