Razgovor o knjizi

‘Vjera i kultura’ autora dr. Franje Topića

Foto: Robert Anic/PIXSELL
‘Vjera i kultura’ autora dr. Franje Topića
13.06.2018.
u 15:42
Riječ je o zbirci izabranih znanstvenih i popularno znanstvenih članaka i prinosa o kulturi, odnosu kulture i vjere, kao lajtmotiv, prožima gotovo sve sadržaje ove zanimljive publikacije.
Pogledaj originalni članak

U Napretkovom kulturnom centru, Bogovićeva 1, u četvrtak 14. lipnja 2018. godine u 18,00 sati održava se razgovor o knjizi Vjera i kultura autora prof. dr. Franje Topića.

O knjizi će govoriti akad. Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof. dr. Božo Lujić, profesor biblijskih znanosti KBF Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Ivan Markešić sociolog religije u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu i autor prof. dr. Franjo Topić, profesor fundamentalne teologije KBF Univerziteta u Sarajevu i predsjednik HKD Napredak.

Moderator je don Anton Šuljić, svećenik, pisac i pjesnik, pomoćnik direktora Kršćanske sadašnjosti.

Riječ je o zbirci izabranih znanstvenih i popularno znanstvenih članaka i prinosa o kulturi, odnosu kulture i vjere, kao lajtmotiv, prožima gotovo sve sadržaje ove zanimljive publikacije.

Ova knjiga je veliki doprinos afirmiranju Napretka koji je, zahvaljujući predanom-kvalitetnom radu, prešao granice Bosne i Hecegovine i Hrvatske i postao član Europskog centra za radnička pitanja, asocijacije koja ima 74 članice iz većine europskih zemalja, čime je Napredak na određeni i posredni način postao član Europske Unije.

Prof. Topić od prve do posljednje stranice argumentirano zastupa tezu da se vjera i kultura uzajamno pretpostavljaju i uključuju jer obje imaju isti korijen i zadaću.U razgovoru sa suvremenim autorima Topić prihvaća ono što je pozitivno, a kritizira ono što je negativno. Ukidanje bilo religije, bilo znanosti nije ništa drugo nego nasilje koje je nespojivo s dostojanstvom ljudske osobe. U tom smislu Topić ističe značaj američkog znanstvenika i vjernika Francisa S. Collinsa i američkoga perenijalnog filozofa Kena Wilbera.

Djelo je primarno namijenjeno humanistici i akademskoj zajednici, ali jednako i široj kulturnoj javnosti, jer na suvremen, priopćiv i kritički način raspravlja o temama važnima za život suvremenoga čovjeka.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.