Pola godine Zakona

Vjenčalo se 39 gay parova, nitko nije objavio fotografije

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Vjenčalo se 39 gay parova, nitko nije objavio fotografije
06.02.2015.
u 19:10
Partnerstvo u Hrvatskoj još nije ozakonio nijedan par stranaca
Pogledaj originalni članak

Od 5. kolovoza kada je Zakon o životnom partnerstvu stupio na snagu do danas sklopljeno je 39 životnih partnerstva. Najviše u Zagrebu, no širi se i popis drugih gradova po Hrvatskoj u kojima se homoseksualni parovi odlučuju na odlazak k matičaru. Kako doznajemo iz Ministarstva uprave, nova životna partnerstva uskoro će biti sklopljena i u Osijeku i Kastvu, gdje će sudbonosno da izreći po dva istospolna para, a nova su vjenčanja najavljena i u Zagrebu te Pakracu. Iako protivnika Zakona nije bilo malo, baš sve su ceremonije protekle bez ijednog incidenta.

– Zemlja se nastavila okretati oko Sunca. Postoje doduše određene klimatske promjene i pada snijeg, ali to nema veze sa donošenjem Zakona o životnom partnerstvu – ciničan je ministar uprave Arsen Bauk, čije je ministarstvo izradilo zakon koji je Hrvatsku svrstao uz bok najdemokratskijih država. U udrugama koje promiču LGBT prava tvrde da će homoseksualnih "vjenčanja" biti sve više kako se bude bližilo ljeto.

Usporedbe radi, u Sloveniji, koja istospolne zajednice priznaje od 2006. godine, do sada je sklopljeno 87 životnih partnerstava.

Ne žele komentare na netu

Osim s hrvatskim državljanima, životno partnerstvo u Hrvatskoj sklapali su hrvatski državljani i sa strancima, a do sada nije zabilježen nijedan slučaj sklapanja životnog partnerstva između dvije strane osobe. Možda će se i to promijeniti.

– Nedavno nam se javio gay iz Čilea koji ima i naše državljanstvo. Uskoro se zbog posla seli u Veliku Britaniju, a prije bi s dečkom, Čileancem, došao u Hrvatsku sklopiti partnerstvo da obojica mogu živjeti u Europskoj uniji – kaže Daniel Martinović iz Zagreb Pridea. On je bio prisutan na više ceremonija sklapanja životnog partnerstva.

– Zapravo je fenomenalno kako su matičari ohrabrivali mladence. Govorili bi im kako je super što su se odlučili na taj korak u životu, a mladenci su dolazili u grču – kaže Daniel. Nijedan par do sada nije se usudio objaviti fotografije s ceremonije ili imenom i prezimenom ispričati svoju ljubavnu priču. Mnogi se i dalje boje, a mnogi jednostavno ne žele da ih "hrabri anonimusi" pljuju po internetu.

– Zakon će riješiti mnoge probleme, no naš je cilj da jednog dana kada novine objave fotografiju s nekog vjenčanja zaista bude svejedno je li riječ o istospolnom ili heteroseksualnom paru – kaže Danijela Almesberger, koordinatorica lezbijske organizacije LORI iz Rijeke. Jedno je, kaže, živjeti u Zagrebu ili Rijeci, a nešto drugo u nekom manjem gradu ići od šaltera do šaltera i skupljati dokumentaciju potrebnu za sklapanje životnog partnerstva. Da će trebati napraviti još puno toga do potpune ravnopravnosti, smatra i Mirela Holy, šefica ORaH-a.

– Treba raditi još jako puno na otklanjanju predrasuda prema LGBT osobama. Potrebne su nam kampanje osvještavanja i tu je jako važna uloga medija i političara – drži Holy.

Raste podrška

Telefonska anketa na uzorku od tisuću ljudi koju je provela Udruga Zagreb Pride pokazuje da podrška zakonu o životnom partnerstvu raste pogotovo kod osoba koje poznaju homoseksualne osobe. Oko 50% ispitanih smatra da istospolni parovi trebaju imati mogućnost sklapanja braka, a više od 60% ispitanih ne smetaju istospolne osobe zaposlene u zdravstvu i školstvu.

>> Hoće li hrvatski Ustavni sud, kao austrijski, gej parovima omogućiti posvajanje?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

SU
suncesmokvemaslina
19:27 06.02.2015.

vjenčalo se još više hetero , nitko nije objavio fotografije...

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
19:44 06.02.2015.

"Vjenčat" ću i ja svoju jelku i trešnju. Pozvat ću Večernji na pir.

LU
lunar777
19:45 06.02.2015.

Kako se mogu vjenčati ako je instituciju braka moguće ustanoviti samo između ženske i muške osobe? Mogli su registrirati istospolnu zajednicu valjda..?