ČETVRTI MANDAT

Viktor Orbán: Izgradit ću kršćansku demokraciju

12.05.2018.
u 15:13
Mislim da je dostižno da Mađarska 2030. postane jedna od pet europskih država najboljih za život i rad, optimističan je Orbán
Pogledaj originalni članak

Birokrati u Bruxellesu trebali bi zaboraviti svoju utopiju o Europskoj uniji kao sjedinjenim europskim državama i vratiti se u realnost zajednice nezavisnih, slobodnih država – kazao je Viktor Orbán nakon što je u parlamentu sa 134 glasa za i 28 glasova protiv četvrti put izabran za mađarskog premijera.

Moćna Panonska nizina

Orbán je u svom govoru poručio kako će u Mađarsku vratiti sustav izvorne, tradicionalne kršćanske demokracije.

– Umjesto propale liberalne demokracije izgradit ćemo kršćansku demokraciju 21. stoljeća koja garantira ljudsko dostojanstvo, slobodu i sigurnost, štiti rodnu ravnopravnost, tradicionalan model obitelji jednog muškarca i jedne žene, sputava antisemitizam, čuva našu kršćansku kulturu i daje našoj naciji priliku da preživi i napreduje – naglasio je Orbán. Govoreći o budućnosti Europske unije, mađarski premijer još je jednom, baš kao i tijekom predizborne kampanje, ponovio kako Budimpešta “treba taj savez i on treba” Mađarsku, no kako će njegova vlada zastupati pogled da taj blok treba iz sadašnjeg formata reformirati i ustanoviti skup slobodnih država.

Osim kritika prema bruxelleskoj birokraciji, kampanju je Orbán temeljio i na antisoroševskoj i antimigrantskoj politici, pa nakon reimenovanja nije ostao dužan niti po tom pitanju.

– Tisuće plaćenih aktivista, birokrata i političara u Bruxellesu radi kako bi se migracija proglasila temeljnim ljudskim pravom. Zbog toga nam žele oduzeti pravo da samostalno odlučujemo koga ćemo primiti, a takav odnos nećemo dozvoliti – kazao je Orbán.

Najiznenađujući dio Orbánova govora možda je ipak bio onaj koji se odnosi na najave ekonomskog prosperiteta Mađarske.

– Znam da mnogi smatraju kako je to nemoguće, no mislim da je dostižno da Mađarska 2030. postane jedna od pet europskih država najboljih za život i rad – najavio je Orbán. Prema intenzivnim aktivnostima koje Orbán u posljednje vrijeme ima s Rusijom i Kinom jasno je u kojem smjeru idu mađarski temelji rasta. No Orbán želi u cijelu priču uključiti i susjede.

– Želimo uvjeriti susjedne države da se ujedine i Panonsku nizinu učine najsigurnijim i najbrže rastućim ekonomskim, trgovinskim i prometnim područjem u Europi. Poručujem im da se ne boje Mađara – tko god surađuje s nama, profitira – zaključio je Orbán.

Ekonomski bum ili samo mit

Analitičari se pak pitaju je li mađarski ekonomski rast o kojem Orbán govori zaista utemeljen na nekom gospodarskom čudu ili je riječ o zavaravanju.

Gledajući brojke koje prezentira službena Budimpešta, nezaposlenost je smanjena s 11,4 posto na 3,8 posto, povećana je prosječna plaća, i općenito vlada mišljenje kako je standard građana u stalnom porastu.

– To je vrlo relativno, prikazane brojke su točne, no treba uzeti u obzir kako je velik dio uloženih sredstava stigao iz fondova EU koje Orbán tako srčano kritizira, zatim više od 200 tisuća Mađara prošle je godine bilo uključeno u javne radove što je prikazano kao da su pronašli posao, a čak 350 od 730 tisuća novih radnih mjesta kojima se vlada hvali ostvareno je izvan Mađarske u drugim zemljama EU – objasnio je za NY Times Istvan Madar iz mađarskog ekonomskog lista Portfolio.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
15:29 12.05.2018.

Kralju..... dodji u Hrvatsku....

Avatar VincereAutMori
VincereAutMori
15:46 12.05.2018.

Dao Bog i nama jednog dana takvog čovjeka, domoljuba i kršćana kakav je Orban, a ove jebivetre i izdajice u povjesnu ropotarnicu.ZDS

Avatar ivek
ivek
15:35 12.05.2018.

madsjari su super sila i jedna od bogati drzava svita,,,,,