SMJENE NA PRISAVLJU

Vijeće HRT-a smijenilo Sutlića, Markotu, Guberinu i Mezulića

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
sutlić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
hrt
08.12.2009.
u 11:55
Stavljanjem svojih mandata na raspolaganje Vijeću, ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić i trojica njegovih suradnika smijenjeni su s dužnosti.
Pogledaj originalni članak

Iako se mislilo da će današnja, opet maratonska sjednica Vijeća HTV-a biti kobna za urednicu Informativnog programa Hloverku Novak-Srzić, smjena s rukovodećeg mjesta ipak je dočekala (zasad) samo one s vrha – ravnateljstvo HRT-a.

Stavljanjem svojih mandata na raspolaganje Vijeću, ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić i troje njegovih suradnika razriješeni su s dužnosti. S devet glasova za smjenu i jednim protiv, uz glavnog ravnatelja, funkcije su izgubili ravnatelj HR-a Davor Mezulić te ravnatelj Glazbene produkcije Josip Guberina. Nepovjerenje je izglasano i ravnatelju HTV-a Blagi Markoti, s osam glasova za smjenu, jednim protiv i jednim nevaljanim glasom.

Nova imenovanja
– Meni je ovo poseban dan. Promijeniti vodstvo na HRT-u u stvorenim okolnostima, iako će zlobnici misliti drukčije, najlakši je put za one koji trebaju otići, a najteži za one koji preuzimaju odgovornost za ovu najveću hrvatsku medijsku instituciju – rekao je Sutlić.

Kako Zakon o HRT-u ne dopušta da javna televizija bude i jedan dan bez vodstva, nakon poprilično iscrpljujuće rasprave vijećnika i navlačenja oko pravnog tumačenja same procedure razrješenja, na kraju je samo dopredsjednik Vijeća Siniša Grgić iznio svoj prijedlog za funkciju v.d. ravnatelja HRT-a: Josipa Popovca, glavnog producenta HTV-a.

Njegov je prijedlog nakon podulje i vrlo oštre “panelke” s vijećnikom Bahtijarijem ipak prihvaćen i Popovac je većinom glasova (sa sedam za, jednim protiv i dva suzdržana) - tajnim glasovanjem ali javnim prebrojavanjem glasova pred novinarima - izabran za v.d. ravnatelja HRT-a. Tim je činom istodobno Sutlić i službeno razriješen (Grgić je to nazvao i “džentlmenskim razrješenjem”).

Popovac je pak u nastavku te procedure “na licu mjesta” predložio Vijeću svoje kandidate za ravnatelje podružnica: za mjesto v.d. ravnateljice Glazbene produkcije Sandru Vojković-Smiljanić, za mjesto v.d. Hrvatskog radija Zorana Mihajlovića, a za mjesto ravnatelja HTV-a Mislava Stipića. Oni su potom većinom glasova i potvrđeni.

Iako su neki vijećnici upravo zbog ove stavke Zakona htjeli odgoditi glasovanje o povjerenju ravnateljima, Vanja Sutlić inzistirao je da se što prije dozna što vijećnici misle o njegovoj budućnosti. Kao razloge stavljanja mandata na raspolaganje Sutlić je naveo manjak podrške zaposlenika HRT-a, Vijeća HRT-a, ali i Hrvatskog sabora.

Sutliću stižu čestitke
– Anomalije se talože desetljećima i vara se onaj tko misli da se mogu u kratkom roku, a na legalan način, riješiti – rekao je u obrazloženju svojih postupaka Sutlić. – Odgovoran sam što suradnike nisam natjerao da izvršavaju obveze, preuzmu odgovornost i stanu pred ljude kojima rukovode. Lakše je ovdje bilo raditi prije krize, svi minusi su nadoknađivani iz naizgled neograničenih resursa. Danas živimo u krizi, neizvjesnosti i sve većem stresu pa se odgovornost traži više nego ikad, a dio ljudi koje sam sam predložio nije se pokazalo dostojnim suputnicima u onom što nas očekuje – rekao je.

Dodao je kako su ravnatelji na sastanku u ponedjeljak bili jednoglasni u svojoj odluci da predaju mandate na raspolaganje, ali je napomenuo da na tom sastanku na vlastitu inicijativu nije bio Blago Markota. A najdojmljivije što je izgovorio Sutlić bila je bila je tvrdnja da je na poziciji ravnatelja bio talac sukoba manjih skupina unutar kuće. Iako je s dužnosti ravnatelja HRT-a smijenjen nakon samo dvije i pol godine mandata, Sutlić je u stankama Vijeća bio dobro raspoložen.

– Ovo mi je najsretniji dan u životu, primio sam više čestitki i SMS-ova nego na Božić i Novu godinu zajedno – našalio se sada već bivši ravnatelj na hodniku i zaista je izgledao kao da mu je pao kamen sa srca.

Novi šef Programskog vijeća Zvonko Milas, dragovoljac – braniteljski prvak bez mrlje
Na prijedlog nekoliko udruga iz Domovinskog rata Zvonko Milas u Programsko vijeće HRT-a ušao je prije godinu dana i zamijenio preminulog Jurja Njavru. Taj Vukovarac ima među braniteljima besprijekoran rejting, a sličan ugled uživa i u vladajućem HDZ-u, prvenstveno zahvaljujući premijerki Jadranki Kosor s kojom godinama bez zadrške surađuje. Iako nije član, više je od simpatizera i nikad to nije skrivao.

Predsjednik je Udruge branitelja dragovoljaca, a Vlada ga je imenovala i upraviteljem Zaklade hrvatskih branitelja kroz koju se iz Fonda branitelja novac usmjerava potrebitima.

U rat je ušao kao dragovoljac, sudjelovao je u svim operacijama na vukovarskom području te u Bljesku, Oluji, Medačkom džepu... Milas nije sudjelovao ni u jednoj aferi, pa mu čak i protivnici priznaju poštenje i nepotkupljivost. U braniteljskim redovima predstavnik je one struje koja poštuje vrijednost Domovinskog rata i zagovara integraciju u društvo.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 50

MI
miso
15:44 08.12.2009.

Haje, konačno. Samo da nam Hlo što prije ozdravi, pa da se i s njom pozdravimo.

JA
jankoprekobrda
12:45 08.12.2009.

Akno nista dobra, barem smo se rijesili Hloverke, koja odlazi u ropotarnicu

OB
-obrisani-
18:07 08.12.2009.

Hm. Večeras nam je na programu u udarnom terminu Yugoslavenski film Veljka Bulajića: Bitka na Neretvi. Prije toga je bila Bitka na Sutjesci, pa Walter brani Sarajevo - idući tjedan će valjda biti Kozara. E ako je ova gospoda ostupila zbog takvih stvari (ima togta još što ovu televiziju ne čini Hrvatskom) onda podržavam. Ali ako su odstupili radi Gebelsovih učenika (Latina, Stankovića i inih) onda nam se zaista ne piše dobro. To znači da smo ušli u zadnju fazu operacije vraćanja Hrvatske i Hrvata pod Srpsku čizmu i pendrek. Za tu zadnju fazu Londonu treba samo da napravi malu rošadu ko u šahu - zamjeni mjesta Mesiću i Pusićki i moji Hrvatići u tom slučaju adio i svama i s vašom državom. I pravo vam budi kad i niste ni za što drugo osim da budete sluge gorima od sebe. Valjda će to kad dođe biti puno bolja situacija nekima na ovom forumu - nego što je sad ili što je bila dok je prvi i jedini predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio živ. Tuđman je vjerovao u svoj narod i svoju vojsku i pobjedio je kako su se hvalili sami četvrtu vojsku ne znam čega. I zato nekima danas smeta. Da je živ Stari Tuđman bi dozvolio svom narodu da kroz referendum kaže što misli o svim važnijim pitanjima za Hrvatsku Ovi danas ne vjeruju ni sami sebi. Oni samo rade ono što im se naredi. I baš me zanima hoće li se iz Hrvatskoga ustava ukloniti ono što je Tuđman stavio da - je zabranjena svaka asocijacija tiba bivše Yuge. Ako to Šeks ukloni - onda ćemo znati kako stvari stoje i da ćemo se opet za par desetaka godina morati braniti od pokušaja Srbije i Londona da preko naših glava i države naprave konačno tu veliku Srm(b)diju. Eto vam prilike Srboljubci podržite Vesnu Pusić i ona će odraditi isto ono što su njeni preci (djed, bratov djed, otac i sad i njen brat i ona) - borili se za Yugoslaviju. A večeras ko gleda Bitka na Neretvi vidjet će petokraku - isto ono znakovlje koje je poharalo Vukovar i cijelu BiH i Kosovo. Pozdrav i navijajte večeras za Titine partizane!