ZADAR U OKRUŽENJU

VIDEO 'Zapovjednik je otkočio pušku i prislonio mu je uz glavu. Čovjek se zaledio'

Foto: Screenshot
04.10.2019.
u 10:10
Sa zapada je prijetila velika vojarna u Šepurinama pokraj Zatona, raketna baza s velikim snagama koje su se spremale za prodor i okruženje grada
Pogledaj originalni članak

U širem zaleđu Zadra gotovo dva mjeseca vode se borbe koje dolaze do samog predgrađa. Situacija u kojoj su neprijateljske snage mogle bez problema iz Beograda preko Banjaluke stići do Knina i Benkovca, a zatim do aerobaze Zemunik i brda Križ pa doći iznad samog Zadra i neposrednom vatrom kontrolirati Jadransku magistralu govori o teškoj poziciji obrane grada. Vojarne u Zadru bile su pune vojnika JNA i bile su njihov utvrđeni bastion unutar grada.

Sa zapada je prijetila velika vojarna u Šepurinama pokraj Zatona, raketna baza s velikim snagama koje su se spremale za prodor i okruženje grada. U dva pokušaja prodora neprijatelj je zaustavljen pred mjestima Zemunik i Sukošan, odnosno Debeljak, gdje se planirao tenkovima spustiti na magistralu s radarske postaje na brdu Križ. Glavni smjer prodora aerobaza – Crno i aerobaza – Smoković – Murvica, nakon četiri dana teških borbi biva probijen.

– Ostali smo u okruženju u samoj Murvici i dogovorili smo se da se predati nećemo ni pod koju cijenu. Pritajili smo se dok ne padne noć. Kad je pala noć, lagano smo krenuli s izvlačenjem. Izvukli smo se kroz neprijateljske linije – rekao je satnik Davor Prtenjaka.

– I dolazimo do linija i čujemo: "Stoj bre, 'ko ide" – nastavlja pripovijedati vojnik Vlado Lučić.

– Kažemo: "Mi, naši. Drina specijalci." On je zastao, zapovjednik je otkočio pušku i stavio mu je na glavu. Čovjek se zaledio. Rekli smo da idemo, krenuli smo, i ja sam očekivao pucanj u leđa. Mislim da je strah kod jednih i drugih prevladao i uspjeli smo proći – rekao je Lučić.

Probivši ovu tenkovski prohodnu liniju, snage iz Šepurina kreću tenkovski prohodnim prostorom sa zapada i spajaju se ispred prigradskog naselja Bokanjac. Zadar je s kopna u okruženju, a u kanal pred gradom uplovljavaju brodovi Jugoslavenske ratne mornarice uz zračni nadzor ratnog zrakoplovstva.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

  

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SN
SNV
11:07 04.10.2019.

Originalno je rečeno idu niški specijalci..pozdrav ekipi iz opkoljene Murvice tog 4.10.1991.Ali rat je davno prošao i uživajte u penziji.Mante se medija.

DO
doremifas
10:25 04.10.2019.

Psi/cuvari u sluzbi zlocinacke organizacije! Sve lazi i podvale samo da se prikrije rusenje narodu drzave i pljackanje narodne imovine. Lopine!

CR
CroZrakomlatNo1
11:06 04.10.2019.

Slavni i povijestni od samog Boga izabrani Cro narod je uz svog Boga nepobjediv!! Slava heroijma braniteljima! Budite sigurni da Vas Bog voli i ima posebno mjesto za Vas u Raju!!!