UHIĆENJE Trojice SUDACA I DRAGE TADIĆA

Vekić na ispitivanju danas, Tadić se branio šutnjom, Krušlin i Kvesić iznijeli obranu

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Trojica sudaca i poduzetnik dovedeni u Zagreb, čeka ih ispitivanje u Uskoku
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
U Osijeku počela uhićenja sudaca koje je Mamić prozvao za kriminal
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
U Osijeku počela uhićenja sudaca koje je Mamić prozvao za kriminal
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
U Osijeku počela uhićenja sudaca koje je Mamić prozvao za kriminal
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Osijek: Sudac Zoran Vekić odlazi u pratnji istražitelja
Foto: PIXSELL
Uhićenje osječkih sudaca
10.06.2021.
u 07:20
Kako će se stvari u ovoj neugodnoj priči, ne samo za osječki sud već za cijelo hrvatsko pravosuđe dalje razvijati, tek će se vidjeti
Pogledaj originalni članak

Četvorica uhićenih, trojica ispitanih na USKOK-u, od kojih se jedan branio šutnjom, a dvojica su iznosila obranu, što je potrajalo  do 22 sata i dulje, četvrti koji će pred istražitelje izaći danas te peti koji iz sigurnosti BiH piše objave po Facebooku te u intervjuu za Novu TV vapi za – oprosnicom.

Tako je završio prvi dan najnovije sage vezane uz Zdravka Mamića koji sam sebe zove "reformatorom" hrvatskog pravosuđa. On je lani u listopadu DORH-u poslao USB stick na kojem je iznio ozbiljne optužbe protiv trojice sudaca Županijskog suda u  Osijeku –Zvonka Vekića, Darka Krušlina i Ante Kvesića. Tvrdio je da im je dao dosta novca, navodno oko 400.000 eura da bi donijeli povoljne sudske presude u odnosu na njega. Odnosno da bi ga vijeće kojim  je presjedao Krušlin oslobodilo optužbe, a vijeće u kojem su sjedila druga dvojica donijelo odluku o nepotvrđivanju  optužnice u aferi Dinamo 2. Kao što svi znamo, to se nije dogodilo, a te Mamićeve optužbe nakon izvida koje je proveo USKOK završile su uhićenjem trojice sudaca te Drage Tadića, osječkog poduzetnika, koji je do sada bio i optuženik i svjedok te je pravomoćno osuđen zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u slučaju Glavaš.

Video: U Osijeku su uhićena tri suca i poduzetnik: Sumnjiče se za primanje mita.

Po onom za što je do sada poznato, suci se sumnjiče za primanje mita, a Mamić za davanje mita. Tadić je u toj priči osumnjičen kao supočinitelj u davanju mita, a pričom je obuhvaćen i Zoran Mamić, vjerojatno isto kao supočinitelj u davanju mita. Od svih njih pred USKOK-om su ispitani Tadić, Kvesić i Krušlin, dok bi Vekić svoj iskaz trebao dati jutros u 8 sati. Nakon što i on bude ispitan, USKOK će odlučiti što dalje, odnosno hoće li  za uhićenu četvorku te nedostupne Mamiće tražiti određivanje istražnog zatvora. A kako je DSV trojici sudaca dan prije uhićenja skinuo imunitet zbog  vođenja kaznenog postupka i određivanja istražnog zatvora, vjerojatno će USKOK tražiti i određivanje istražnog zatvora.

Tadić nije iznosio obranu, branio se šutnjom, a sumnjiči ga se, prema neslužbenim informacijama, da je posredovao između Mamića i sudaca, odnosno da im je nosio novac, organizirao zajednička druženja i tome slično. Kvesić  je iznosio obranu i poricao krivnju. Kako se neslužbeno doznaje, poriče da je Mamić otplatio kredite – njegove ili njegove kćeri, naveo je da njegova kći nikada nije ni imala kredit. Mamić tvrdi da je jednom sucu dao 100.000 eura, od čega je dio trebao dobiti Kvesić te da mu je rečeno kako je Kvesić novac dobio. No Kvesić, kako se neslužbeno doznaje, Mamićeve optužbe poriče. Za razliku od svoje dvojice kolega, on prije uhićenja nije bio suspendiran te protiv njega DSV nije vodio postupak. Što se tiče Krušlina, u utorak je obranu iznosio više od dva i pol sata te je također porekao krivnju.

– Kod Krušlina je problem taj što je osudio Zdravka Mamića vrlo strogo, a sada je doživio da u lisicama završi na USKOK-u zbog jedne, moram mu odati priznanje, vrlo spretne manipulacije Zdravka Mamića koji je očito dobro vođen. Mislim da iza cijele priče stoji nekakav pravnički um koji Mamića vodi kroz sve ovo skupa i koji ima za cilj da se na Ustavnom sudu ukine ta presuda. Međutim, ipak sam uvjeren da na kraju balade suca Krušlina neće uspjeti dovesti u vezu s nekakvim koruptivnim djelom – rekao je Ljubo Pavasović Visković, Krušlinov odvjetnik

Inače, tijekom izvida USKOK je ispitao tridesetak svjedoka, tražio dostavu razne dokumentacije međunarodnom pravnom pomoći, a na kraju je 12. svibnja u BiH saslušan i Mamić. Prema riječima Pavasovića Viskovića, neki od navoda s Mamićeva USB sticka  nakon provjere su odbačeni, no logikom stvari, ako se USKOK odlučio u lisicama privesti čak trojicu sudaca jednog suda, neka osnovana sumnja protiv njih očito postoji. Kako će se stvari u ovoj neugodnoj priči, ne samo za osječki sud već za cijelo hrvatsko pravosuđe dalje razvijati, tek će se vidjeti. U međuvremenu Zdravko Mamić iz BiH poručuje da zaslužuje oprosnicu, kaže da će u toj državi tražiti politički azil te se čudi zašto je u cijeloj priči i njegov brat Zoran. No već u sljedećoj rečenici pojašnjava da je Zoran "njegov novac ponekad nosio nekim osobama, no ne i sucima". Kako se neslužbeno može čuti, Zorana Mamića sumnjiči se da je platio put u Dubai jednom od sudaca.

Video: Sudac Darko Krušlin, kojeg je Mamić prozvao za kriminal, odlazi u pratnji istražitelja

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

KR
kristov
09:29 10.06.2021.

Je li titina bista ili barem slika u uredu USKOK-a ili DORH-a, jer to njega otvara prema istini! Dakako, mislim na sudiju Krušlina, a vjerujem niti ovi drugi nisu drugačiji!! LUSTRACIJA je započela!

Avatar tabadjija
tabadjija
07:51 10.06.2021.

Mamica ZA ministra pravosudja :)

Avatar Aristarh
Aristarh
08:25 10.06.2021.

Osijek tri suca. A ostali koji nemaju veze sa Mamićima?. A u Zagrebu gdje je Mamić doma što se tek tamo krije. Zato poruka Bosancima, ne dajte prebrzo Mamiće u Hrvatsku. Ostavite ga neka propjeva i o Zagrebu.