istraživanje o stavovima

Večernjakovo istraživanje: Što nude predsjednički kandidati? Ovo je 18 pitanja i odgovora

Foto: Duško Mirković/Petar Glebov/Robert Anić/Goran Ferbežar/PIXSELL
izbori
Foto: Duško Mirković/Pixsell
Ivo Josipović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Kolinda
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Ivan Vilibor Sinčić
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Milan Kujundžić
24.12.2014.
u 13:55
Pitali smo kandidate što misle o povećanju predsjedničkih ovlasti, ukidanju županija, broju saborskih zastupnika...
Pogledaj originalni članak

Četvero kandidata za novog hrvatskog predsjednika uoči božićnih blagdana odgovorilo je na 18 pitanja Večernjeg lista. Pročitajte, među ostalim, što su odgovorili o povećanju predsjedničkih ovlasti, ukidanju županija, broju saborskih zastupnika, eksploataciji nafte i plina u Jadranu, Oružanim snagama, posvajanju djece gejeva i lezbijki, eutanaziji, ustavnoj definiciji braka kao zajednice muškarca i žene te mnogim drugima.

1. Treba li povećati predsjedničke ovlasti?

2. Treba li ukidati županije i Hrvatsku podijeliti u regije u sklopu reforme lokalne samouprave?

3. Koliki je optimalan broj općina i gradova u RH?

4. Postoje li teme koje nikako nisu za referendum? Ako postoje, koje su to?

5. Koliki je optimalan broj saborskih zastupnika?

6. Trebaju li Hrvati iz BiH i dijaspore, koji imaju pravo glasa u RH, dobiti pravo na veći broj zastupnika u Saboru?

7. Treba li osumnjičene dužnosnike i prije pravomoćne presude zakonski suspendirati s dužnosti (i lokalne dužnosnike i saborske zastupnike)?

8. Podržavate li ideju eksploatacije nafte i plina u Jadranu? Ili samo plina? Ili ste za zabranu eksploatacije?

9. Jeste li za zadržavanje borbene eskadrile zrakoplova?

10. Treba li RH nabaviti nove/novije borbene zrakoplove?

11. Biste li odobrili slanje hrvatskih vojnika u borbenu misiju NATO-a?

12. Treba li ulazak Srbije u EU uvjetovati rješavanjem pitanja granice, nestalih itd.?

13. Biste li za pet-deset godina, ako osjetite da je društvo za to spremno, gejevima i lezbijkama dopustili posvajanje djece?

14. Jeste li za eutanaziju?

15. Treba li vjeronauk ostati u školama?

16. Treba li promijeniti ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene?

17. Podržavate li umjetnu oplodnju za parove koji nemaju djecu?

18. Jeste li za to da se kanabis koristi u zdravstvene svrhe?

Ivo Josipović

Foto: Duško Mirković/Pixsell

Foto: Duško Mirković/PIXSELL

1. U prijedlogu ustavne reforme zalažem se za to da se omogući predsjedniku države da odbije potpisati zakon za koji smatra da nije u skladu s Ustavom.

2. Da, Hrvatska treba novi, regionalni ustroj s puno više ovlasti, ali i puno više novca za lokalnu samoupravu. Predviđam 5-8 jakih regija.

3. To će biti tema stručne i političke rasprave koju ću potaknuti kad se otvori rasprava o promjeni Ustava.

4. Ljudska i manjinska prava, svjetonazorska pitanja te osnove ustavnog poretka ne smiju biti tema referenduma.

5. Zastupnika treba biti između 113 i 130. Predlažem da se pola sastava Sabora bira sa stranačkih lista uz preferencijalno glasovanje, a ostatak po većinskom modelu.

6. Sadašnji je stupanj zastupljenosti dovoljan, ne treba ga mijenjati.

7. Predlažem automatsku suspenziju po sili Ustava za dužnosnike protiv kojih se pokrenu kazneni postupci za teža kaznena djela.

8. Zalažem se za zelenu ekonomiju i zaštitu prirode i okoliša. Prednost dajem plinu kojeg u Jadranskom moru ima.

9. Da. Zaštitu našeg neba imamo riješenu do 2020. godine, a 2016. će se donijeti odluka o tipu aviona koji ćemo nabaviti radi nastavka zaštite našeg zračnog prostora.

10. Nadzor i zaštita zračnog prostora je obveza. Do 2020. to je osigurano korištenjem obnovljenih MiG-ova 21. Potom ćemo nabaviti noviji i bolji tip aviona.

11. Ne bih.

12. I Srbija mora ispuniti sve uvjete za ulazak u EU. Rješavanje granice važno je i to ćemo učiniti, ili pregovorom, pred Međunarodnim sudom pravde, ili arbitražom.

13. Već sad treba omogućiti posvajanje djece koje partner ili partnerica imaju iz ranijih veza, a kad društvo bude za to spremno i ukinuti to ograničenje.

14. Uz detaljna i stroga zakonska pravila, punu svijest bolesne osobe i izričit pristanak, treba omogućiti eutanaziju, ali samo kao pasivnu – prestanak medicinskih postupaka koji osobu održavaju na životu punom najtežih boli.

15. Treba ostati za one roditelje koji to žele, ali nastava mora biti tako organizirana da djeca koja vjeronauk ne pohađaju ne budu diskriminirana.

16. Treba poštovati volju naroda izraženu na referendumu i ne bih mijenjao tu definiciju, bez obzira na to što smatram da je ona nepotrebno unesena u Ustav.

17. Da. Nitko nema pravo uskratiti drugima sreću roditeljstva.

18. Da, pri čemu prednost dajem prodaji lijekova na bazi kanabisa, a ne uzgoju za osobnu upotrebu.

Kolinda Grabar Kitarović

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

1. Ne. Dosadašnji predsjednik nije iskoristio ni ovlasti koje ima, poput sazivanja sjednice Vlade zbog katastrofalne gospodarske situacije.

2. Ne, županije ne treba ukidati. Potrebno im je vratiti ovlasti koje su prenesene na urede državne uprave i agencije.

3. Prvo treba promijeniti zakonske okvire o financiranju, ovlastima i djelokrugu rada, a onda vidjeti koje su jedinice višak.

4. Pitanje opstojnosti Republike Hrvatske, naša državnost je neupitna.

5. Broj se pokazao pogođen, ali treba vidjeti što građani misle o tome. Ja sam za skromniju administraciju uvijek.

6. Da, naravno. Čak 400.000 Hrvata u BiH ima pravo samo na tri saborska zastupnika, mora ih se izjednačiti s biračima u Hrvatskoj.

7. Hrvatska je demokratska država i samo sud može odrediti tko je kriv, pravni institut ukidanja imuniteta već postoji. Druga je stvar moralno pitanje...

8. Na prvom mjestu mora biti ekologija i zaštita Jadrana, ali domaće zalihe plina i nafte dobrodošle su za postizanje energetske neovisnosti

9. Jesam za zadržavanje borbene eskadrile.

10. O modusu kako to učiniti treba široka rasprava koja uključuje politički i vojni vrh, stručnu širu javnost, a mora se temeljiti na našim strateškim interesima i planovima.

11. Na hipotetska pitanja ne može se odgovarati. Svaku situaciju treba razmotriti posebno, no slanje vojnika izvan RH mora odobriti Sabor i mora biti dragovoljno.

12. Za dosljedno sam poštovanje svih postojećih kriterija. Srbija bi trebala rasvijetliti i pravno razriješiti sve zločine počinjene na teritoriju RH.

13. Ne.

14. Kao zastupnica demokršćanskih vrijednosti protivim se eutanaziji.

15. Da.

16. Ne.

17. Uvijek sam za život. Ako moderna medicina može pomoći da ostvari ljudsko pravo na dijete, onda treba razmotriti sve mogućnosti i pomoći im.

18. U medicinske svrhe da, ako liječnici, struka procijene da je to potrebno. No, čvrsto sam protiv zloupotrebe.

Ivan Vilibor Sinčić

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Foto: Robert Anić/PIXSELL

1. Predsjedniku treba dati mogućnost veta na zakone koje smatra neustavnim ili štetnim za društvo.

2. Zalažem se za okrupnjavanje županija u pet regija kako bismo pojednostavnili upravljanje.

3. Građani su ti koji se lokalnim referendumom moraju odlučiti žele li se razdvojiti ili pripojiti nekoj jedinici lokalne samouprave.

4. Dosad ih nije bilo.

5. 100

6. Ne.

7. Osnovni problem nije hoće li biti suspendirani prije ili poslije pravomoćne presude, već zašto suđenja traju godinama, problem dugotrajnosti sudskih postupaka bez obzira na ishod još je jedna slaba točka domaćeg pravosuđa. Ako se radi o suđenju od javnog interesa, pravomoćnu presudu treba donijeti u roku od 6 mjeseci, najdulje godinu dana.

8. Samo plina.

9. Da. Hrvatska mora imati svoj vojni suverenitet i sama kontrolirati svoje nebo svojim snagama. Zalažem se za razvoj i gradnju nekoliko domaćih modela bespilotnih letjelica.

10. Da.

11. Ne. Zalažem se za trajni svjetski mir i naša vojska mora sudjelovati u obnovi zemlje, a ne ginuti za tuđe imperijalističke ciljeve.

12. Ako Srbija želi nastaviti svoj put u EU, treba iskoristiti priliku da se riješe neriješena pitanja. Vrijeme prolazi za pitanja poput informacija o nestalim i poginulim braniteljima i civilima te ih treba rješavati što žurnije dok su svjedoci živi.

13. Sve dok se ne riješe egzistencijalna pitanja, te obustave nasilne i tajne deložacije zbog nemogućnosti vraćanja kredita, suvišno je o tome raspravljati.

14. Blokada 320.000 građana neka je vrsta prisilne eutanazije cijelog društva. Protivimo se takvoj politici.

15. Da, ali se treba odvijati na teret vjerskih zajednica, a ne državnog proračuna.

16. Zakoni, ali i Ustav rezultat su društvenog dogovora, birači su ti koji će na referendumu odlučivati o definiciji braka.

17. To je pitanje za parove koji nemaju djecu, a ne za predsjednika.

18. Znanstveno je dokazano da kanabis liječi te se stoga zalažem za legalizaciju u smislu da će svatko moći uzgajati do 5 biljaka za vlastite potrebe. Osim indijske konoplje, zalažem se i za legalizaciju industrijske konoplje.

Milan Kujundžić

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL

1. Treba ih do kraja definirati: Da može sazvati tematsku sjednicu Vlade, raspisati referendum, da ima obvezu pokretanja postupka preispitivanja ustavnosti spornih zakona i inicijativa, ali bez prava na veto.

2. Moj prijedlog preustroja predviđa 4 velike županije plus Grad Zagreb, za jeftiniju i efikasniju državu i suštinsku decentralizaciju, ali i jačanje nekih funkcija središnje vlasti.

3. Onoliko općina koliko ih je u stanju samoodržati se. Onoliko gradova koliko ih zaslužuje taj naziv.

4. Ne bi smjelo biti zabranjenih tema. Moramo imati povjerenja u hrvatske građane i demokraciju. Zrelo društvo nikad neće prihvatiti zloćudne inicijative.

5. 100-120, uz razmjeran broj po županijama, a svaki državljanin RH mogao bi zaokružiti tri imena, bez ograničenja na liste.

6. Svaki glas hrvatskih državljana u domovini i inozemstvu mora približno jednako vrijediti. Dijasporu i Hrvate u BiH izbrisali su SDP i HDZ, treba ih vratiti u izborni proces.

7. One protiv kojih je podignuta valjana optužnica. Ne smiju se dopustiti manipulacije kaznenim prijavama.

8. Plin desetljećima eksploatiramo. Ako nafte ima, eksploatirat će je naši susjedi i bez nas. Moramo osigurati energetsku budućnost Hrvatske, uz najstroža ekološka pravila.

9. Da, Hrvatska mora sama braniti svoje nebo i održati dodir s visokim tehnologijama koje su s tim povezane.

10. Treba nabaviti suvremenije borbene zrakoplove, ali prethodne generacije.

11. Uz odobrenje Sabora. U suprotnom, hrvatski vojnici mogu sudjelovati samo u neborbenim zadacima i mirovnim misijama.

12. Srbija mora znati da će sva otvorena pitanje morati biti riješena ako doista želi u EU.

13. Posvajanje djece uz rijetke iznimke treba dopustiti samo bračnim parovima. A Hrvati su na referendumu rekli što smatraju brakom.

14. Ne, život treba štititi. No, u slučajevima kad je duša već na nebu, ne treba se uvijek baš svim sredstvima boriti...

15. Da, to želi velika većina roditelja, to ide na ruku njihovoj djeci, a suštinski ne diskriminira ostale.

16. Ne, ne treba. Brak je zajednica muškarca i žene, a država uvijek može odlučiti na drukčiji način štititi interese onih koji su drukčiji.

17. Medicina je tu da pomogne ljudima u okviru svojih mogućnosti i mogućnosti zdravstvenog sustava. Dakle, da.

18. Sve što može biti lijek dobrodošlo je u medicinske svrhe. Ali pod kontrolom liječnika i vlasti, a ne kao uvod u legalizaciju uživanja i distribucije narkotika.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 59

SI
signum88
14:05 24.12.2014.

Što nam nudi kompozitor? Gašenje portala, prijetnju smrću svjedocima, zabranu Božićne poslanice kardinalu...jednom rječju MRAK

ST
stefj
15:01 24.12.2014.

Bez veze. Jedno od glavnih pitanja predsjednika je vanjska politika... Ako se nastavi ovako kao sada, onda bolje da se institucija predsjednika ukine... Hrvatska se treba okrenuti EU, SAD-u i NATO-u, a ne regiji, pomirenju sa Srbijom na vlastitu štetu i sličnim glupostima. Treba već jednom otići s Balkana, ostaviti povijest povjesničarima, staviti ideološke podjele u drugi plan, postaviti stvari na svoje mjesto. S Josipovićem to sigurno nije moguće, pa treba probati s nekim drugim kandidatom...

LU
lukabulic
15:25 24.12.2014.

kod josipovića nema određenost već pokušat ću potaknut ću zalagat ćuse nigdi konkretan stav mutavog komuniste ili mentalnog komuniste nit će mu hrvatska ikad biti nešto što je prije njegova džepa imao pa nemao danas na badnjak-mu želim-