Ekstremne vrućine i olujni udari

Već sada oboreni su temperaturni rekordi, a prave vrućine tek slijede

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Već sada oboreni su temperaturni rekordi, a prave vrućine tek slijede
24.06.2017.
u 11:47
Podaci u posljednjih mjeseci pokazuju da su prosječne mjesečne temperature u svijetu bile među najvišima od početka bilježenja 1880.
Pogledaj originalni članak

U trenucima dok američki predsjednik Donald Trump uporno negira posljedice, pa čak i postojanje klimatskih promjena, vrijeme svoje ekstremnu stranu pokazuje diljem svijeta.

Temperature više od 37 Celzijevih stupnjeva pogodile su ovog tjedna ne samo Hrvatsku već i Njemačku, Portugal, Španjolsku... Portugal je kao rezultat toga doživio nezapamćene šumske požare koji su odnijeli gotovo stotinu ljudskih života. U Kini je temperatura zaprijetila usjevima na poljima, u SAD-u su zbog vrućine otkazivani zrakoplovni letovi, a u pojedinim dijelovima Velike Britanije počeo se topiti asfalt na cestama. A onda je, primjerice, u Njemačkoj udarilo, opet ekstremno, olujno nevrijeme u kojem su smrtno stradale dvije osobe.

Prema prognozama, glavni toplinski udari, kao i oni olujni, tek slijede. Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je da se toplinski valovi događaju neuobičajeno rano. “Dijelovi Europe, Bliskog istoka, sjeverne Afrike i SAD-a doživjeli su iznimno visoke temperature u svibnju i lipnju, koje su probile niz rekorda”, objavio je WMO. Podaci pokazuju da su prosječne mjesečne temperature u svijetu bile među najvišima od početka bilježenja 1880.     

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar Zagrebčanec
Zagrebčanec
08:41 25.06.2017.

Pred nama nije godina već godine ekstremnih (ili točnije...sve ekstremnijih) klimatskih uvjeta, čemu su debili poput Trumpa i te kako doprinijeli i doprinose! Od nekadašnjeg uzora i ideala za cijeli svijet Amerika se (poslije ubojstva Keneddyja) postepeno "izrodila" u potpunu suprotnost tome i danas je sasvim sigurno vodeća i najveća sila samog Zla i kako stvari stoje , vrlo lako će biti i aktivni akter početka Armagedona!

IL
ilijan
12:48 24.06.2017.

Koja slika, komad se raskerečio a frajeri sline...

DU
Deleted user
13:16 24.06.2017.

ahahaaa koje budalastine, u britaniji danas ti treba dzemper po danu a nocne temperature su +14C. A vazda je u dalmaciji bilo pakleno, najnormalnije je da ujutro u 10 ura vec bude +30, a na suncu dnevne temperature i preko 40. da nije tako onda nesto nije kako treba.