Vremenski uvjeti

Hrvatski gradovi oborili rekorde: Rijeka 'pobijedila' i sam London

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Hrvatski gradovi oborili rekorde: Rijeka 'pobijedila' i sam London
01.11.2018.
u 14:45
Svi ljubitelji zimskog razdoblja morat će još malo pričekati na dolazak prave zime i hladnijih dana
Pogledaj originalni članak

Sve veći utjecaj globalnog zatopljenja vidljiv je u klimatskim promjenama kojih smo svjedoci posljednjih godina.

Od neobično toplih zima u Zagrebu do rekordne kiše u Rijeci koja je prošle godine po količini oborina 'pobijedila' i sam London.

Ove godine i Dubrovnik se pridružio obaranju rekorda u količini kiše, a slijedili su ga Imotski i Delnice.

Što se tiče rekorda u visini morske razine, zasluge pripadaju gradu Bakru, a ne zaboravimo i rekordne valove u akvatoriju Rovinja, Splita, Ploča i Dubrovnika.

Prognoze su još pred kraj ljetnih mjeseci nagovještavale da nas očekuju određene ekstremnosti, no da ćemo u 11 mjesecu biti u 'laganim jaknicama' nismo baš očekivali.

"U očekivanju službene analize i ocjena klimatologa DHMZ-a već sada se mogu potvrditi predviđanja s početka prošloga mjeseca, pa i starija - ne samo da će listopad biti iznadprosječno topao, nego da će biti kao malo koji u povijesti mjerenja, mjestimice i rekordan", piše Zoran Vakula na HRT-u.

Najavljivali su se i toplinski valovi u zimskim mjesecima koji su se na kraju pokazali točnim, a s listopadom koji je dodatno pridonio toplini cijele godine, zaključio se ulazak ove godine u povijest najtoplije godine u povijesti mjerenja, ne samo od sredine prošloga stoljeća, od kada radi većina meteoroloških postaja, nego i puno prije.

Ako ćemo vjerovati Vakuli na riječ iznadprosječna toplina sigurno će se nastaviti i u prvom desetodnevlju studenoga, u većini Hrvatske vrlo vjerojatno i kasnije, barem u cijeloj prvoj polovini mjeseca, a posljednja će dva tjedna temperatura vjerojatno biti bliža prosječnim vrijednostima, gdjekad i niža od njih, prenosi HRT.

Svi ljubitelji zimskog razdoblja morat će još malo pričekati na dolazak prave zime i hladnijih dana, a do tad uživajte u 'toplim' danima.

>> Pogledajte video kako je orkanska bura paralizirala Split

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

PA
Pax
17:55 01.11.2018.

Za neuke: U Londonu magle ima manje nego u Zagrebu a kise kao sto i naslov kaze manje nego u Rijeci! Inace klima je bolja nego u kontinentalnoj Hrvatskoj sa blagim zimama i ne prevrucim ljetima.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
15:04 01.11.2018.

Bog inače ne voli Engleze, pa im stalno šalje kišu i oblake, maglu da ih ne gleda

Avatar poljicanin
poljicanin
15:15 01.11.2018.

Samo u VL-u možes čitati kako je London krasan grad pa se i ja pitam kako to mogu ocijeniti od stalne kiše i magle?