MOGUĆE BUJIČNE POPLAVE

Obali opet prijete orkanski vjetrovi, u Istri zabilježeno 2.600 munja

Foto: Dino Stanin/PIXSELL; Istramet
Nevrijeme diljem Hrvatske
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Nevrijeme
Foto: DHMZ
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Nevrijeme
Foto: Petar Radovan/Istramet
Žužići kod Tinjana
Foto: Sabina Frlan Vujović/Istramet
Rijeka
17.11.2019.
u 15:13
Povećani broj intervencija zbog kiše, nažalost, može se očekivati zbog daljnjeg porasta vodostaja i izlijevanja još više potoka i rijeka nego do sada
Pogledaj originalni članak

Nakon nekoliko dana lošeg vremena koju je obilježila kiša, u većem dijelu Hrvatske nastavit će se nepovoljno vrijeme, osobito u nedjelju i ponedjeljak. 

Zbog pojačanog olujnog juga koje je dostizalo brzinu i do 85 kilometra na sat te stvaranja višemetarskih valova, u nedjelju su, treći dan za redom, u prekidu sve katamaranska linije koje Split povezuju sa srednjodalmatinskim otocima, doznaje se do voditeljice  Jadrolinijine agencije u Splitu Jelene Ivulić.

"Danas u prijepodnevnim satima u prekidu su bile i trajektne linije Split-Supetar, Vis-Split,  Makarska-Sumartin, Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir, Sućuraj-Drvenik,"  rekla je  Ivulić za Hinu.

Dodala je i kako se očekuje smirivanje vremenskih neprilika u poslijepodnevnim satima na srednjem Jadranu   te je odlučeno da trajekt koji jutros nije isplovio na liniji Vis-Split isplovi u 15.30 sati.

Rapidni rast razine mora

Na satelitskim snimkama može uočiti izražena oblačna linija koja će u nastavku dana zahvatiti cijeli Jadran uz pljuskove i grmljavinu, javlja Istramet. Isto tako, naveli su kako se nevrijeme primiče obali te da bi mogao biti poprilično žestok udar kad stigne na obalu. 

Došlo je do rapidnog rasta razine mora u Fažani, Rovinju i Poreču, što ukazuje na približavanje oluje, javlja Glas Istre. A IstraMet javlja da je danas već  zabilježeno 2.600 munja u Jadranu.

 

Objavljene snimke pokazuju kako jako puše jugo na području rta Kamenjaka koji je udaljen samo desetak kilometra od Pule. 

 

 

Vremenska prognoza

Povećani broj intervencija zbog kiše, nažalost, može se očekivati zbog daljnjeg porasta vodostaja i izlijevanja još više potoka i rijeka nego do sada, dok su u nedjelju moguće bujične poplave i poplavljivanje riva zbog jakog i olujnog, čak organskog juga, prognozira Zoran Vakula za HRT. Temperatura će ostati većinom veća od prosječne, što će izazivati probleme za sve one koji se bave poljoprivredom.

Foto: DHMZ

Nepovoljno vrijeme može se očekivati posebice na Jadranu i područjima uz njega, gdje će biti znatno kišovitije i vjetrovitije nego u sjevernijim krajevima. Kako Vakula prognozira, to će dovesti do poremećaja u pomorskom prometu, a i poplavljenih dijelova obale kao i porasta vodostaja rijeka i potoka. 

- Kao i prošlih dana, i u nedjelju će samo Slavonija, Baranja i Srijem ostati pošteđeni vremenskih neprilika, te ostati bez upozorenja na moguće opasne vremenske pojave. Veći dio dana bit će suho i promjenljivo oblačno, uz najvišu temperaturu između 17 i 20 °C. Puhat će umjeren, u Podunavlju i jak jugoistočnjak - prognozira Tomislav Kozarić, dipl. ing.

Vrijeme u središnjoj Hrvatskoj također će biti promjenjivo oblačno. uzevši da će jače naoblačenje kiše biti u drugom dijelu dana. Očekuje se slab i umjereni vjetar, dok će najviša temperatura od 15 do 18 °C.

Orkansko jugo

- U gorju i na sjevernom Jadranu i dalje upozorenja na obilnu kišu, te olujno i orkansko jugo. Valovi će ponegdje biti veći i od 5 metara. Kiše i grmljavine bit će osobito sredinom dana i poslijepodne, kada će jugo slabjeti i okretati na jugozapadnjak i zapadnjak, a more se smirivati. Temperatura zraka većinom od 14 do 19 °C, u gorju i niža. U Dalmaciji većinom između 15 i 20 °C, uz jako i olujno jugo, na moru s orkanskim udarima i ponegdje također uzburkanim morem. Uz novo jače naoblačenje kiše, pa i obliku pljuskova s grmljavinom, bit će glavninom u drugom dijelu dana, nerijetko i uz velike količine kiše, a jugo će tada početi slabjeti. - stoji u prognozi za Dalmaciju i gorje. 

Očekuje se da će na jugu Hrvatske biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, prema kraju dana intenzivnijom, uz grmljavinu. Puhat će jako i olujno jugo, a temperatura uglavnom biti između 17 i 20 °C.U tjednu koji dolazi pred nama vrijeme će biti nestabilno, većinom uz jugo, te će biti relativno toplo. 

- U ponedjeljak na Jadranu smirivanje vremena, no uz umjereno, u utorak ponovno i jako jugo - vrijeme se ni idući tjedan neće stabilizirati. Uz dosta oblaka, povremeno će i dalje biti kiše, ali većinom u manjim količinama nego prošlih dana. Podjednako će biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te u gorju, dok će u sjevernijim kopnenim krajevima kiša u ponedjeljak uglavnom prestati, a ponovno je u mnogim mjestima najvjerojatnija u srijedu, kada je ponegdje moguća magla. Oprez je i dalje nužan zbog porasta vodostaja većih rijeka. Temperatura zraka u manjem padu - prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a za HRT. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DU
Deleted user
12:58 17.11.2019.

Tja, kaj se more. Dični gospo'n Vakula mr. Zoki sve se više profilira u našega meteorološkog Nostradamusa. Po njegovim prognozama, propast svijeta, a pogotovo Hrvatske, samo što nije stigla. Ako ne baš za nekoliko dana ili mjeseci, a ono sigurno za nekoliko milijardi godina. Pa se ti, bolan ne bio, usprotivi takvoj "naučnoj" prognozi ako imaš tri čiste.

PR
prajdali100
10:37 17.11.2019.

Klima je otišla k vragu.Ima li šanse da u mjesecu Studenom bude snijega studeni,mraza ! Nažalost,to će doći u ožujku.

DU
Deleted user
20:27 17.11.2019.

Dobro je da nisu otkazali utakmicu jučer, sjeli i čekali vakulizaciju vremena.