ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA

Pozivaju pacijente koji su dobili SMS poruke o ugradnji koljena: Imate pravo na naknadu

Foto: Getty Images
Ilustracija
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Operacija
14.11.2019.
u 09:30
Ovo pravo moguće je ostvariti sudskim putem, a to umjesto pacijenata može učiniti Udruga za zaštitu osobnih podataka UZOP, ako je pacijenti ovlaste za to
Pogledaj originalni članak

Za sada nepoznat broj pacijenata koji čekaju na ugradnju koljena primilo je SMS poruku u kojoj ih se upozorava na navodnu sumnjivu kvalitetu proteza koje se ugrađuju u javnim bolnicama. Nije poznato tko je ove poruke poslao niti na koji je način došao do brojeva telefona i informacija o medicinskim zahvatima koje su pacijenti planirali. Pacijentima je time povrijeđeno jedno od temeljnih prava zagarantiranih EU poveljom o ljudskim pravima, upozorava Udruga za zaštitu osobnih podataka. 

Poziv pacijentima i odvjetnicima

– Agencija za zaštitu podataka (AZOP) mora temeljem svojih ovlasti i odgovornosti provesti istragu i poduzeti korake kako bi se prava pacijenata prestala kršiti, odnosno kako bi se podaci adekvatno zaštitili, a krivci kaznili. To ne uključuje i obeštećenje pacijenata – ističu iz Udruge pozivajući se na članak 82. st.1. Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) prema kojem svaka osoba koja je pretrpjela materijalnu ili nematerijalnu štetu zbog kršenja Uredbe ima pravo na naknadu.

Ovo pravo moguće je ostvariti sudskim putem, a to umjesto pacijenata može učiniti Udruga za zaštitu osobnih podataka UZOP, ako je pacijenti ovlaste za to.

– Pozivamo ovim putem sve pacijente koji su primili spomenutu SMS poruku i žele se raspitati o svojim pravima na odštetu da nam se jave na zastita@uzop.hr. U skladu s ciljevima Udruge, svi ovim putem prikupljeni podaci koristit će se isključivo u cilju ostvarenja prava na zaštitu osobnih podataka. Pozivamo također odvjetnike i odvjetnička društva specijalizirana za slučajeve zaštite osobnih podataka, zainteresirane za pomoć u radu Udruge da se obrate na istu adresu – priopćili su iz UZOP-a.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
ObrenM
11:32 14.11.2019.

Slavni ministar razmislja o pronalasku osobe,koja je u dobroj vjeri dobronamjerno obavjestila pacjente o mozebitnim posljedicama.Ne govori o jeftinim kancerogenim kineskim zglobovima.Tu su podobni na uvozu zaradili dobar novac.Nitko ne postavlja pitanje kako osiguterateljska drustva cestitaju rodjendane,te kako se salju pozivnice za prezentacije raznih proizvoda.Kod nas u prvom planu nije evidentni krimen,vec tko je"izdajica"-ZNA SE.

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
09:57 14.11.2019.

I nitko ne zna tko je platio broj s 0800!?! Koja država!