NOVI DETALJI

'Dućani će raditi i dvokratno zbog pauze za dezinfekciju'

Foto: POOL
Nacionalni stožer
Foto: POOL
Nacionalni stožer
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Nacionalni stožer civilne zaštite
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Nacionalni stožer civilne zaštite
Foto: POOL
Nacionalni stožer
24.04.2020.
u 13:40
Unatoč ublažavanju mjera, Stožer poziva na samodisciplinu i odgovornost
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj je 28 novih slučajeva zaraze, što je ukupno 2009 osoba oboljelih od COVID-19. Hospitalizirano je 325 osoba, na respiratoru je 21 pacijent. Premijer Andrej Plenković predstavio je ublažavanje mjera i to u tri faze. Prva počinje 27. travnja, druga 4. svibnja, a treća 11. svibnja.

U Hrvatskoj je 28 novih slučajeva zaraze. Hospitaliziranih je 325 osoba, na respiratoru je 21 pacijent. Preminula je jedna osoba iz Splita, pa je ukupan broj preminulih 51.

"Ukupan broj ozdravljenih je 982, što je 99 novoozdravljenih u 24 sata, od toga ih je 385 otpušteno iz bolnice, 14 više nego jučer. Kod kuće je ozdravilo 497 osoba, 85 više nego jučer", naglasio je Capak.

Rad trgovina

"Odluke koje su donesene bit će objavljene nakon konferencije, za njih će biti objavljene i preporuke HZJZ-a", kazao je Davor Božinović.  "Odlukama se omogućuje rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s time da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje. Počinju raditi postolari i krojači", rekao je ministar Davor Božinović.

"Oni koje će imati radno vrijeme dulje od deset sati, morat će imati dvokratno vrijeme s pauzom da se obavi dezinfekcija. Nedjeljom i blagdanima neće biti dopušten rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama", rekao je Božinović.

Povratak djece u školske klupe i vjerska okupljanja

"Te objekte nismo razradili, još nije gotov epidemiološki okvir", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Broj ozdravljenih prvi put veći je od broja oboljelih. Bit će dobro ako se taj trend nastavi. Kod jedne mlađe osobe imamo oko 50 dana prolongirani pozitivan nalaz, a još je nekoliko takvih osoba. Mali je postotak u svijetu, nema test koji bi odgovorio na to pitanje. Ti ljudi nemaju nikakve simptome", kazala je Alemka Markotić.

"Bit će puno pitanja, jedno je otvaranje, ono je delikatnije, bit će najbolje kada se vratimo u normalu, moramo raditi onako kako smo radili od početka. Ako u tome možemo biti dosljedni, život će nam biti normalniji", kazao je Božinović.

Kupnja robe

"Kako dopustiti prodaju tekstila? Imali smo u vidu dvije činjenice. Prva je da nije zabilježen prijenos putem tekstila i da postoje radovi o preživljavanju koronavirusa, ali ne ovog, koji nam govore da ne može preživjeti izvan žive stanice. Stoga smo odlučili odrediti ograničenja, a to je da se roba ne probava nego da se nosi kući, a onda se u određenom roku može vratiti. To se odnosi na onu vrstu odjeće koja se prevlači preko glave. Uputa je da se roba koja je isprobana i vraćena odloži na pet dana u za to posebno predviđen prostor, gdje se očekuje da bi virus trebao nestati", kazao je Capak.

Javni prijevoz

"Treba vrlo široko iskomunicirati kako se koristiti javnim prijevozom. Kao i uvijek, to je higijena, dezinfekcija i socijalno distanciranje. Distanca treba biti dva metra, preporučuje se da se nosi maska", kazao je Capak.

"Knjige u knjižarama trebaju biti u najlonu zbog dezinfekcije, a socijalna distanca i higijenski uvjeti su bitni. Načelno smo dali upute kako to organizirati. Ne možemo ulaziti u svaki detalj", kazao je Capak.

Što se tiče dozvole za sportaše prve kategorije, Capak je rekao da će temeljna preporuka biti veća distanca i higijena. Svlačionice i tuševi neće se moći koristiti.

Preporučuje se nošenje maski

"Ja ne mogu epidemiološki komentirati hoće li se roditeljima omogućiti da biraju hoće li im djeca ići u školu. Ako se zatraži epidemiološki okvir, mi ćemo to napraviti. To će biti nova normala, suživot s koronavirusom", dodao je Capak.

"Govorili smo o tome da platnena maska zaustavlja kapljice. Sada smo preporučili da se na svim mjestima, pogotovo u zatvorenom, koriste maske. Bilo bi jako dobro da se koriste jer se smanjuje širenje aerosola i kapljica", dodao je.

"Dali smo upute poslodavcima, ako je moguće, da djelatnici rade od kuće, a ako se može poštovati pravilo socijalne distance od dva metra i korištenje maske, onda mogu raditi u poslovnom prostoru", kazao je na pitanje o tome koje su preporuke poslodavcima.

Video: Prof. dr. sc. Nenad Ban savjetuje čega bi se građani trebali držati i nakon opuštanja mjera

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.