ČEŠKA

Uvjerio sam sebe da je smrtno bolestan pa ubio šest pacijenata

Foto: Reuters/PIXSELL
Pucnjava u Češkoj
Foto: Reuters/PIXSELL
Pucnjava u Češkoj
Foto: Reuters/PIXSELL
Pucnjava u Češkoj
Foto: Reuters/PIXSELL
Pucnjava u Češkoj
Foto: Policie ČR, Reuters/PIXSELL
Pucnjava u Češkoj
10.12.2019.
u 20:59
Napad je pomno planiran, a oružje je kupljeno na crnom tržištu
Pogledaj originalni članak

Češka je do danas bila poznata kao mirna i sigurna zemlja u kojoj se ne događaju ni veći ekscesi, a kamoli masovna ubojstva. Ali samo do danas kada je za sada još uvijek neimenovani napadač pištoljem ubio šest osoba u čekaonici odjela za traumatologiju bolnice u Ostravi na istoku zemlje, na samoj granici s Poljskom.

Napadač je nakon pokolja pobjegao odvezavši se Renault Lagunom, a nakon nekoliko sati potrage pronađen je mrtav. Počinio je samoubojstvo pucajući si u glavu.

Troje ozlijeđenih

Napad u bolnici počeo je rano ujutro, oko 7 sati. Napadač je ušao u čekaonicu, izvadio pištolj i počeo pucati po svima koji su se u tome trenutku tamo nalazili čekajući preglede. Ukupno je pogođeno devetero ljudi, no troje je preživjelo ranjavanje, a svi su oni bili pacijenti bolnice koji su na odjel za traumatologiju dovezeni iz svojih soba radi kontrolnih pregleda. U to vrijeme liječnici su bili na jutarnjem sastanku te su se, čuvši pucnjeve, zaključali u sobu.

I sam napadač bio je pacijent bolnice, ali nije bio hospitaliziran, već se liječio na onkološkom odjelu. Policija je stigla nekoliko minuta po dojavi o pucnjavi, no napadač je već bio pobjegao. Uz sve službe sigurnosti koje su alarmirane, policija je pozvala i građane da im pomogne u lociranju napadača dajući njegov detaljan opis i snimke s nadzornih kamera, a u potragu su se uključili i helikopteri. Ipak, građani su upozoreni da samo dojave lokaciju osumnjičenog te da ga nikako ne pokušavaju savladati.

Upravo je prisustvo letjelica napadaču pokazalo kako nema šanse za bijeg. Kada je helikopter nadlijetao njegovo vozilo oko pet kilometara od bolnice, napadač je zaustavio automobil, stao sa strane i iz pištolja si pucao u glavu.

Iako njegov identitet nije javno objavljen, doznalo se da je riječ o građevinskom tehničaru, 42-godišnjem Ctiradu V. koji je nedavno otišao na bolovanje.

– Uvjerio je sam sebe da je teško bolestan i da ga nitko ne želi liječiti. Nije išao na posao cijeli zadnji mjesec, prije 14 dana došao je i rekao da je na bolovanju – rekao je za irozhlas.cz Aleš Zygula, direktor tvrtke za koju je ubojica radio.

Jasno je da je napad pomno planiran. Naime, napadač nije legalno posjedovao oružje kojim je počinio pokolj u bolnici, već je 9 milimetarski poluautomatski pištolj kupio na crnom tržištu. Napadač je djelovao samostalno, no za svaki slučaj u cijeloj Ostravi podignuta je razina osiguranja. Češki premijer Andrej Babiš prekinuo je put u inozemstvo kako bi posjetio Ostravu. Procjenjuje se da je napad izazvan mentalnim poremećajem, što je vidljivo i iz reakcija napadača nakon što je počeo pucati.

Naime, preživjeli svjedoci tvrde da je sjedio mirno u čekaonici i odjednom počeo prilaziti jednoj po jednoj žrtvi i pucati im u glavu ili vrat iz neposredne blizine te pri tome nije ništa govorio niti pokazivao bilo kakve emocije.

Masakr u restoranu

Današnji napad najgori je na području Češke još od 2015. kada je napadač ubio osmero ljudi u jednom restoranu u Uhersky Brodu, da bi potom također počinio samoubojstvo. Inače, količina registriranog oružja u Češkoj relativno je velika, posebice zbog popularnosti lova, no riječ je većinom o lovačkom oružju, dok je poluautomatske pištolje nešto teže nabaviti legalnim putem. Očekuje se da će se nakon ovog pokolja ponovo otvoriti rasprava o zakonu o oružju, čime bi se mogla postrožiti nabava ručnih pištolja, ali i pojačati kazne za prodavače i kupce ilegalnog naoružanja bez dozvole. 

Inače, prošlog je tjedna Češka izgubila spor u kojemu je tražila da se građanima omogući posjedovanje poluautomatskog oružja što je zabranjeno EU zakonom iz 2017. koji je donesen nakon niza islamističkih napada. Sada je pitanje na koji će način javna rasprava o zakonu o oružju biti vođena te hoće li se olakšati nabava oružja svima ili će ta procedura biti dodatno postrožena.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.