privremena mjera

Ustavni sud odgađa ovrhe za tvrtke i građane

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Ustavni sud odgađa ovrhe za tvrtke i građane
07.01.2015.
u 19:00
Ovrhe se nisu slučajno nametnule, i to kao presudne za jednog od predsjedničkih kandidata
Pogledaj originalni članak

Ovrhe se nisu slučajno nametnule, i to kao presudne za jednog od predsjedničkih kandidata. I Ustavni sud se sve češće njima bavi, osobito nakon što je ljetos odgodio ovrhe poreznih rješenja Građevinskog fakulteta (31,9 milijuna kuna), Kineziološkog (1,7 milijuna) i Ekonomskog fakulteta (62,3 milijuna). U tim, kao i u ukupno desetak sličnih odgoda ovrhe do donošenja odluke o ustavnoj tužbi, razlozi su pravno identični. Traži se da su zadovoljena tri uvjeta: ovrha bi mogla prouzročiti naknadno teško popravljivu štetu, a odgoda nije suprotna javnom interesu niti bi se odgodom nekome nanijela veća šteta.

PAN-u odgoda za 55 mil. kn

Nedavno je odgođena ovrha protiv PAN-a, Tvornice papira Zagreb, dok Ustavni sud ne riješi ustavnu tužbu protiv presude Visokog upravnog suda u vezi s neplaćenim porezom i doprinosom od 55,4 milijuna kuna, uz kamate koje se trebaju obračunati od 7. veljače 2010.

Pan i dva povezana trgovačka društva (Pan - Trgopromet d. d. Đakovo i Pan - papirna industrija d. o. o. Donji Andrijevci) 2003. je s Ministarstvom financija dogovorio ustupanje vrijednih nekretnina i pogona (vrijednost im je 20 posto veća od duga) državi, pa i jedne od najvećih europskih plantaža voća Borinci kod Vinkovaca. Pan tvrdi da je ispunio sve obveze po tim ugovorima, dok Ministarstvo financija ne otpisuje porezni dug. Ustavni sud je ocijenio da bi ovrha izazvala nepopravljive posljedice za radnike i njihove obitelji pa i gospodarstvo istočne Slavonije te je Panu omogućeno da “diše” dok se konačno ne riješi 12-godišnji spor s državom! To više što je Pan nepravomoćno u rujnu 2012. dobio parnicu protiv RH na iznos od 22 milijuna kuna s kamatama od srpnja 2007.

Vip Air d.o.o. iz Ličkog Lešća “naslijedio” je spor s državom oko poreznog rješenja iz veljače 2011. na 3,6 milijuna kuna s kamatama, što je jednako ukupnim prihodima tvrtke u 2009. i 2010. pa bi ovrha bila poražavajuća za zaposlenike tvrtke koja od 1996. inače uredno podmiruje svoje obveze. I upravni sudovi mogli bi odgoditi ovrhu, ali Vip Air upozorava na “duboko pogrešno tumačenje Upravnog suda” kojim se odgoda ovrhe u poreznim stvarima veže uz uvjete poslovanja koji moraju pokazivati da je poduzetnik već u stečaju (blokada računa, dugovi koji prelaze višegodišnje prihode...) čime urušavaju bilo kakve izglede za oporavak.

Zagreb prijetio ovrhom

Eurodomu iz Osijeka u zadnji je tren odgođena ovrha rješenja Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja na 5,8 milijuna kuna jer su ih službe Grada Zagreba u prosincu opomenule i zaprijetile im izvršenjem ovršnog rješenja.

Slavi Č. iz Zagreba je na zahtjev Zagrebačke banke nekretnina trebala biti prodana na javnoj dražbi, ali je Ustavni sud uzeo u obzir da je riječ o složenom pravnom slučaju i socijalno ugroženoj osobi bez stalnih prihoda koja živi u toj nekretnini.

U slučaju Puljanke Nine T. stan od 44 metra četvorna, procijenjen 253.000 kuna, prodan je na drugoj javnoj dražbi u pola cijene Aktivi kapital, a zbog duga PBZ Cardu od 2909 kuna s tim da Nina T. tvrdi da nije znala za to rješenje iz 2011. (postavljen joj je posebni skrbnik Centra za socijalnu skrb) jer je od 2009. živjela u Torontu, sve dok je prijatelj e-mailom u listopadu 2014. nije upozorio.

Ustavnih tužbi sve više

Inače, vlasnica sve vrijeme otplaćuje kredit s kojim je 2006. kupila stan i to bi morala nastaviti činiti i u slučaju ovrhe. To što bi ostala bez vlasništva nad stanom Ustavni sud je ocijenio teškim i nepopravljivim posljedicama. Ustavni sud je tek zadnja instanca, ali indikativno je da raste broj ustavnih tužbi zbog ovrha kako nad tvrtkama tako i nad građanima.

>>'Dogodila se katastrofa. Hrvatska tržišna ekonomija danas je i službeno mrtva'

>>Ovo su sudski procesi i presude koji će prodrmati godinu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

BE
belimo
19:43 07.01.2015.

A što je sa tzv HANŽEKOVIĆ biznis ovrhom gdje papreno naplačuju sitne dugove u ime HTV-a , komunalije i sl. Za neki sitni,mjesečni račun od pretplate čovjeka ogule za 1000 kn bezveznih troškova. I tako godinama tjeraju desetmilijunske iznose na svoj mlin. Ovrhe su krenule uvođenjem javnih bilježnika kojima je to zlatna koka. Realan trošak ovrhe ne bi smio biti preko 50 kn.

GR
grgaman
20:23 07.01.2015.

Kasno drugovi

Avatar navijač
navijač
20:59 07.01.2015.

Stali su zbog izbora a nastavak je u Ponedjeljak .