Kolumna

Ustavni sud može reći samo tko odlučuje o Novaković

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Ustavni sud može reći samo tko odlučuje o Novaković
17.06.2019.
u 09:05
Sva sreća što HDZ ovaj put politički zrelo razmišlja umjesto da je prihvaćeno rješenje “baj-baj Povjerenstvo”
Pogledaj originalni članak

Iako je HDZ-ov ministar Lovro Kuščević vođa otpora protiv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, ovaj put teško je ne složiti se s predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a Brankom Bačićem kako bi priznanje nadležnosti Hrvatskog sabora za odluku o izuzeću Nataše Novaković na legitimne zahtjeve Martine Dalić i Andreja Plenkovića značilo “baj-baj neovisnosti Povjerenstva”.

To bi značilo da bi politička većina određivala kriterije za izuzeće, pa i pogodujući zahtjevima svojih dužnosnika. Pri čemu bi i sami bili u sukobu interesa, a tražeći izuzeće svih ili većine članova Povjerenstva, mogli bi opstruirati rad tog tijela.

Čini se da je i oporba svjesna kako si je zasad na tu temu zabila autogol jer je Peđa Grbin jučer najavio izmjene zakona kojim će predložiti da o izuzeću odlučuje Visoki upravni sud, što je politički korektno rješenje, za razliku od inzistiranja da saborski odbor o tomu odlučuje, čak i ako za to ima argumenata. Bačić je pogrešno interpretiran kako će Ustavni sud odlučiti o izuzeću Novaković. To ne dolazi u obzir jer to nije ovlast predviđena Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu.

Ustavni sud jedino može riješiti (negativan) sukob nadležnosti, između tijela zakonodavne i izvršne vlasti, Povjerenstva i Sabora. I Bačić je o tomu govorio. Odvjetnica Vesna Alaburić u osvrtu za Telegram, a prof. dr. sc. Vedran Đulabić za N1, komentirali su kako bi samo Povjerenstvo trebalo odlučiti o izuzeću. Upravni sud u predmetu Dalić obrazložio je kako o izuzeću treba odlučiti tijelo koje obavlja nadzor nad Povjerenstvom, ne precizirajući koje je to tijelo. Alaburić tvrdi kako u upravnopravnom smislu nitko ne nadzire rad Povjerenstva.

Premda o razrješenju članova Povjerenstva odlučuje Hrvatski sabor, a i Ustavni sud je 2012. odlučujući o ustavnosti zakona koji regulira rad Povjerenstva obrazložio kako se podnošenjem godišnjeg izvješća Povjerenstva Hrvatskom saboru “ne bi trebale biti iscrpljene nadzorne ovlasti Odbora u tom pitanju”. Sva sreća što HDZ ovaj put politički zrelo razmišlja umjesto da su prihvatili rješenje “baj baj Povjerenstvo”.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

NE
Neo001
16:46 17.06.2019.

drugarica je udbaški kadar ,kao što je u većini državnih inatitucija komunjarski e DORH, HNB, HND... a najgori je HRT koji ima 90 % komunjarsko-srpskog kadra i najviše moći na odnose u društvu.

Avatar southman
southman
11:00 17.06.2019.

Zar je moguće da je nešto ispravno što je predložio HDZ ??