Perfa-Bio

Uskrs je za nas špica, za Veliki tjedan pripremamo tri milijuna jaja

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Perfa-Bio
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Perfa-Bio
Foto: Robert Anić/Pixsell
Perfa-Bio
31.03.2020.
u 10:00
Hrvati godišnje potroše oko 800 milijuna jaja, odnosno 155 po stanovniku, a u preduskrsno vrijeme kupi se i 40 posto više od prosjeka. Znaju to dobro na farmama Perfe-Bio u Donjoj Stubici, Donjoj Bistri i Lipovcu, gdje ih nese 240 tisuća koka, ali i u pogonu Lunete u Sv. Đurđu, u kojem se brinu o njih 144.000. Svim kokicama zajedničko je jedno – kada “rade”, točne su kao urice
Pogledaj originalni članak

Kakofoniju u tri grada nesilica Perfe-Bio ovih dana remeti samo poneki pjev pijetla. Oko 240 tisuća koka točne su kao urice pa jaja pokretnom vrpcom do sortirnice u pravilu stižu između 5 i 9 ujutro. Da se pita građane, svaka bi koka nosila i tri jaja dnevno, otkako se zbog prijetnje koronavirusa krenulo u pojačano skupljanje zaliha. No za razliku od većine prehrambenih proizvoda iz uvoza, o kojima ovisimo, gotovo sva jaja na policama trgovaca domaća su. Hrvatsko tržište godišnje, zajedno s turizmom, potroši oko 800 milijuna jaja, oko 155 po stanovniku, a u preduskrsno vrijeme trošimo i 40% više od prosjeka.

Marko Brajević, direktor tvrtke Perfa-Bio, koja je u nas jedan od najvećih proizvođača jaja, kaže kako će oni na farmama u Donjoj Stubici, Donjoj Bistri i Lipovcu ove godine proizvesti više od 70 milijuna svježih jaja, od kojih se u uskrsnom tjednu proda i dva milijuna.

Foto: Robert Anić/Pixsell
Perfa-Bio

– Ove je godine, na žalost, pojačana potražnja počela znatno prije zbog straha da će ljudi ostati bez osnovnih namirnica pa nam neki zamjeraju što kasnimo s isporukama i kratimo količine kod nerealnih narudžbi. Kakvog će ekonomskog traga na našu proizvodnju nesvakidašnja situacija ostaviti, tek je vidjeti. Danas su to tek otežani transport i nabava dijela sirovina, repromaterijala. No, što je tu je, kako će biti svima, tako će biti i nama – kaže Brajević te ističe kako maksimalno vode računa o higijeni te jedni o drugima. To je i prije COVID-a 19 bila svakodnevna praksa i standard u svim proizvodnjama i pakirnom centru Perfe-Bio, no sada se dnevno prate i preporuke mjerodavnih službi.

Brend Sretna jaja i dalje je nutricionistička bombica koja završava na stolovima građana, bilo u smeđoj ili snježno bijeloj varijanti koje, naravno, nose bijele koke. U Perfi nisu posustali ni nakon što su nedavno izgubili 14,5 milijuna kuna u poslovanju s jednim trgovačkim lancem.

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Perfa-Bio

– Novost je da smo lani počeli s pionirskom proizvodnjom jaja slobodnih nesilica koje kljucaju po livadama u podnožju Medvednice, a koja se mogu pronaći u brendu Najsretnija jaja na policama nekih trgovačkih lanaca. Slobodni uzgoj u još većoj količini počinjemo u Vrbovskom u Gorskom kotaru već nakon ljeta. Prije Uskrsa pak na tržište izlaze biojaja od koka kojima je osigurana ekološka prehrana – najavljuje Brajević.

U šest objekata Lunete u Sv. Đurđu, u kojima u štalskom uzgoju obitava 144 tisuće nesilica, u uskrsnom će tjednu na tržište još milijun od 10 milijuna, koliko ih proizvedu na godinu. I tu je ovih dana pojačana potražnja i postrožene mjere za radnike, špeditere i dobavljače kako bi proizvodnja tekla bez prekida, kaže Dražen Ćurila koji je ovu, jednu od najmodernijih farmi u Hrvatskoj, otvorio 2012. sa sestrom Ivanom.

Od afere sa salmonelom iz poljskih jaja, Hrvatska je, na žalost, na teži način naučila koliko je bitna domaća proizvodnja. Građani i trgovci sada traže samo domaća, a uvozna se plasiraju kroz ugostiteljstvo i turizam – kazao je Ćurila.

PREDRAG MIŠIĆ PEĐA

Zbog rata s obitelji u Srbiji ne priča. Na pitanje je li ikad zapucao na brata kazao je: 'Vjerojatno.... da. Teška tema'

Predrag Mišić Peđa vukovarski je branitelj koji je agresorima pružao otpor sve do pada grada 18. studenog kada je skupa sa 182 suborca odveden na Ovčaru. Bio je zarobljen u srpskom logoru. I danas se bori da Vukovarci žive bolje, a spominje se kao mogući DP-ov kandidat za ministra branitelja. Sve užase koje je u ratu proživio ispričao je svojedobno za Večernji list

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar ivica48
ivica48
12:23 31.03.2020.

Velimo kupujmo Hrvatsko i jedimo Hrvatsko a jeli taj farmer drži koke vani ili u inkubatoru kao poljaci Njemci i ostali Evropski farmeri isti drek samo drugo pakovanje