prijedlog ide saboru

Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: To je prilika da cijela politička scena pokaže tko je tko, tko što zastupa i tko gdje stoji

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Održana redovna sjednica Vlade RH
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Održana redovna sjednica Vlade RH
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Održana redovna sjednica Vlade RH
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Zagreb: Održana redovna sjednica Vlade RH
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Održana je 159. sjednica Vlade Republike Hrvatske
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Održana 167. sjednica Vlade RH
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Zagreb: Održana 167. sjednica Vlade RH
24.11.2022.
u 08:49
Vlada je izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju
Pogledaj originalni članak

Na početku otvorenog dijela sjednice Vlade obratio se premijer Andrej Plenković. Premijer se osvrnuo na posjet austrijskog kancelara Karla Nehammera Hrvatskoj te kazao da je Austrija vrlo jasno podržala članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru. Premijer je rekao da će Saboru danas uputiti prijedlog Vlade o sudjelovanju Hrvatske u EU vojnoj misiji pomoći Ukrajini, te je dodao da će hrvatska vojska participira na tri načina. Naglasio je da očekuje zanimljivu raspravu te pozitivnu odluku Sabora o tome. 

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

"Mi smo u ponedjeljak imali sjednicu Vlade oko cijena naftnih derivata. Pale su cijene dizela i benzina, ostala je fiksirana cijena za plavi dizel, a danas ćemo smanjiti trošarine na lož ulje. Vlada nastavlja politiku koja vodi računa da naftni derivati i energenti općenito budu u prihvatljivim okvirima kada je riječ o cijenama za naše građane i za naše gospodarstvo", kazao je Plenković. 

"Imali smo jučer dinamičan dan. Bila je Nacionalna sjednica ua uvođenje eura. Napravili smo rezime", kazao je. 

Premijer se osvrnuo i na posjet austrijskog kancelara Karla Nehammera Hrvatskoj. 

"Vidjeli smo da su razgovori prošli odlični. Austrija je putem kancelara vrlo jasno podržala članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru", kazao je premijer. Danas će Plenković posjetiti LNG terminal zajedno s austrijskim kancelarom i bavarskim premijerom te će razgovarati o suradnji oko energetske strukture. 

"Izdvojio bih raspravu o proračunu. Predstavili smo proračun u kojem smo naznačili njegove tri temeljne karakteristike. To je proračun koji nastavlja biti instrument potpore građanima i gospodarstvenicima u krizi, da je to sidro kojim čuvamo rast gospodarstva i razvoj Hrvatske u općem smislu", kazao je premijer o raspravi u Saboru o proračunu.

"Uputit ćemo Saboru prijedlog Vlade o sudjelovanju Hrvatske u EU vojnoj misiji pomoći Ukrajini s željom da nastavimo pomagati Ukrajinu u okolnostima ruske agresije na ovu nama prijateljsku zemlju, i to na način da hrvatska vojska participira na tri načina, jedno je da časnici budu u zapovjednim strukturama ove misije, drugo da časnici hrvatske vojske i vojnici budu dio onih vojski unutar EU  koja će biti spremni obučavati ukrajinske vojnike  mahom u Poljskoj i Njemačkoj, te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj.

Očekujemo raspravu i pozitivnu odluku Sabora u tom smislu. Nama je to konzistentnost politike Vlade u protekli desetak mjeseci, a ujedno i prilika da hrvatska javnost, a i cijela politička scena jednostavno pokaže tko je tko, tko što zastupa i tko gdje stoji po ovim važnim pitanjima i međunarodnih odnosa, ali i pitanjima potpore zemlji koja u ovakvom trenutku, ovu vrstu potpore treba, i očekujem vrlo zanimljivu raspravu u Hrvatskom saboru", kazao je premijer. 

Na sjednici Vlade kazano je da je ugovorena izgradnja 578 zamjenskih obiteljskih kuća, potpisani su ugovori za izgradnju 20 višestambenih zgrada s 308 stanova te je obnovljeno 3.856 obiteljskih kuća, a radovi se izvode na njih 470.

Ovaj tjedan pale su cijene goriva te su one fiksirane na 14 dana, a Vlada je na sjednici izmijenila Uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju

- S obzirom da se snižene visine trošarine prestaju primjenjivati 20. studenog 2022. godine, a i dalje egzistiraju uvjeti za manje cijene, predlaže se produljenje smanjenja trošarine do 31. prosinca 2022. godine. U odnosu na prethodne uredbe, ovim prijedlogom se dodatno predlaže i snižavanje visine trošarine na loživo ulje, 26 lipa po litri. Ovime su visine trošarine i nadalje usklađene s minimalnim visinama trošarina - kazao je ministar financija Marko Primorac.  Inače, cijena lož ulja na Petrolu je 10,17 kuna po litri, a na Ini 10,27 kuna po litri, a sada bi trebalo biti 26 lipa jeftinije. 
 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 44

ZE
Zeljko6an
09:30 24.11.2022.

Žalosno je - i jadno - pročitati većinu komentara ovdje. Zbilja je (o)tužna spoznaja koliko su autori glavnine komentara udaljeni od svijeta realnosti i koliko su zapravo opterećeni negativnim emocijama. Ljudi, mržnja će na koncu razoriti svaku stanicu vašeg tijela ...

Avatar SileZla
SileZla
10:09 24.11.2022.

Treba pomoći i kurdima, narodu bez države koje ovih dana bombardira tursko zrakoplovstvo. Također Jemenu i Južnom Sudanu. Do sada je u Ukrajini poginulo oko 6.500 civila dok se tamo mrtvi mjere u stotinama tisuća. Također ljudima na Banovini koji će treću zimu provesti u kontejnerima.

TA
tabula
10:15 24.11.2022.

Imao bi moje poštovanje da je sličan stav imao u bliskoj prošlosti kada su zločinački razarani Irak, Sirija, libija.... Ovako samo pokazuje krajnje licemjerje i agresivnu i dodvoravačku politiku i apsolutnu odanost velikom gazdi. Zna on gdje može graditi svoj osobni probitak, a narod? Koga briga ta narod. Pa ovo je "liberalna demoracija".