DEUTSCHE WELLE

Urušavanje ustavnosti u Hrvatskoj - institucije dovedene do ruba rugla

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Urušavanje ustavnosti u Hrvatskoj - institucije dovedene do ruba rugla
07.06.2017.
u 18:17
Ustav Republike Hrvatske nije dorastao političkoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi, tvrde ustavni stručnjaci.
Pogledaj originalni članak

Profesor Branko Smerdel, koji je sudjelovao u stvaranju Ustava RH i svim njegovim izmjenama, ističe kako je on "izravni svjedok konstantnog urušavanja ustavnosti" i to ne zato što je Ustav zastario nego, kako kaže, zato što ga „politička klasa“, lijevi i desni, zajednički i solidarno ignoriraju, piše Deutsche Welle.

Profesorica Sanja Barić naglašava kako je Hrvatskoj sveobuhvatna promjena Ustava naprosto nužnost zbog mnogih nejasnoća, nepotpunosti, zastarjelosti... Barić navodi kako je u Ustavu nekoliko kritičnih točaka hijerarhija pravnih propisa u kojoj vlada kaos; definicija ustavnih vrednota; cijeli niz nejasnoća oko imenovanja i razrješenja; izborni sustav i druge.

Smerdel ističe činjenicu da je održavanje lokalnih referenduma strože regulirano od državnog referenduma.

- To je najstrašniji primjer nemara lijevih i desnih za Ustav i ustavne norme - kazao je Smerdel.

Predsjedničke ovlasti

Smerdel kaže kako se ovlasti šefa države trebaju nedvojbeno proširiti, a sa zagovarateljima smanjenja predsjedničkih ovlasti ne slaže se ni Barić koja ističe kako Hrvatskoj treba stabilan predsjednik sa stabilnim legitimitetom. 

- Pokazalo se upravo kroz protekle dvije godine i one nesretne 13. i ove sadašnje, 14. vlade, koliko je pozicija predsjednice bitna jer u izvršnoj vlasti moramo imati ravnotežu - upozorava Barić.

U Ustavu nema rokova prema kojima bi Andrej Plenković trebao predložiti nove minister, no Smerdel smatra kako nije dobro što je Plenković odgodio izbor novih ministara i da odgađanja ne bi ni bilo da je premijer znao da ima osiguranu većinu u Saboru. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
18:52 07.06.2017.

Vlast koja je izašla iz socijalističko-komunističkog sustava nastavlja tekovinama revolicije,dakle i dalje upravljaju.Šeks,Gregurić,Valentić..mentalno su u jugovini i mora se čekati da biologija odradi svoje.Veli ona stara"..čekaj mago dok trava naraste"..

NI
Nini istrijan
21:04 07.06.2017.

E pa sad ne mozemo jos 100god. da bacamo krivicu na bivsi rezim !! Mi jednostavno imamo politicare nedorasle tom poslu a sto je najgore nista za ovih 22 godine nisu naucili osim da koriste ono sto im je odgovaralo u starom sistemu i odjenu ga u ruho demokracije. Razno razne politikanske igre i trgovanja uz opet partijsko povladjivanje raznih privatnih i grupnih interesa je sve sto se dogadja kao u nekoj losoj TV seriji bez kraja. HRVATSKA SAPUNICA je mozda pravi naziv za ovu nasu mizernu stvarnost.

MA
marsovac
21:24 07.06.2017.

Deutsche welle, s.ranje nebesko. Rado se na njih pozivate.