nedopušteni aditiv

Upozorenje iz Ministarstva: Povučena Clarumova tijesta!

Foto: ''
Upozorenje iz Ministarstva: Povučena Clarumova tijesta!
Autori jt, tli/VLM
13.10.2012.
u 12:59
Kupci su upozoreni da se suzdrže od kupovine proizvoda ''Svježe vučena tijesta - listovi za pite i savijače“ s oznakama rokova trajanja između 01.10.2012. i 01.12.2012. godine
Pogledaj originalni članak

Zbog nedopuštenog aditiva Natamicina E235 koji je inspekcijskim nalazom pronađen u svježim tijestima proizvođača Clarum d.o.o., Ministarstvo poljoprivrede naredilo je da se ono povuče iz prodaje.

Upozoreni su i kupci da se suzdrže od kupovine proizvoda ''Svježe vučena tijesta - listovi za pite i savijače“ s oznakama rokova trajanja između 01.10.2012. i 01.12.2012. godine.

Iz ministarstva napominju da je inspekcijska analiza izvršena nakon što je putem HR RASFF sustava 09. listopada 2012. zaprimljena hitna obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o provedenom inspekcijskom nadzoru u tvrtci Clarum d.o.o. Tada je utvrđeno da se u proizvodnji navedenog proizvoda koristio aditiv koji se sukladno Pravilniku o prehrambenim aditivima dozvoljava isključivo za površinsku obradu tvrdih i polutvrdih sireva te za površinsku obradu sušene i salamurene kobasice.

>>Ministarstvo zdravlja naredilo povlačenje Epimena i ViaNatura

Reakcija čelnika tvrtke Clarum o lisnatom tijestu

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede naložilo povlačenje iz prodaje lisnatog tijesta tvrtke Clarum iz Nove Gradiške očitovali su se njihovi čelnici.

- Mi smo u potpunosti izvršili nalog inspektorata te smo povukli nesukladne proizvode s tržišta i zamijenili ih sukladnim proizvodima prema Pravilniku o aditivima koji je stupio na snagu 13.srpnja ove godine uz rok prilagodbe od godinu dana tj. do 1. srpnja 2013 - ističe direktor Claruma Ivan Šimić, koji inače živi u Požegi, dodajući da se ti aditivi normalno koriste u sirevima i kobasicama.

Clarum, po njihovoj tvrdnji, nije koristio sporni konzervans kao aditiv nego kao tehnnološki konzervans u procesu proizvodnje. Clarum sada zapošljava 50 radnika i dobitnik je niz priznanja za kvalitet svojih proizvoda.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

IV
Ivekivek
13:18 13.10.2012.

Slučajno ili ne......domaći proizvodžač se odmah objavljuje na sva zvona kako bi se uništio....nedavno se ne objavljuje uvoz zaraženih proizvoda iz BIH? Slučajno? Bojim se NE. Zbog čega svi nemaju isti tretman?

Avatar Kairosa
Kairosa
16:41 13.10.2012.

Ne radim ni pite ni savijače tak da to ne koristim

OS
osvrt
21:13 13.10.2012.

Ispravak, ne znamo*