Izgubljeno

Uporabnu dozvolu nema ni dionica Zagreb - Karlovac

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Uporabnu dozvolu nema ni dionica Zagreb - Karlovac
13.10.2014.
u 11:00
ARZ nema uporabne dozvole za dvije dionice, puštene u promet 1971. i 1972., te nisu mogli nigdje naći njihov prijepis
Pogledaj originalni članak

Tvrtka Autocesta Rijeka – Zagreb nema uporabne dozvole za dionice Zagreb – Karlovac i Rijeka – Kikovica. A te bi dionice također trebale ići u koncesiju, no bez uporabnih dozvola, prema mišljenju Vladinih savjetnika za monetizaciju, to ipak neće biti moguće.

Najprometnija dionica

Večernji je list nedavno pisao o problemu uporabnih dozvola koje nisu izdane za dobar dio od ukupno 1040 kilometara autocesta koje su predviđene za davanje u koncesiju. Tad smo pisali o autocestama koje su u nadležnosti Hrvatskih autocesta na osnovi dokumentacije koju smo dobili u posjed. U međuvremenu smo dobili službene odgovore iz ARZ-a o uporabnim dozvolama, koji otkrivaju da jedna od najprometnijih dionica od Zagreba do Karlovca nema tu dozvolu.

U ARZ-u navode da imaju uporabne dozvole za sve svoje dionice osim za dvije navedene, koje su otvorene za promet 1971. i 1972. Kažu da su zatražili prijepis tih dozvola, ali nitko, izgleda, ne zna gdje bi one mogle biti. Naime ARZ je prijepis zatražio prvo od Ministarstva graditeljstva u kojem su im rekli da dokumentacija do 1981. godine nije u njihovoj arhivi i da prijepis zatraže od Državnog arhiva.

Zakon o cestama

– Zahtjev za prijepis tražene dokumentacije uputili smo Hrvatskom državnom arhivu, Državnom arhivu u Zagrebu, Rijeci i Karlovcu te Gradu Zagrebu, ali i Hrvatskim cestama. S obzirom na to da smo od svih navedenih institucija i tvrtki zaprimili negativan odgovor, odnosno da ne posjeduju uporabne dozvole ni rješenja o uporabi građevine, zatražili smo od nadležnog Ministarstva graditeljstva mišljenje za daljnje postupanje – navode u ARZ-u. Dodaju da ih je Ministarstvo uputilo da problematiku uporabnih dozvola koje nedostaju riješe prema Zakonu o cestama, članku 124., koji određuje da se javne ceste koje nisu evidentirane u katastru ili nije evidentirano njihovo stvarno stanje, evidentiraju u katastru na temelju geodetskog elaborata izvedenog stanja javne ceste i rješenja nadležnog zemljišnoknjižnog suda o provedbi prijavnog lista. Taj članak određuje i da će se javne ceste upisati u zemljišne knjige kao javno dobro i neotuđivo vlasništvo RH bez obzira na postojeće upise u zemljišnoj knjizi.

>> Stotine kilometara autocesta bez uporabne dozvole!

>> Monetizacija autocesta: 'Krenuli smo u to, povratka nema'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DU
Deleted user
11:30 13.10.2014.

nest cudno...? treba nam jedan veliki reset...pogotovo ovih politickih glumaca...

BA
balic
11:33 13.10.2014.

A zasto bi im trebale dozvole za uporabu kad se kod nas i u bivsoj jugi sve bez dozvole manje vise gradilo.. Mislite da je bravar ikog pitao gdje ce se sta gradit.. Ovi su samo nastavili njegovim putem... Drugo je sto vi i ja cekamo godinu i vise na dozvolu ako mislimo supu il garazu nadogradit..

DU
Deleted user
11:38 13.10.2014.

Dobra ...dobra....Hajde.mi.dodji mi...ministar i Sprd-e-pe kancelar...pravni i običajni sljedbenici "bravarovi"