VUKOVAR

Ukrajinci žele prenijeti hrvatska iskustva iz procesa Mirne reintegracije

Ukrajinci žele prenijeti hrvatska iskustva iz procesa Mirne reintegracije
17.03.2016.
u 14:21
Levčenko: Krim mora biti vraćen Ukrajini
Pogledaj originalni članak

Izaslanstvo Ukrajine, predvođeno zamjenikom predstojenika Ureda Predsjednika Ukrajine Andrijem Taranovim, posjetili su danas Vukovar gdje su s županom Božom Galićem razgovarali o hrvatskim iskustavima tijekom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Prema riječima veleposlanika Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandra Levčenka čelnici Ukrajine žele saznati više o mirovnom procesu koji je uspješno završen i koji je spasio brojne ljudske živote.

- Svaki spašeni život ima veliku važnost. Zato nema žurbe i direktnog sukoba koji ćemo možda izbjeći pregovorima i nekim razumnim kompromisom. Iskustva Hrvatske su nam veoma važna jer bi ona mogla biti primjenjena i u pronalaski mirnog rješenja oružanog sukoba u Ukrajini, rekao je Levčenko dodajući kako je ruskom aneksijom Krima po prvi put nakon Drugog svjetskog rata srušen sustav Ujedinjenih naroda o nepromjenjivosti granica.

Istakao je kako poluotok Krim mora biti vraćen Ukrajini te da se taj povratak mora dogoditi mirnim putem.

- Ruska vojska kako je bez ijednog metka ušla u Krim tako mora i izaći. U ruskoj agresiji na Ukrajinu poginulo oko 9.000 ukrajinskih vojnika i građana, rekao je Levčenko koji je dodao kako tijekom mirovnih pregovora o miru u Ukrajini trebaju sudjelovati EU i SAD.

Govoreći novinarima nakon održanog sastanka Galić je rekao kako Vukovarsko-srijemska županija i Ukrajina imaju dobru suradnju kao i da su Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija spremni prenijeti svoja iskustva iz procesa mirne reintegracije.

- Mudrom odlukom predsjednika Franje Tuđmana u hrvatskom Podunavlju provedena je mirna reintegracija s ciljem spašavanja života. Bilo je puno problema i teških trenutaka, ali smo uspjeli i željeli bi smo iskustva iz toga razdoblja prenijeti i Ukrajini, rekao je Galić.

Zamjenik predstojnika Ureda Predsjednika Ukrajine Andrij Taranov nije davao novinarima izjave.

>> Steinmeier: Nema napretka u rješavaju sukoba na istoku Ukrajine

INTERVJU KOJI JE ODJEKNUO

Analizirali smo oštar istup Pape Franje, otvorio je novi front

Papa je ponovno otvorio front prema konzervativnom krilu Katoličke crkve u SAD-u vrlo oštrim izjavama ove nedjelje u intervjuu CBS-ovoj emisiji „60 minuta“, u kojoj je američke konzervativne biskupe opisao kao one koji imaju “suicidalne stavove” jer su zatvoreni “unutar dogmatske kutije”. Pri tome misli na one poput nadbiskupa Salvatorea Cordileonea koji je zabranio Nancy Pelosi, koja je zagovarala pobačaj, primanje pričesti, što je papa u praksi odbacio

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

BU
busen
15:44 17.03.2016.

plus amerikanci jer ste bez njih nula

KI
kinez14
14:51 17.03.2016.

Ako zelite vratiti Krim onda su Vam potrebna nasa iskustva iz Oluje

Avatar aStrahota
aStrahota
16:43 22.03.2016.

Mi smo prvo izveli Oluju, pa su Srbi tek tada prihvatili "mirnu reintegraciju" Ukrajina ne može da izvede ništa nalik Bljesku i Oluji. Ništa od Vukovarskog iskustva!