Postupak vraćen na ponovno suđenje

Ukinuta presuda Vrbanoviću i HNS-u zbog svastike na Poljudu

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Ukinuta presuda Vrbanoviću i HNS-u zbog svastike na Poljudu
29.05.2019.
u 17:00
Postupak je vraćen na ponovno suđenje Prekršajnom sudu u Splitu, na kojem je ročište zakazano za 7. lipnja
Pogledaj originalni članak

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu kojom su Hrvatski nogometni savez (HNS) i njegov izvršni direktor Damir Vrbanović u ožujku prošle godine kažnjeni zbog svastike iscrtane na poljudskom stadionu uoči utakmice Hrvatske i Italije.

Postupak je vraćen na ponovno suđenje Prekršajnom sudu u Splitu, na kojem je ročište zakazano za 7. lipnja ove godine, doznaje se iz Hrvatskog nogometnog saveza.

Slučaj bi, međutim, po pisanju portala Telegram moglo otići u zastaru ne bude li pravomoćno okončan do 10. lipnja. Dovršetak postupka do tada se, prema nagađanju medija, teško može očekivati s obzirom da je početak ponovljenog suđenja zakazan za 7. lipnja.

Vrbanović je lani u ožujku nepravomoćno osuđen na splitskom Prekršajnom sudu na novčanu kaznu od pet tisuća kuna, dok je Savez kao pravna osoba i organizator sportskog natjecanja kažnjen s 50 tisuća kuna zbog svastike koja je "osvanula" na travnjaku Poljuda prije početka odigravanja utakmice između Hrvatske i Italije u lipnju 2015.

Sudac Stipe Roso je u obrazloženju presude, koja je donesena zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima, kazao da su Vrbanović i Savez osuđeni jer prije utakmice nisu poduzeli mjere pregleda sportskog objekta i travnjaka, a istovremeno su oslobođeni krivnje da nisu poduzeli odgovarajuće mjere radi sprječavanja suzbijanja nereda i nasilja.

Ukinuta presuda je donesena zato što HNS i Vrbanović nisu pretražili sportski objekt i uočili kukasti križ na travnjaku, a sramotni kukasti križ je primijećen tek tijekom prvog poluvremena.

Zbog tog je izgreda UEFA sa 100 tisuća eura kaznila HNS, potom oduzimanjem boda u kvalifikacijama za Euro, a dvije su utakmice odigrane pred praznim tribinama.

Policija još uvijek traga za počiniteljem ili više njih i iako su imali snimku na kojoj se djelomično vidjela osoba koja preskače ogradu na stadionu počinitelji još uvijek nisu poznati.

Inače, prema Zakonu o spriječavanju nereda na sportskim natjecanjima kazna za taj prekršaj za fizičku osobu može se izreći u rasponu od pet do 50 tisuća kuna, dok za pravnu osobu novčana kazna iznosi 50 do 250 tisuća kuna.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

KO
komšikanac
14:27 29.05.2019.

jedini normalan rezultat! ako su bile poduzete mjere sigurnosti, nemaju nikakve krivnje nego su krivci splitski orYUnaši koji mrze sve hrvatsko!

DU
Deleted user
14:20 29.05.2019.

Kakve veze oni imaju s svastikom po logici i zdravom razumu nikakve.Ocito je to nekom trebalo da te ljude i savez diskvalificiraju.

MI
misho32
17:26 29.05.2019.

to se pravosuđe sprda sa Hrvatima , koja je to perverzija optužiti i pokrenuti postupak za svastiku Hrvatski nogometni savez.