Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najgledanija momčad

Na jednoj utakmici imaju više gledatelja nego Maksimir čitave sezone

Maksimir
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
24.05.2019.
u 17:53

Najveći posjet ove sezone u HNL-u ima, naravno, Hajduk. Na Poljudu je na prvenstvenim utakmicama bilo ukupno 155.709 navijača (više nego na Rujevici i Maksimiru zajedno), odnosno njih 11.977 u prosjeku

Naslov prvaka Bundeslige nije osvojila, ali zato se Borussia Dortmund može pohvaliti najboljim posjetom u nogometnom svijetu. Na Signal Iduna Parku, naime, “ni igla” više ne može stati. Na bundesligaškim utakmicama okupi se 80.841 navijač, što je najveći prosjek u europskom nogometu.

Za usporedbu, to je više navijača na jednoj utakmici nego što ih je ove sezone ukupno bilo na svih 16 prvenstvenih utakmica Rijeke na Rujevici (78.395) ili svih 17 HNL dvoboja Dinama na Maksimiru (59.183).

Na utakmicama Lige prvaka taj prosjek je, zanimljivo, manji za čak 15.000 gledatelja, odnosno njih 66.099 što je zapravo i kapacitet na koji je stadion u Dortmundu i ograničen u međunarodnim utakmicama. Pritom se na listi čekanja za sezonske ulaznice Borussije trenutačno nalazi gotovo 50.000 navijača kluba iz Dortmunda.

Foto: NordPhoto/PIXSELL

Barca s 2,2 milijuna navijača

Šampionski pohod Barcelone u La Ligi ove je sezone s tribina Camp Noua na svakoj utakmici prosječno pratio 76.051 navijač (10.000 više nego lani), što je drugi najveći prosječni posjet u Europi, no u ukupnom broju navijača koji su posjetili stadion u Barceloni nema ravnog. Naime, utakmice katalonskog ponosa s tribina Camp Noua ove je sezone u La Ligi, Ligi prvaka i Kupu ukupno pratilo 2,2 milijuna navijača! Barcelona je veći prosjek navijača na svome stadionu imala u utakmicama Lige prvaka, 86.178, odnosno ukupno njih 517.066, što je uvjerljivo najveći posjet u elitnom europskom natjecanju.

S prosječnim posjetom od 75.000 navijača Bayern je treći na ljestvici najgledanijih europskih klubova, a neznatno slabiji prosjek (74.498) je na domaćim utakmicama Manchester Uniteda. Ipak, po broju gledatelja Old Trafford je uz rame Camp Nouu. Naime, utakmice Manchester Uniteda ove je sezone u svim natjecanjima s tribina legendarnog stadiona ispratilo nešto više od 1,9 milijuna gledatelja.

Iako je peta najgledanija momčad Europe, Real je u potencijalno velikom problemu. “Kraljevski klub”, naime, “gubi” navijače i to već treću sezonu zaredom. Tribine mitskog Santiago Bernabéua sve su praznije, što se, doduše može objasniti i sezonom bez trofeja koja je bila ispod razine ugleda kluba, ali je trend zabrinjavajući. Naime, utakmice Reala na kultnom stadionu ove je sezone u La Ligi gledalo u prosjeku 61.249 navijača. Rekordno najmanje u ovom stoljeću!

GALERIJA: Stadion Maksimir

Maksimir
1/13

Svaki peti na tribinama

Ovosezonski broj navijača na tribinama Bernabéua tek je neznatno veći od broja gledatelja na utakmicama Intera koji je s prosječnim posjetom od 61.232 napravio skok od čak 15.000 navijača više nego što ih je na tribinama San Sira bilo prije dvije sezone te Schalkea (61.031). Izvan Liga petice sjajan prosječni posjet na prvenstvenim utakmicama imaju Celtic (57.409), Benfica (53.184), Ajax (52.987)...

Impresivnim posjetom, međutim, ne mogu se pohvaliti samo slavni prvoligaši već i nižerangirani klubovi. U drugoj Bundesligi tako na utakmice Kölna u prosjeku dolazi 49.547 navijača, dok je na tribinama engleskog trećeligaša Sunderlanda na svakoj utakmici čak 32.157 gledatelja! Ta brojka impresivna je i zbog toga što populaciju Sunderlanda čini svega 174.286 stanovnika. U prijevodu, na dan utakmice svaki peti stanovnik Sunderlanda je na tribinama Stadiona svjetlosti.

Najveći posjet ove sezone u HNL-u ima, naravno, Hajduk. Na Poljudu je na prvenstvenim utakmicama bilo ukupno 155.709 navijača (više nego na Rujevici i Maksimiru zajedno), odnosno njih 11.977 u prosjeku. Slabiji prosjek posjeta ima čak sedam klubova iz Liga petice uključujući Getafe (10.857) koji se bori za mjesto u Ligi prvaka ili slavni Monaco (8351).

>>> Kako izgleda stadion Maksimir pogledajte u galeriji na vrhu teksta

Komentara 8

TA
tarzan
21:19 24.05.2019.

Ovo je samo dokaz da Dinamo manje više nikoga ne zanima. Utakmice šesnaestine i osmine finala Kupa Uefa nisu bile do kraja rasprodane to je se dobro vidjelo na stadionu iako su mediji brijili danima prije utakmice da više karata nema. Znači Dinamo nakon pola stoljeća prezimi u Europi bi stvarno igra odličan nogomet i ipak stadion nije pun. Tu se nema što dodati. A HNL je već godinama za Dinamove navijače prazna puška. Ali ovo je samo preslika Zagreba i općeg interesa za sportom u glavnom gradu. Skoro pa ga nema. Ah da, bilo ga je prije par godina kad je hokejaški klub Medveščak, koji je stao u obranu pederluka 'harao' Europom, tad je bilo više gledatelja nego na bilo kojoj sportskoj priredbi u gradu. Ode Medveščak a za njim će valjda i pederluk.

BU
busbus59
20:53 24.05.2019.

Uspoređivati broj navijača u mnogoljudnim zemljama i europskim velikanima je doista promašaj!

RS
rasta sev
23:00 24.05.2019.

Nogomet je sport za mase, društvo se u zadnjih 20-25 godina jako podijelilo raslojilo oni koji bi možda imali želju doći na tekmu ne mogu iz nekih prizemnih razloga, neke su odbili loši događaji na stadionu neki su napustili zemljuu neki nemaju novaca da stignu do Zg i do stadiona koji je prilično nezgrapan i teren previše udaljen od gledatelja, neke smetaju afere u nogometu, neki posjećuju samo predstave koje su trenutno u modi odnosno in.Institucije imaju svoj krimen jer nisu reagirale na vrijeme radi obuzdavanja huliganstva i kriminala i kada se sve zbroji nema interesa za posjet nogometnoj utakmici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije