Odluka Suda BiH

Ukinut pritvor pripadnicima HVO-a iz Orašja!

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Ukinut pritvor pripadnicima HVO-a iz Orašja!
30.11.2016.
u 15:19
Sud BiH ukinuo je pritvor desetorici pripadnika HVO-a iz Orašja koji su osumnjičenih za ratne zločine
Pogledaj originalni članak

Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o ukidanju pritvora skupini bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su uhićeni potkraj listopada pod sumnjom da su odgovorni za ratne zločine počinjene na području Bosanske Posavine.

U priopćenju Suda BiH, objavljenom u Sarajevu, stoji kako je odbijen zahtjev Tužiteljstva BiH za produljenje pritvora te je on nakon mjesec dana i ukinut osumnjičenima Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominikoviću, Josi Nediću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću. Istodobno su im izrečene određene mjere poput zabrane napuštanja mjesta boravišta, što će policija provjeravati najmanje dva puta dnevno, kao i zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabrana izdavanja novih putnih isprava te zabrana uporabe osobne iskaznice za prelazak državne granice.

Osumnjičenima je također izrečena zabrana sastajanja s određenim osobama, kao i uzajamno kontaktiranje na bilo koji način te kontaktiranje s navodnim supočiniteljima, svjedocima Tužiteljstva BiH kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti od 100 metara. Osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje sa svim predstavnicima medija o okolnostima koje se odnose na pokrenuti kazneni postupak.

Devet uhićenih provelo je u pritvoru mjesec dana

Deset pripadnika HVO, među kojima je i ratni zapovjednik Zbornog područja Orašje Matuzović, uhićeno je potkraj listopada pod sumnjom da su po zapovjednoj osnovi ili osobno odgovorni za ratne zločine nad zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Devet uhićenih provelo je u pritvoru mjesec dana, a deseti osumnjičeni Marko Baotić pušten je 9. studenog braniti se sa slobode.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drukčije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane provodit će se svaka dva mjeseca.

>>Bosanska Posavina u strahu: Sutra mogu uhititi cijelo Orašje

>>Grabar-Kitarović: U Orašju su se Bošnjaci i Hrvati zajedno borili za svoj život. Ono je simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar TvojUjko
TvojUjko
15:28 30.11.2016.

Srbi su u Prijedoru i po RS-u izdale naredbu putem lokalnog radija 31.05.1992. kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Čiji je ishod bio da su pobili i protjerali 94% Bošnjaka i Hrvata po RS-u. Bio je to prvi put od 1939. i nacističkog proglasa po kojem su poljski Židovi morali nositi žute trake s plavom Davidovom zvijezdom oko rukava. I Dodik će nama da sudi?

JM
jezero-matica
15:44 30.11.2016.

To je i bila jedina moguća odluka! Zašto su uopće i bili pritvoreni! Jer su branili svoj dom i rod!

NN
nitko_nema_što_Klobuk_imade...
15:32 30.11.2016.

Treba nam eskadrila od jedno 12 f22 raptora da iduci put kad pokusaju ovako nesto probiju zvucni zid drito iznad hrvatske banja luke...jooooj oprostite zabunili smo se, gusta magla je bila