AKCIJA FAKE STAR

Uhićeno 378 osoba diljem EU te zaplijenjena krivotvorena odjeća i obuća vrijedna 87 milijuna eura

Foto: Europol
Uhićeno 378 osoba diljem EU te zaplijenjena krivotvorena odjeća i obuća vrijedna 87 milijuna eura
07.06.2023.
u 09:46
Cilj akcije bilo je sprječavanje trgovine krivotvorenom odjećom i obućom te modnim dodacima
Pogledaj originalni članak

Lažna odjeća i obuća vrijedna 87 milijuna eura zaplijenjena je u zajedničkoj policijskoj akciji Fake Star koju je koordinirao Europol. Akciji koja je trajala devet mjeseci diljem EU uhićeno je 378 osoba te je zaplijenjeno dva milijuna komada lažne odjeće i obuće te raznih modnih dodataka.

Kako je priopćio Europol, riječ je bila o koordiniranoj akciji Fake Star koja se po prvi put odvijala širom EU od ožujka do prosinca 2022. Cilj akcije bilo je sprječavanje trgovine krivotvorenom odjećom i obućom te modnim dodacima. U akciju je sve skupa bilo uključeno 17 zemalja, a tijekom njezina trajanja nacionalne policije su pretraživale industrijske i trgovačke zone, turističke zone, skladišta, trgovine te sva ona mjesta na kojima se takva roba prodaje. Osim toga akcije su organizirane i u lukama, a pregledavane su i kompanije koje se bave distribucijom takvih proizvoda.

VEZANI ČLANCI: 

Među gotovo dva milijuna zaplijenjenih predmeta - odjeće, obuće i modnih dodataka - identificirano je 258 brendova, a ti predmeti vrijede oko 87 milijuna eura. Obavljeno je 3921 inspekcija, pokrenuto je 646 sudskih postupaka te 1311 prekršajni, a uhićeno je 378 osoba.   Među zaplijenjenom odjećom i obućom bilo je dosta sportske i luksuzne robe koje su se trebale prodavati na europskom tržištu. Istragama je utvrđeno i da su osumnjičenici lažnu i krivotvorenu odjeću i obuću prije prodaje oglašavali na internetu, a neki trgovci fotografije krivotvorene odjeće i obuće su objavljivali i na poslovnim stranicama svojih trgovina te na svojim  društvenim mrežama. Europol upozorava i da oglašavanje krivotvorene odjeće i obuće na internetu nije novi trend jer se prodaja  preko interneta povećala zadnjih godina. Zaplijenjena krivotvorena roba uglavnom je potjecala izvan Europe, uglavnom iz  Kine, Hong Konga, Turske i Vijetnama. Takva roba je u EU transportirana kopnenim ili morskim putem. Istrage su otkrile i druge kriminalne aktivnosti uhićenih osoba.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DM
DM2008
23:38 10.06.2023.

Što je sa svim onim silnim kopijama Rolexa koje ekipa iz Srbije uredno oglašava i prodaje na Njuškalu? Imaju 10-ak profila, preko 1000 oglasa, svakodnevno registriraju nove profile i oglašavaju.