klimatske promjene

U Varšavi svjetska konferencija, Poljaci od ugljena ne odustaju

Foto: Pixsell
U Varšavi svjetska konferencija, Poljaci od ugljena ne odustaju
11.11.2013.
u 14:50
Danas počeo UN-ov godišnji skup o klimatskim promjenama, uz sudjelovanje 190 zemalja. Organizatora Poljsku proziva se što nije revna u smanjenju svojih emisija stakleničkih plinova
Pogledaj originalni članak

Pustoš koju je na Filipinima ostavio tajfun Haiyan i još neizvjesni efekti njegove snage u Vijetnamu kao da su bili "vjesnik" godišnje UN-ove Okvirne konferencije o klimatskim promjenama, koja od danas sljedeća dva tjedna traje u Varšavi, piše Le Monde. Drugu godinu zaredom ovo okupljanje predstavnika 190 zemalja, pod ingerencijom UN-a, odvija se u zemlji poznatoj po svom "tvrdom" stavu u vezi promjena klime, te odlučnoj što više iskorištavati fosilna goriva, radi svoje energetske neovisnosti, piše L'union presse.
- Lignit i plin škriljevac i dalje ostaju naš glavni izvori resursa - ističe i poljski premijer Donald Tusk, čija zemlja 95 posto električne energije proizvede iz termoelektrana.

Indikativno je i kako će se u Varšavi uskoro održati i Svjetski kongres o ugljenu, i to u blizini sastajališta UN-ovaca. Takav su kuriozitet aktivisti već osudili, ne bez gorke ironije govoreći kako je to isto kao "da ste na kongres o raku poslali pozivnice za neki događaj duhanske industrije".

Prema svemu sudeći, a to će reći i unutar bruxelleskih "zidina", Poljska jest problem za Europsku uniju. Primjerice, Varšava ne želi otkriti koliko će do 2015. godine smanjiti svoju emisiju stakleničkih plinova, a ta je godina rok do kad 195 zemalja mora postići kvote dogovorene i zadane preklanjskom klimatskom konferencijom u Durbanu.

Godišnje emisije stakleničkih plinova ne bi smjele biti veće od oko 44 milijardi tona do 2020., da bi bila moguća vjerojatnost usporavanja rasta temperature na manje od dva Celzijeva stupnja, navodi HRT. No, već 2010. ukupna globalna emisija već je bila 50,1 milijardu tona.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.