NOVA FUNKCIJA

U utrci za upravljanje zatvorskim sustavom i šefica svih zatvora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Jana Špero, Drazen Bošnjaković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Jana Špero, Drazen Bošnjaković
19.11.2019.
u 17:10
U Ministarstvu je 13 godina, vodila je Upravu za probaciju u vrijeme kada nije bila dijelom zatvorskog sustava. Prvi je voditelj Uprave za probaciju nakon njezina osnutka prije 10-ak godina bio Saša Rajić, sada protukandidat Jane Špero.
Pogledaj originalni članak

Na natječaj Ministarstva pravosuđa za ravnatelja Uprave za zatvorski sustav i probaciju – i plaću od 20-ak tisuća kuna – javili su se sadašnja šefica svih zatvora Jana Špero, upravitelj Zatvora u Karlovcu Saša Rajić, bivši šef zatvorskog sustava Branko Peran i voditeljica Odjela posebnih tretmana zatvorenika i maloljetnika, Mirjana Malek – potvrđeno nam je iz nekoliko izvora. Onaj tko prođe, bit će miran sljedeće četiri godine jer s ukidanjem funkcija pomoćnika ministara – što je ravnatelj sada – on postaje državni službenik, s mandatom. Imenovat će ga Vlada, na prijedlog ministra pravosuđa.

Nijedan sastanak

U samom Ministarstvu uveliko se nagađa tko će preuzeti Upravu pa se može čuti da se Jani Špero, inače prvoj ženi na čelu ovoga sustava, zamjera što u dvije godine, koliko je na funkciji, nije sazvala nijedan zajednički sastanak svih upravitelja zatvora i kaznionica, što je prije bila praksa koja se ponavljala nekoliko puta godišnje. Spočitava joj se i trenutačna situacija u sustavu zbog koje su potkraj rujna prosvjedovali pravosudni policajci, ukazujući na nedostatak zatvorskih čuvara, nesigurnost, nedostatak vozila, potplaćenost... Tragična smrt zatvorenika Kristiana Vukasovića u splitskom zatvoru kao i nedavno propucavanje pravosudnog policajca u Rijeci idu u prilog onima koji tvrde da je okruženje Jane Špero u stručnom smislu “tanko” jer su se neki incidenti mogli prevenirati. S druge strane, navodno upravo Špero ima najmanje razloga za zabrinutost oko ishoda natječaja jer ima povjerenje ministra.

Struka, a ne politika

U Ministarstvu je 13 godina, vodila je Upravu za probaciju u vrijeme kada nije bila dijelom zatvorskog sustava. Prvi je voditelj Uprave za probaciju nakon njezina osnutka prije 10-ak godina bio Saša Rajić, sada protukandidat Jane Špero. U kuloarima se govori kako struka upravo njega želi na čelnoj poziciji sustava, navodeći kako je tijekom radnog vijeka vodio i kaznionicu u Lipovici, a sada je na čelnom mjestu karlovačkog zatvora, nije stranački igrač i poznaje sustav. Za odbaciti nije ni kandidatura Branka Perana, ravnatelja zatvorskog sustava upravo u prijašnjem Bošnjakovićevu mandatu.

Peran je bio i načelnik šibenske te zagrebačke policije, ima rukovoditeljskih znanja, a na natječaj za upravitelja zatvorskog sustava bio se javio i prije dvije godine. Slovio je za najizglednijeg kandidata, no presudio mu je sukob sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom kojemu je kao predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Grebaštica javno uskratio podršku u kandidaturi za župana. Kad je postao župan, Pauk je navodno intervenirao kod premijera i zaustavio imenovanje koje je bilo “gotova stvar”. Sad je u mirovini, a nedavno se javio i na natječaj za kandidata za dekana šibenskog Veleučilišta, upražnjeno kad je Ivan Malenica postao ministar uprave nakon skandala s Lovrom Kuščevićem. Kako sada stvari stoje, najmanje izgleda ima Mirjana Malek. Zaposlenici u zatvorima kažu da je njima bitno jedino da imenovanje ne diktira politika, nego struka.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
17:56 19.11.2019.

najbolji kandidat je modric iz morha on se prema podredjenima odnosi kao prema zatvorenicima a prema nadredjenima mogao bi dobiti oskara za poltronstvo... ...cemu lakrdija pa vec se zna da ce biti imenovam ravnateljem za financije iako to podrucje uopce ne razumije...