Derutno zdanje

U Trenkovu dvorcu muzej, restoran, knjižnica, apartmani...

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski Brod: Otvorena je izložba "Barun Trenk - novo lice legende"
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Slavonski Brod: Otvorena je izložba "Barun Trenk - novo lice legende"
10.05.2022.
u 23:31
4,5 mil. kuna vrijedan je projekt obnove i preuređenja dvorca u Trenkovu u novu turističku destinaciju
Pogledaj originalni članak

Dvorac baruna Trenka u Trenkovu iz 18. stoljeća uskoro više neće biti ruglo, nego ljepotica kulturnog zdanja općine Velika i cijele Slavonije.

Podsjetimo, kompleks Trenkova dvorca u malom selu nedaleko od Požege od privatnog je vlasnika 2019. godine za 220 tisuća eura otkupila Požeško-slavonska županija s ciljem zaustavljanja daljnjeg propadanja i revitalizacije njegove baštine s parkom.

Uspomena na vojskovođu

Nažalost, najljepša uspomena na nekadašnjeg vođu Trenkovih pandura koji je sa svojim do zuba naoružanim hrvatskim vojnicima iz Slavonije harao Europom danas zjapi prazna i napuštena. No tako ne bi trebalo biti još zadugo. Naime, planom je predviđeno da Trenkov dvorac postane posjetiteljski centar i nova kulturno-turistička destinacija. Projekt je samo u prvoj fazi vrijedan 4,5 milijuna kuna, od čega je 3,8 milijuna kuna dobiveno iz fondova Europske unije.

– Dvorac je zanimljiv upravo po tome što mu je prvi vlasnik bio barun Trenk, vrlo zanimljiva ličnost u hrvatskoj povijesti, ne samo lokalno nego i na razini cijele Habsburške Monarhije. Jednostavno, to je osoba koju se u nekim slučajevima veliča kao heroja koji je pomogao kraljici Mariji Tereziji da zadrži svoje kraljevstvo – kaže Kristina Rupert, zamjenica direktora Turističke zajednice “Zlatni Papuk”.

Posjed u Trenkovu bio je zapravo barokna kurija za ladanje, središnji objekt vlastelinstva u koji je barun više-manje dolazio u ljetnim mjesecima na odmor, kad bi se za to otvorila prilika.

Tijekom vremena, mijenjajući vlasnike, dvorac je nadograđivan i preuređivan. Prvu preobrazbu, u kasnobaroknom-neoklasicističkom stilu, doživio je kd mu je vlasnik bila obitelj baruna Peterffyja. Današnji izgled dobio je tijekom preuređenja u vrijeme obitelji Svetić.

Posebnu važnost ima park oko dvorca. U Trenkovo vrijeme u parku su zasađene egzotične biljke, a kasnije je preuređen u engleskom stilu. Zbog svoje ljepote i posebnosti 1964. godine cijeli perivoj zaštićen je kao spomenik parkovne arhitekture.

Trenkov dvorac dio je povijesti ovog podneblja, Požeške kotline i brodskog Posavlja, a projekt njegove obnove i preuređenja u muzejski prostor vodi Županija kao vlasnik.

– Dvorac će biti pretvoren u interpretacijski i posjetiteljski centar u kojemu će turisti dobiti kvalitetnu informaciju o povijesti dvorca i priči baruna Trenka te pratiti različite manifestacije, događanja, izložbe i koncerte – kaže Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije (PANORA).

Neće više biti ruglo

U planu je i uređenje parka, otvorenje knjižnice, obnova gospodarskih zgrada u kojima će biti restoran i apartmana te kafić i bazen. Trenutačno je u tijeku izrada projektno-tehničke dokumentacije, a očekuje se da će građevinska dozvola biti izdana u jesen. Do kraja godine projekt će biti prijavljen na natječaj nakon čega će, u slučaju pozitivnog ishoda, početi obnova, koja bi mogla potrajati oko dvije godine.

– Obnovljeni dvorac bit će prostor koji će privlačiti lokalno stanovništvo, ali i turiste iz drugih dijelova Hrvatske, nadamo se i Europe – istaknula je Horvat. 

>> VIDEO Prvi put otvoreno svima: Novi sjaj obnovljenog Titovog mondenog lovišta Tikveš u koje je dovodio svjetsku elitu

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.