PREŽIVJELI KRIZU

HDZ i HNS postigli su dogovor: Od srpnja ide dva posto povišice koeficijenata učiteljima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ivan Vrdoljak
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Gordan Jandroković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ivan Vrdoljak
Foto: Patrik Maček/Pixsell
Čelnici stranaka koalicije dolaze na sastanak
Foto: Patrik Maček/Pixsell
Čelnici stranaka koalicije dolaze na sastanak
Foto: Patrik Maček/Pixsell
Čelnici stranaka koalicije dolaze na sastanak
Foto: Patrik Maček/Pixsell
Čelnici stranaka koalicije dolaze na sastanak
Foto: Patrik Maček/Pixsell
Čelnici stranaka koalicije dolaze na sastanak
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
HDZ i HNS postigli su dogovor
30.10.2019.
u 18:26
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je uoči sastanka da će razgovarati i vidjeti kako razmišljaju njihovi partneri, ne samo HNS.
Pogledaj originalni članak

HDZ i HNS postigli su ipak dogovor. Plenković nije mijenjao proračun, ali je obećao da će do kraja lipnja izraditi Uredbu o koeficijentima kojom bi se mijenjali koeficijenti svima u javnoj i državnoj upravi, a ako do tada koeficijenti ne budu promijenjeni, od srpnja ide dva posto povišice koficijenta učiteljima i još nekim službama. HNS je prihvatio tu ponudu i koalicija HDZ-a i HNS-a preživjela je krizu. Ovaj politički dogovor Plenković će predstaviti i sindikatima učitelja. 

Vrodljak: To je politički dogovor koji će se predstaviti sindikatima

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak komentirao je da je premijer 'ponudio rješenje s kojim misli da se može nastaviti dijalog sa sindikatima i u konačnici riješti sve ono što danas i učenici i roditelji i profesori ne zaslužuju.'

- Nismo inzistirali da ta uredba mora biti donešena sutra prijepodne.To je politički dogovor koji će biti javno objavljen i predstavljen sindikatima - kazao je Vrdoljak.

Pitanje da li je HNS odustao od ultimatuma nije htio komentirati, ali je dodao da će se povećanje koeficijenta možda odnositi i na policajce.

Potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda izjavio je ranije kako razgovor između HDZ-a i HNS-a ide u smjeru dogovora. 

"Ja mislim da će HNS sutra biti na Vladi, da li će glasati ne znam, ali mislim da će biti na Vladi", kazao je.  

Dodao je da je na sastanku postignut konsenzus oko rebalansa proračuna.

"Postigli smo potpuni konsenzus oko rebalansa proračuna. Nismo postigli konsenzus između HNS-a i HDZ-a. Konzultacije će još trajati pa ćemo vidjeti", rekao je Varda. 

Istaknuo je, uz napomenu da nije dobro čuo, kako je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak predložio porast (...) za još jedan posto kako bi se s time zadovoljili školski sindikati. 

Pupovac: Vjerujem da će doći do neke točke sporazuma

"Naši partneri HDZ i HNS, odnosno svi smo razgovarali o pitanju odnosa u koaliciji, i dobro je da smo razgovarali, da su svi tonovi bili smireni. Taj razgovor se nastavlja dalje u bilateralnom formatu", rekao je Pupovac.

Koalicijski se sastanak održao u jeku krize u Vladi nastale nakon što je manji partner HNS najavio da neće podržati proračun ne osiguraju li se u njemu sredstva za povećanje plaća učiteljima i nastavnicima.

"Vjerujem da će HDZ i HNS doći do neke točke sporazuma", dodao je.

Pupovac je rekao da ne može govoriti što su bili detalji razgovora. 

"Politički aspekt ove stvari je da vlada nastavi raditi posao tako da ne ulazi u tjesnac iz kojega je pitanje kako bi izašla", ocijenio je Pupovac.

Foto: Patrik Maček/Pixsell
Čelnici stranaka koalicije dolaze na sastanak
Foto: Patrik Maček/Pixsell
Čelnici stranaka koalicije dolaze na sastanak
Foto: Patrik Maček/Pixsell
Čelnici stranaka koalicije dolaze na sastanak
Foto: Patrik Maček/Pixsell
Čelnici stranaka koalicije dolaze na sastanak
Foto: Patrik Maček/Pixsell
Čelnici stranaka koalicije dolaze na sastanak

Hrg je kazao da je premijer Andrej Plenković s HNS-ovcima razgovarao o povećanju plaća učiteljima, no nije precizirao jesu li se uspjeli dogovoriti oko toga.

"Mislim da će pronaći rješenje", kazao je. 

Hrg je kazao da su razgovarali "o svemu o čemu su do sada razgovarali, o povećanju plaće učiteljima po modelu dva plus dva plus dva".

Ustvrdio je da "sada tu još postoje njihove međusobne matematike", te da premijer i HNS-ovci moraju još malo porazgovarati, no da bi do sutra trebali usuglasiti stajališta, kada je na dnevnom redu proračun.

Na novinarsko pitanje je li HNS inzistirao na povećanju koeficijenata učiteljima, i time uvjetovao podržavanje proračuna, Hrg je odgovorio da atmosfera na sastanku nije bila napeta.

"Nije bilo disonantnih tonova, vrlo se razumno i racionalno razgovaralo", kazao je.

Na pitanje jesu li HNS-ovci imali primjedbe na proračun, Hrg je kazao da nisu istaknuvši da nema uopće primjedbi na proračun, niti na rebalans.

Izrazio je i nadu da će na sutrašnju sjednici Vlade, na čijem dnevnom redu je i rebalans proračuna, doći svi ministri i podržati rebalans.

'Stabilnost nužna u ovom trenutku'

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osvrnula se na cjelokupnu situaciju nakon konferencije na kojoj je hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio četiri krovna područja hrvatskog predsjedanja EU-om. 

- Ne sudjelujem u tim pregovorima, ali vjerujem da svi razmišljaju da je stabilnost države apsolutno nužna u ovom trenutku. Ne samo zbog predsjedavanja Europskom unijom, već i zbog činjenice da moramo nastaviti pozitivne makroekonomske trendovi koji se u konačnici moraju odraziti u stvarnom životu - kazala je Grabar-Kitarović. 

Na pitanje bi li pad Vlade utjecao na njezinu kampanju, Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako je to hipotetsko pitanje i kako o tome ne želi razmišljati. 

 

Stav HNS-ovo potpredsjednika

HNS-ov ministar Predrag Štromar izbjegnuo je danas u Saboru oštra pitanja oporbe, ali i novinara o tome hoće li HNS izaći iz Vlade  i hoće li sutra biti potpredsjednik Vlade. 

Na pitanje hoće li HNS-ovi ministri doći sutra na sjednicu Vlade ako se bude raspravljalo o proračunu, Štromar odgovorio - strpite se još malo, vidjet ćete. 

- Naravno da razgovaramo i još ćemo razgovarati -  rekao je Štromar.

Stav ministra gospodarstva

Ministar gospodarstva Darko Horvat danas je na konferenciji Hrvatska – mjesto za inovacije i pametne investicije ponovio je da Vlada može opstati i bez HNS-a. 

– Može biti Vlade i bez nekih drugih dionika. Isključivost u politici nikad nije riješila problem, ni jedan pa neće ni ovaj – rekao je. 

Horvat se osvrnuo i na izglasavanje državnog proračuna.

 – Siguran sam da izglasavanje proračuna neće ovisiti smo i isključivo o HNS-u. Meni je želja da proces koji smo započeli dovedemo kraju i ova današnja konferencija dokaz je da smo na dobrom putu. Počele su nam se događati neke brojke koje govore da smo u plusu, počelo se događati nešto što smo željeli proteklih nekoliko godina i mislim da nesuglasica u ovom trenutku ne bi trebalo biti. Apostrofirat ću još jednom, kolega Marić iznio je na stol jednu vrlo suvislu matematiku i jedan vrlo suvisli prijedlog i mislim da je on prihvatljiv – rekao je i dodao: – Dogovor će biti danas poslijepodne na koalicijskom sastanku, gdje će kolega Marić prezentirati zadnje obrise proračuna, nakon toga bit će otvorena diskusija, kao i uvijek do sada, i nakon toga zaključci. Pravovremeno ćete biti obaviješteni.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 143

IN
instruktori
15:16 30.10.2019.

I pticama na grani je jasno kako je sve ovo jedna politička manipulacija i sa sindikatima i tim štrajkom. Najbolja, trenutno moguća, ponuda je ponuđena, i dalje im ne valja, HNS samog sebe blati sa prozirnim ucjenama, cirkusarija!

PR
prajdali100
15:08 30.10.2019.

Zamislite da osvane lijep,sunčan dan i na naslovnicama osvane " Imamo Vladu bez HNS i SDSS". Kako bi to dobro bilo.

VA
Vagabundo
15:15 30.10.2019.

Situacija s hns-om otela se kontroli, odnosno, oni su se sa svojim zahtijevima oteli razumu. Nadam se da će stati na loptu, u protivnom, ne trebaju šta raditi u ovoj koaliciji