Kurz u ponedjeljak o popuštanju mjera

U subotu u Austriji prvi put više oporavljenih nego novozaraženih

Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Austrian Chancellor Sebastian Kurz attends a news conference in Vienna
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Karantena za zaražene koronavirusom u Austriji
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus u Austriji
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus u Austriji
VL
Autor
Snježana Herak
05.04.2020.
u 13:01
Do sada je potvrđeno 11.767 slučajeva zaraze koronavirusom i  204 preminulih, a ozdravilo je 2.998 prethodno oboljelih osoba
Pogledaj originalni članak

Prvi put, otkako  su  već 20. dan  u Austriji na snazi  stroge Vladine mjera ograničenja kretanja i okupljanja u javnom prostoru, u nedjelju su Austrijanci čuli vijest da je u jednom danu više ozdravljenih nego novozaraženih, kao što je to bio slučaj ove subote. A i brojka oboljelih na bolničkom liječenju zabilježila je lagani pad s 1.074 na 1.071, dok je broj osoba na intenzivnoj njezi ostao isti (245).

"Svjetlo na kraju tunela sve je veće", rekao je austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober. I kod kancelara Sebastiana Kurza i potkancelara Wernera Koglera ova je vijest probudila nadu u, kako su istakli, „početak dugog puta povratka u normalitet“.

Video: Hrvatski državljani vratili se iz inozemstva izvanrednim komercijalnim letovima

"Izdržite do Uskrsa i ostanite kod kuće“,  apel je austrijskog političkog vrha i Kriznog stožera na građene. Uz napomenu da budu  disciplinirani i odgovorni prema sebi i drugima, da drže razmak i nose maske u skladu s uputama i mjerama.

"Naše ciljeve još nismo ostvarili. Ali vidimo da ih možemo ostvariti ako ćemo svi zajedno ostati konzekventni i pridržavati se tih mjera", poručio je Anschober.

Iako je već osmi dan zaredom stopa zaraženih ispod 10 posto i jednoznamenkasti je broj  koji je u subotu iznosio „samo“ 2,5 posto ( u Beču oko 1 posto), te se apsolutna brojka prosječnog broja novooboljelih smanjuje (trenutno 282), ciljevi još dugo neće biti ostvareni, što pokazuju i  podaci austrijskog Ministarstva socijalne skrbi, zdravlja i njege objavljeni u nedjelju ujutro.

Do sada je potvrđeno 11.767 slučajeva zaraze koronavirusom i  204 preminulih, a ozdravilo je 2.998 prethodno oboljelih osoba.
Najviše zaraženih i dalje je u Tirolu (2.690), Gornjoj Austriji (1.916), Donjoj Austriji (1.863) i Beču (1.689) te Štajerskoj (1.285). Slijede pokrajine Salzburg ( 1.068), Vorarlberg (722), Koruška (310) i Gradišće (224).
Najviše preminulih je u Štajerskoj (53), Beču (40) i Tirolu (35). Slijede Donja Austrija (31), Gornja Austrija (20), Salzburg (14), Vorarlberg (4), Koruška (4) i Gradišće (3). Broj do sada testiranih osoba je u porastu i iznosi 108.416.

S obzirom na najave posljednjih dana da bi austrijska Vlada nakon Uskrsa mogla početi popuštati s mjerama, Austrijanci s velikim nestrpljenjem očekuju ponedjeljak i konferenciju za novinare kancelara Sebastiana Kurza, na kojoj će obznaniti „novi red vožnje“ države nakon Uskrsa, kako sačuvati dobar razvoj situacije i što prije izaći iz izvanrednog stanja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.