OTMICA AVIONA

U srijedu hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o Bjelorusiji

Foto: ANDRIUS SYTAS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
A Ryanair aircraft, which was diverted to Belarus, lands at Vilnius Airport in Vilnius
Foto: ANDRIUS SYTAS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
FILE PHOTO: A Ryanair aircraft, which was diverted to Belarus, lands at Vilnius Airport in Vilnius
Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Belarusian blogger Roman Protasevich, detained when a Ryanair plane was forced to land in Minsk, appears in video
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Airport personnel and security forces are seen on the tarmac in front of a Ryanair flight which was forced to land in Minsk
25.05.2021.
u 19:35
Diplomati su ocijenili da postoji malo mogućnosti da će Vijeće sigurnosti UN-a moći dogovoriti zajedničku deklaraciju. Očekuje se da će Rusija, koja postojano podržava Bjelorusiju, biti protiv
Pogledaj originalni članak

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će u srijedu sredinom dana hitan neformalni sastanak iza zatvorenih vrata o Bjelorusiji, optuženoj da je u nedjelju otela europski linijski zrakoplov kako bi uhitila oporbenog aktivista u njemu, doznaje se u utorak od diplomatskih izvora. 

"U srijedu ćemo održati sastanak", rekao je jedan diplomat, prenosi agencija France presse, a tu informaciju su potvrdila dva diplomatska izvora. To virtualno zasjedanje tražile su Francuska, Irska i Estonija, preciziraju ti diplomati. Dvije posljednje zemlje su nestalne članice Vijeća sigurnosti, a Francuska je jedna od pet stalnih članica. 

Diplomati su ocijenili da postoji malo mogućnosti da će Vijeće sigurnosti UN-a moći dogovoriti zajedničku deklaraciju. Očekuje se da će Rusija, koja postojano podržava Bjelorusiju, biti protiv, predviđa jedan od neimenovanih diplomata.

U utorak je porasla međunarodna izolacija Bjelorusije kada su na snagu stupila ograničenja prelaska njezinog zračnog prostora, u odgovoru režimu Aleksandra Lukašenka optuženog za tu otmicu zrakoplova. 

Bjeloruske vlasti prisilile su u nedjelju zrakoplov na komercijalnom letu irske kompanije Ryanair između Atene i Vilniusa da sleti u Minsku, tvrdeći da se u zrakoplovu nalazi bomba palestinskog islamističkog pokreta Hamas. 

Po slijetanju bomba nije pronađena, a dvoje putnika, Roman Protaševič (26), bjeloruski oporbeni novinar i njegova ruska pratilja Sofia Sapega, uhićeni su što je izazvalo snažnu međunarodnu osudu.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

PL
@ploto@
20:15 25.05.2021.

Što nisu zvali Vijeće Sigurnosti UN kad je na zahtjev SAD,spušten sa rute avion bolivijskog predsjednioka Moralesa. To je bio samo predsjednik Bolivije ,a ovo je svjetski slavni bloger,a to nije isto.

Avatar Juki
Juki
22:11 25.05.2021.

Da bar TT presretnu!

SI
sisavac
09:43 26.05.2021.

zašto nije bila ni jedna hitna sjednica zbog divljanja u americi, pucanja na capitolu?! zašto un nije zaprijetio amerima da neće dopustiti pucanje po mirnim prosvjednicima?! ono, na ukrajinskom majdanu je bilo svačega, a prijetilo se samo janukoviču. kojeg se nakraju prevarilo. zašto nije bilo hitnog zasjedanja zbog ratnih zločina izraela u gazi? zašto nema hitne sjednice zbog japanskog klanja kitova i dupina?