Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTMICA AVIONA

U srijedu hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o Bjelorusiji

A Ryanair aircraft, which was diverted to Belarus, lands at Vilnius Airport in Vilnius
Foto: ANDRIUS SYTAS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
25.05.2021.
u 19:35

Diplomati su ocijenili da postoji malo mogućnosti da će Vijeće sigurnosti UN-a moći dogovoriti zajedničku deklaraciju. Očekuje se da će Rusija, koja postojano podržava Bjelorusiju, biti protiv

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će u srijedu sredinom dana hitan neformalni sastanak iza zatvorenih vrata o Bjelorusiji, optuženoj da je u nedjelju otela europski linijski zrakoplov kako bi uhitila oporbenog aktivista u njemu, doznaje se u utorak od diplomatskih izvora. 

"U srijedu ćemo održati sastanak", rekao je jedan diplomat, prenosi agencija France presse, a tu informaciju su potvrdila dva diplomatska izvora. To virtualno zasjedanje tražile su Francuska, Irska i Estonija, preciziraju ti diplomati. Dvije posljednje zemlje su nestalne članice Vijeća sigurnosti, a Francuska je jedna od pet stalnih članica. 

Diplomati su ocijenili da postoji malo mogućnosti da će Vijeće sigurnosti UN-a moći dogovoriti zajedničku deklaraciju. Očekuje se da će Rusija, koja postojano podržava Bjelorusiju, biti protiv, predviđa jedan od neimenovanih diplomata.

U utorak je porasla međunarodna izolacija Bjelorusije kada su na snagu stupila ograničenja prelaska njezinog zračnog prostora, u odgovoru režimu Aleksandra Lukašenka optuženog za tu otmicu zrakoplova. 

Bjeloruske vlasti prisilile su u nedjelju zrakoplov na komercijalnom letu irske kompanije Ryanair između Atene i Vilniusa da sleti u Minsku, tvrdeći da se u zrakoplovu nalazi bomba palestinskog islamističkog pokreta Hamas. 

Po slijetanju bomba nije pronađena, a dvoje putnika, Roman Protaševič (26), bjeloruski oporbeni novinar i njegova ruska pratilja Sofia Sapega, uhićeni su što je izazvalo snažnu međunarodnu osudu.

Ključne riječi

Komentara 7

PL
@ploto@
20:15 25.05.2021.

Što nisu zvali Vijeće Sigurnosti UN kad je na zahtjev SAD,spušten sa rute avion bolivijskog predsjednioka Moralesa. To je bio samo predsjednik Bolivije ,a ovo je svjetski slavni bloger,a to nije isto.

Avatar Juki
Juki
22:11 25.05.2021.

Da bar TT presretnu!

SI
sisavac
09:43 26.05.2021.

zašto nije bila ni jedna hitna sjednica zbog divljanja u americi, pucanja na capitolu?! zašto un nije zaprijetio amerima da neće dopustiti pucanje po mirnim prosvjednicima?! ono, na ukrajinskom majdanu je bilo svačega, a prijetilo se samo janukoviču. kojeg se nakraju prevarilo. zašto nije bilo hitnog zasjedanja zbog ratnih zločina izraela u gazi? zašto nema hitne sjednice zbog japanskog klanja kitova i dupina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije