POVRATAK HV-a I U PULU

U Središtu za besposadne sustave radit će 140 vojnika

Foto: MORH
Foto: MORH
08.11.2019.
u 06:30
U svom sastavu imat će besposadni zrakoplovni sustav (BZS) “Orbiter 3B”, koje se koristi za potrebe MORH-a i Ministarstva poljoprivrede.
Pogledaj originalni članak

U petak 15. studenog u Pulu se vraća postrojba Hrvatske vojske, čime će do kraja biti realiziran plan ministra obrane Damira Krstičevića o povratku u strateške gradove Sinj, Vukovar, Ploče, Varaždin i Udbinu.

Vojarna se naziva “Hrvatski branitelji Istre”, a smještena je na dijelu MORH-ova zemljišta uz zračnu luku u Puli. Ujedno se povratkom HV-a ustrojava i Središte za besposadne zrakoplovne sustave koje je od strateškog značaja za sigurnost i obranu područja Istre, a otvaraju se i radna mjesta za pripadnike HV-a s područja Istre.

U Središtu će raditi oko 140 pripadnika HV-a, osim operatera bespilotnih letjelica, pridružuju im se i posade s dosadašnje lokacije u luci Vargarola, a uskoro će tu biti i jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije kopnene vojske. Novo Središte za besposadne zrakoplovne sustave činit će stotinjak djelatnika, a zapovjednik Središta je bojnik Zvonimir Mravunac. U svom sastavu imat će besposadni zrakoplovni sustav (BZS) “Orbiter 3B”, koje se koristi za potrebe MORH-a i Ministarstva poljoprivrede.

Primarni je cilj Orbitera nadzor i kontrola ribarstva, a HV sustav koristi i za potporu civilnim institucijama, prilikom zadaća zaštite i spašavanja na moru, zaštiti od požara, tijekom kriznih situacija i za nadzor državne granice. MORH je darovao općini Ližnjan dio nekretnina i zemljišta, a od ukupne površine nekadašnje zračne baze od 2.389.306 m² HV je zadržao samo 83.560 m².

Kako je ispočetka IDS i gradonačelnik Pule Boris Miletić bio protiv povratka, jer da vojska i turizam ne idu zajedno, ipak je promijenio mišljenje kada je darovano veliko zemljište, a MORH će s MUP-om razminirati te “zbrinuti” streljivo još iz Drugog svjetskog rata s vojnog skladišta Vallelunga, također darovanog lokalcima. Projekt vrijedi 17,5 milijuna kuna a inženjerija HV-a odradila je većinu posla.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Oluja 95'
Oluja 95'
16:55 15.11.2019.

Bravo. A sad dečkima i curama nabavite Hermes 450 i 900 da mogu nadzirati našu domovinu na efikasan način.