Spomenik na Kornatu

U spomen na vatrogasce na Kornatu dvanaest križeva od suhozida

U spomen na vatrogasce na Kornatu dvanaest križeva od suhozida
29.01.2010.
u 18:00
Akademik Tonko Maroević uime ocjenjivača rekao je da je “prvu, izvedbenu nagradu dobio prijedlog arhitekta Nikole Bašića, koji se u potpunosti srodio s karakterom ambijenta, kao što su se i tragične žrtve zauvijek poistovjetile sa sudbinom toga prostora.
Pogledaj originalni članak

Spomen-obilježje dvanaestorici poginulih vatrogasaca na Velikom Kornatu gradit će arhitekt Nikola Bašić. Tako je odlučio ocjenjivački sud, a imena nagrađenih objavljena su jučer novinarima u Ministarstvu kulture, neposredno poslije zasjedanja i usuglašavanja stavova žirija. Ocjenjivački sud sastavljen od čak trinaest članova za drugonagrađenoga autora izabrao je kiparsko rješenje Kuzme Kovačića, a treću nagradu dali su slikaru Mili Skračiću za cjelinu sastavljenu od kamenih figurina u kojima se prepoznaju tradicionalne “narikače”.

Križni put

Akademik Tonko Maroević uime ocjenjivača rekao je da je prvu, izvedbenu nagradu dobio prijedlog arhitekta Nikole Bašića, koji se u potpunosti srodio s karakterom ambijenta, kao što su se i tragične žrtve zauvijek poistovjetile sa sudbinom toga prostora. Projektirajući u duhu suvremenog land-arta, a istodobno u materijalu najdublje tradicije ljudskog odnosa prema tom krajoliku – u tehnici suhozida, predvidio je podizanje niza kamenih nakupina u obliku križa (svaka na mjestu pojedinačne pogibije).

Prilagodivši put po surom kamenjaru gotovo biblijskih svojstava, cjelinu doživljujemo kao svojevrstan križni put – autentično mjesto martirija.

Prostor zajedničkog okupljanja u svrhu komemoracije označuje kružnim središtem i okruglim žrtvenikom – predvidjevši za potrebe obreda i mogućnost privremenog krovnog pokrivača u obliku latinskog jedra. Na taj je način samim priručnim sredstvima, materijalima i znakovima dugoga trajanja, Bašić stvorio djelo koje će najdublje urasti u memoriju sredine.

Usklađenost s krajolikom

– Imali smo između čega birati, bilo je kvalitetnih ideja. Veoma je bitna usklađenost s krajolikom, rekao nam je Ive Šimat Banov, član ocjenjivačkog suda. Biralo se između 20 rješenja na pozivnom natječaju koji je organiziralo Ministarstvo kulture. Spomen-obilježje trebalo bi se postaviti na Velikom Kornatu do 30. kolovoza, dana kad se navršava treća obljetnica tragedije. Iako je rješenje odabrano, ne zna se konačna cijena spomenika.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

OB
-obrisani-
18:15 29.01.2010.

Fino. Nadam se daće biti u veličini obrisa čovjeka. Ne dajte samo dikobrazu blizu. Napravit će neki cirkus od toga.

OB
-obrisani-
18:26 29.01.2010.

nije mi jasno što su oni trebali to gasiti u pustoj vrleti,stvarno je psihić onaj koji je dao naredbu za gašenje kamenjara

PE
pero63
08:14 30.01.2010.

zao mi jesvakog izgubljenog zivota aligos.adolf je u pravu svaki posao nosi rizik sta bi bilo da svaki nesretni slucaj na poslu trazi silne odstete i dugorocne parnice u ovom ratu je bilo toliko mrtvih ma zmislite da svkome podizemo krizeve .Bio je nesretni slucaj i pustite tog jadnog covjeka da zivi sa svojom mukom (jer nije mu sigurno svejedno)