Virus hara regijom

Ospice u BiH i Sloveniji, liječnici pozivaju roditelje: Cijepite djecu

Foto: Reuters (Ilustracija)
Ospice u BiH i Sloveniji, liječnici pozivaju roditelje: Cijepite djecu
28.11.2014.
u 21:30
U Dubrovniku izdano upozorenje zbog opasnosti od širenja zaraze
Pogledaj originalni članak

Pet slučajeva zaraze ospicama potvrđeno je u Sloveniji, čiji je Institut za javno zdravlje obavijestio kako se sumnja da je oboljelo 11 osoba koje su posjetile izložbu pasa početkom mjeseca. Riječ je o međunarodnoj izložbi pa se smatra da su ospice uvezene.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo poručio je kako u Hrvatskoj nema oboljelih koji bi bili povezani s tim događanjem u slovenskoj Novoj Gorici. Istodobno epidemija ospica i dalje vlada u Bosni i Hercegovini, zbog čega je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije upozorio i pozvao roditelje da cijepe svoju djecu jer druge prevencije ove bolesti nema.

Neslužbeno doznajemo da liječnici, odnosno pedijatri i u drugim hrvatskim gradovima pozivaju roditelje na cijepljenje protiv ospica, koje je obvezno i propisano kalendarom cijepljenja za jednogodišnjake, odnosno do navršenih 12 mjeseci.

Unatoč događajima u BiH i Sloveniji, iz HZJZ-a poručuju kako se ne očekuje širenje bolesti i u Hrvatsku, ponajprije zbog visoke procijepljenosti. Stoga i pozivaju na cijepljenje, koje je u posljednje vrijeme tema javne rasprave i koje sve veći broj roditelja odbija ponajprije iz straha od mogućih nuspojava. Što se tiče konkretnog cjepiva protiv ospica, rubele i mumpsa, tijekom ove godine je, kako doznajemo, prijavljeno 12 nuspojava, od kojih se dvije odnose na postvakcinalnu zarazu mumpsom. Ostalih deset nuspojava su bol na mjestu cijepljenja.

– Ospice su visoko zarazna bolest koja najčešće prolazi bez posljedica iako u rijetkim slučajevima mogu imati ozbiljne komplikacije – dodali su iz Zavoda.

>> Europi prijete ospice zbog nedovoljnog cijepljenja

>> Opasnost od zaraze širi se zbog odbijanja cijepljenja

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

MU
Mukowsky
11:47 28.11.2014.

Ajmo internet strucni roditelji. Dignite glas protiv obveznog cijepljenja. Nedajte da farmaceutski lobby zarađuje na vašoj djeci.

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
13:20 28.11.2014.

Ja stalno tvrdim da imamo u našoj europskoj Sloveniji svakakvih bolesti i bolesnika i jedino što nama još fali i hvala bogu zasada nemamo je mješovina ebole i malarije domoljubne hendikepiranosti koja več godinama hara u balkanskom susjedstvu..

KO
kojesta
12:13 29.11.2014.

i jos nesto: imam masu podataka lijecnika i struke pedijatrije koji smatraju da cijepljenje dojencadi uopce nema smisla jer ostecuje njihov imunitet, te da bebe do 1. g. ne bi trebalo ovako cijepiti, a cijepljenja protiv ospica, hpv.a, tetanusa i gripe hripavca, isto nemaju smisla, er hripavac za vecu djecu nije problem, preboljele ospice ostavljaju doziv. imunitet (sto kod cjep.nije slucaj), hepatiti b i ostalo samo prema uvjetima odn. potrebi. tako se preporuca cjep. protiv mumpsa djecacima prije puberteta, a rubeole djevojcicama prije puberteta. i odgovorni pedijatri smatraju da drzave ne bi smjele prisiljavati na ozljedu tijela sa mogucim teskim posljedicama i stetom. pedijatar r. mitter iz beca tvrdi da danasnja evropa moze odustati od cijepljenja, jer nisu vise potrebna, odn. postoji alternativa prirodnog izanja imuniteta. i kritizira svoju vlastitu struku koja na roditelje vrsi pritisak, umjesto da pro i contra informira. isto tvrdi da cijepiva nisu u proizvodnji niti u dobiv. dozvola prosla sigurnosne mjere, da je previse muljaze zbog profita. sto se tice hpv cijepiva, u spanjolskoj i francuskoj trazi se od vlade da ukine te programe jer je previse evideniranih smrtnih (vise stotin), slucajeva i ostecenja ( navodno preko 110000 u eu). pitanje: zasto ja mogu u sekundi dobiti te podatke (cak tabele pojedinacnih slucajeva iz svijeta), a hr. struka suti po tom pitanju. gdje su takvi podatci mogu naci u hr? ako nisu javno dostupni, onda se zakonski moze zatraziti njihovo otvaranje!!