Projekt Poslovnog dnevnika

U renomiranim tvrtkama prilika za praksu 20 studenata s invaliditetom

Foto: Marko Prpić/Pixsell
Poslovni dnevnik,Mirando Mrsić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Poslovni dnevnik,Mirando Mrsić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Poslovni dnevnik,Mirando Mrsić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Poslovni dnevnik,Mirando Mrsić
25.04.2014.
u 15:05
Ovogodišnja akcija, za koju je natječaj već krenuo 15. travnja i traje do 15. lipnja, u radnu će zajednicu pak uključiti studente s invaliditetom i omogućiti im da i oni lakše steknu svoje prvo radno iskustvo
Pogledaj originalni članak

Idemo u smjeru društveno odgovornog poslovanja i kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom od početka 2015. Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom trebao bi omogućiti zapošljavanje 40 tisuća osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a kako ih je sada 400 tisuća u registru, apsolutno ne stoje tvrdnje kako nema kvalitetnih kadrova, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na današnjoj konferenciji za novinare Poslovnog dnevnika na kojoj je po prvi puta javno predstavljen projekt ''Iskustvo zlata vrijedi 2014.''

Prema riječima pomoćnika glavnog urednika Poslovnog dnevnika Vladimira Niševića projekt je nastavak prošlogodišnje akcije u kojoj je u suradnji s partnerima-poslodavcima omogućeno da studenti u renomiranim hrvatskim tvrtkama steknu svoje prvo poslovno iskustvo. Ovogodišnja akcija, za koju je natječaj već krenuo 15. travnja i traje do 15. lipnja, u radnu će zajednicu pak uključiti studente s invaliditetom i omogućiti im da i oni lakše steknu svoje prvo radno iskustvo, ravnopravan položaj u društvu, kao i jednake šanse za zapošljavanje neovisno o njihovoj invalidnosti.

Uz dobar odaziv poslodavaca, za najmanje 20 studenata već sad je zagarantiran ulazak u neku od uglednih kompanija u Hrvatskoj, kazao je Nišević, pozvavši i druge velike, pa i male i srednje kompanije da prepoznaju važnost njihova uključenja u razvoj hrvatskoga društva. Lidija Hrastić Novak, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom kazala je kako su u Zavodu prepoznali značaj projekta i dat će mu svu potrebnu stručnu podršku.

– Oko 2% nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje su osobe s invaliditetom. Njihovo zapošljavanje nije odgovarajuće, no poticajne mjere ipak daju određene rezultate. U 2012., primjerice, bilo je 1400 novozaposlenih osoba s invaliditetom, a lani već 1700, kazala je Hrastić-Novak. Istaknula je kako zaposlene osobe s invaliditetom najbolje promiču svoju populaciju jer su dobri radnici, požrtvovni, lojalni poslodavcu i stvaraju dobro poslovno okruženje. Problem je međutim što čak 70% osoba s invaliditetom ima završeno srednjoškolsko obrazovanje, većina trogodišnju srednju školu, a više od 30% ih nema baš nikakvog radnog iskustva, rekla je Hrastić-Novak u nadi kako će projekt Poslovnog dnevnika, ali i nova legislativa koja za uključenje studenata i učenika u poslovne procese, promijeniti takve statistike.

Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, kaže kako su tri glavna problema osoba s invaliditetom. Poslodavci su puni predrasuda i ne znaju kako su osobe s invaliditetom i odgovornije na radnom mjestu i manje koriste i zloupotrebljavaju bolovanja. Poslodavci, njih više od 20 posto, nisu dovoljno upoznati ni s poticajnim mjerama za zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom, a kao treći problem visi i nedovoljna pristupačnost srednjih i visokoškolskih ustanova đacima i studentima s invaliditetom. Jedva ih je 30% pristupačno što je činjenica koja zabrinjava. Pozitivnih primjera je puno manje nego negativnih. No iako se misli kako je najveća zapreka zapošljavanja osoba s invaliditetom pristup radnom mjestu, činjenica je da je danas više od 50 posto poslova kompjuterizirano i bez obzira jesu li osobe s invaliditetom i slijepe ili gluhe, mogu raditi većinu poslova na kompjutoru. Samo je pitanje tko će to prepoznati, rekao je Denis Marijon glasnogovornik udruge studenata s invaliditetom Zamisli.

– Mladi danas općenito nisu u povoljnom položaju na tržištu rada, a kada se pri tome još radi o osobama s invaliditetom i bez radnog iskustva onda je njihov položaj znatno nepovoljniji. Dati šansu mladome čovjeku da nauči raditi i da se iskaže u radu osobina je dobrog poslodavca, a dati tu šansu osobi s invaliditetom treba postati odgovornost svakog poslodavca kod nas kao što je to u Europi – rekao je ministar Mrsić, istaknuvši kako treba rušiti stereotipe da osobe s invaliditetom mogu raditi samo određene poslove.

– Nonsens je da slijepi mogu raditi samo na telefonskoj centrali – kazao je danas i ministar Mrsić, pohvalivši se kako je zbog izdašnih poticaja poslodavcima lani bilo 25% više zaposlenih nego prethodnih godina i to je trend kojega treba nastaviti. Mrsić najavljuje i velike promjene obrazovnog sustava i strukovnog obrazovanja, u kojem će, kako tvrdi, vezati struku i praksu. Na taj način će se studentima olakšati pristup poslodavcima da im se pokažu i dokažu – i lakše nađu posao.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Carrera
Carrera
18:23 25.04.2014.

što sad opet ovaj mrsić mudruje, bilo bi mu pametnije da razmisli o ostavci nakon debakla poticaja za zapošljavanje

HA
hajduk1966
15:47 25.04.2014.

U madjuvremenu im smanjite naknade ,ukinete besolatne lijekove i Baterije,a glumite da im zelite pomoci Sramota otimate iz usta i onima koji nemogu zaraditi zbog zdravstvenih problema