Poljski drakula

U Poljskoj otkriveno groblje vampira?

Foto: Screenshot/YouTube
U Poljskoj otkriveno groblje vampira?
24.07.2013.
u 10:51
Zanimljivo je da uz otkrivene kosture nije pronađeno ništa od osobnih predmeta pokojnika. Nema odjeće, obuće, nakita, čak ni najobičnijeg gumba ili novčića.
Pogledaj originalni članak

Najmanje sedamnaest pokopanih kostura s lubanjama položenim između nogu pronađeno je na gradilištu pored mjesta Gliwice u južnoj Poljskoj. Arheolozi pretpostavljaju da je riječ o groblju "vampira" iz 15. ili 16. stoljeća. Kako je naglasio arheolog iz susjednih Katowica Lukasz Obtulowicz, u tom je povijesnom razdoblju u istočnoj Europi postojao velik strah od vampira i ovo je bio uobičajen način pokapanja onih koje se smatralo vampirima.

Obtulowicz kaže da su "vampirima" glave odsijecane i stavljane među noge jer je postojalo vjerovanje kako se u tom slučaju ne mogu "probuditi iz mrtvih". Zanimljivo je da uz otkrivene kosture nije pronađeno ništa od osobnih predmeta pokojnika. Nema odjeće, obuće, nakita, čak ni najobičnijeg gumba ili novčića. Povjesničari s druge strane upozoravaju da treba biti oprezan sa zaključcima iako je riječ o "uobičajenom" načinu pokapanja "vampira", prije svega zato što se u blizini nalazi mjesto masovnih smaknuća za Drugoga svjetskog rata. Kosturi su poslani na analizu da bi se utvrdila njihova starost i način na koji su ti ljudi umrli. Slični kosturi pronađeni su prošle godine i u Bugarskoj.

>> Svjetska slava srpskog 'vampira': 'Oživio' 300 godina nakon smrti!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.