Pojeftinjenje

U Osijeku uskoro niže cijene vode

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U Osijeku uskoro niže cijene vode
08.07.2013.
u 13:06
Osječani koji su do sada plaćali račun 87 kuna, od listopada bi trebali platiti 78 kuna
Pogledaj originalni članak

Osječani će najkasnije od listopada plaćati za gotovo 10 posto nižu cijenu vode u domaćinstvima. Obračun će krenuti u rujnu, a uplatnice će stići u listopadu. Pokazala je to i peticija koju su prije izbora pokrenuli HDZ-ovci, a na koju je svoj potpis sa zahtjevom za snižavanje cijene stavilo više od 10.000 građana.

Nalog je Vodovodu Osijek dao novi gradonačelnik Ivica Vrkić.

– Zadatak je Vodovoda da ono što će u ovoj računici izgubiti, kroz restrukturiranje i unutrašnje snižavanje troškova poslovanja to pokriju – rastumačio je Vrkić.

Konkretno, Osječani koji su do sada mjesečno trošili do pet kubičnih metara vode i plaćali račun 87 kuna, od listopada bi trebali platiti 78 kuna. Građani kroz čije je slavine mjesečno istjecalo do 10 kubika od sada će plaćati 133 kune.

– Provođenje odluke i snižavanje cijena bit će bolno za društvo. To ne znači otpuštanje radnika nego skidanje troškova u dijelu proizvodnje jer na oko 700 zaposlenih u tvrtki svaki peti radnik ima vozilo, a svaki treći mobitel – rekao je član Uprave osječkog Vodovoda Slobodan Tolj. Do kraja godine u ovoj osječkoj tvrtki prema zakonskim odredbama trebaju izdvojiti nekomunalne djelatnosti, poput gradnje.

– Restrukturiranje je zakonska odredba koju moramo provesti. Morat ćemo imati dvije tvrtke kćeri – zaključio je on.

– Sredstva za to nisu osigurana u gradskom, ni u državnom proračunu. Događa se da se zbog šnicle ubija vola – reagirao je bivši osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo na najavu pojeftinjenja vode.

Grad je do sada, dodaje, imao prosječnu cijenu vode u Hrvatskoj.

– Da je bilo mogućnosti za smanjenje, mi bismo to učinili. Očekujem ili da se smanji razvojni potencijal Vodovoda za osam milijuna kuna ili da se osigura novac u proračunu. U suprotnom, Vodovod će biti bačen na koljena – poručio je Bubalo.

Kada je došao na vlast, zatekao je, kazao je, 42 milijuna kuna dubioze u toj gradskoj tvrtki. Krive su tome, naveo je, među ostalim i "odluke koje su donosili Anto Đapić i HDZ".

>>Siromašni mogu plaćati pet kuna manje od redovne cijene vode

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.