RUSIJA

U obruču požara: Moskovljani umiru u paklenim mukama

U obruču požara: Moskovljani umiru u paklenim mukama
10.08.2010.
u 19:58
Dan je postao noć. Kamo pobjeći od apokalipse? Gdje se sakriti, kako pomoći najmlađima? Roditelji proživljavaju dramu.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je dva dana nije mogla dobiti na telefon, 31-godišnja psihologinja Tatiana Dyment prekinula je ljetovanje u Hrvatskoj i majku odlučila osobno potražiti u njihovom zajedničkom stanu u Moskvi. Sedamdesetogodišnju staricu našla je mrtvu, u kadi, dok je voda još uvijek tekla iz tuša kojim se polijevala u trenutku smrti...

To je samo jedna od osobnih tragedija koje teški smog posljednjih dana ispisuje u Moskvi, gdje se stopa smrtnosti zbog nesnosnog dima i vrućine posljednjih dana udvostručila.

– Razina ugljikova monoksida iznimno je velika, i u Moskvi ovih dana nikako nije ugodno.

U samom gradu nema požara, vatra se rasplamsala pedesetak kilometara dalje, u Podmoskovlju, ali sjeveroistočni vjetar nabija dim u grad. Vrućine su nesnosne, temperature se već danima kreću oko četrdeset Celzijevih stupnjeva, a noću je samo koji stupanj hladnije. Užas, teško je riječima objasniti vrućinu koja dopire iz asfalta i betona jednog velegrada koji se danima kuha – kaže Mladen Falconi, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Moskvi, koji je prije dva dana došao na godišnji odmor u Hrvatsku kako bi izbjegao nepodnošljive uvjete koji vladaju u ruskom glavnom gradu.

Vatrena stihija koja bijesni Rusijom očito je nesavladiva prepreka za vatrogasce, koji nemaju iskustva u gašenju šumskih požara na otvorenim površinama.

– Ljudi su obučeni za gašenje požara u kućama ili u tvornicama, ali šuma je za njih nov teren na koji nisu pripremljeni. Ujedno, veliki broj postrojba jako je loše opremljen, što dodatno otežava problem – kaže ruski ministar za izvanredne situacije Sergej Shoigu. Dok se gasitelji bore s požarima, u Moskvi se počinju osjećati prve nestašice maski za lice. Preprodavači koji su u lokalnim ljekarnama otkupili tisuće tih zaštitnih pomagala po sedam rubalja, sada ih prodaju za 50 po komadu.

– Danas maske nosi svaki deseti Moskovljanin. Nažalost, neučinkovite su. I s njima udišete ugljikov monoksid – kaže Falconi.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

OB
-obrisani-
15:22 11.08.2010.

Rea Idi na Jerusalem Post pa se nasladjivaj nesrici Goya

RI
Riznica
20:47 10.08.2010.

Daj Bernarde smanji malooooo..... Kazu, mama se nije javljala na tel, pa 31-godisnja psihologinja Tatiana Dyment, prekunila godisnji u Hr da je osobno potrazi u zajednickom stanu u Moskvi... Pa zasto nije taj pametni psiholog, pozva susjeda ili nekog poznanika u Moskvi, ili cak policiju ako se vec bila toliko zabrinuta sto se mama nije javljala na telefon... I sad mi treba da vjerujemo u to !!!!!!!!!!

LO
loitsu
18:01 12.08.2010.

Pa dobro,ljudi,cemu vrijedjanje jedni drugih?? I molim vas,prilikom davanja komentara drzite se teme! Boli me \'\'ona stvar\'\' za cioniste,zidove,gote,slavene,144 tisuce bozjih izabranika.... Svaka cast \'\'commentatoru\'\'!!