Zanimljivo istraživanje

Ovi poslovi trenutno su najpopularniji u Njemačkoj

Foto: CARSTEN KOALL/DPA
Ovi poslovi trenutno su najpopularniji u Njemačkoj
10.11.2022.
u 10:05
Procjena burze rada pokazuje da su se oglasi za radna mjesta u javnom sektoru gotovo udvostručili, u odnosu na prethodnu godinu ostvaren je porast od 93 posto. Osim toga u drugim sektorima oglasi za posao porasli su za samo četvrtinu (24 posto).
Pogledaj originalni članak

Službenik u upravi, socijalni radnik, učitelj, sudac, policajac ili zaposlenik ureda za javni red i mir, poslovi su koji su u Njemačkoj trenutačno popularniji nego ikad, pokazalo je to istraživanje Stepstonea za Business Insider. Prema tom istraživanju, pretraživanja državnih poslova udvostručila su se u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Fenix-magazin.

Procjena burze rada pokazuje da su se oglasi za radna mjesta u javnom sektoru gotovo udvostručili, u odnosu na prethodnu godinu ostvaren je porast od 93 posto. Osim toga u drugim sektorima oglasi za posao porasli su za samo četvrtinu (24 posto).

Traženje posla u javnom sektoru više se nego udvostručilo u roku od godinu dana. Dok su druge industrije povećale svoje upite za traženje posla za 60 posto, javni sektor zabilježio je porast od čak 102 posto. Sve više ljudi aktivno traži posao kod države i smatraju je atraktivnim poslodavcem. 

Zanimljivo je da 32 posto onih koji rade u javnom sektoru i tamo žele ostati kao glavni razlog za to navode 'sigurnost'. I namještenici i državni službenici uživaju određeni stupanj zaštite od otkaza te se, zahvaljujući kolektivnom ugovoru, mogu veseliti točnim i poštenim plaćama. Stepstone je 2022. godine proveo još jedno istraživanje pod nazivom “The Silent Resgination” i procijenio preko 11.000 upitnika. Rezultat je pokazao da se u Njemačkoj može očekivati ​​bujica otpuštanja, a tržište rada će vjerojatno postati znatno fleksibilnije i nestabilnije kako bi se moglo nositi s novim tržišnim uvjetima.

Razlog tome je prevelika ponuda radnih mjesta u Njemačkoj, a zaposlenici sve više mogu birati gdje žele raditi, dok se istovremeno broj zaposlenih u Njemačkoj iz godine u godinu smanjuje. U tom se smislu očekuje veliki nedostatak radnika, što povećava sigurnost da ćete u svakom trenutku moći pronaći posao.

Video: Korisnici masovno bježe s Twittera

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MM
Marljivi mrav
10:20 10.11.2022.

Širenje dezinformacija nije kul.

PO
poluvodič
11:15 10.11.2022.

Njemačkoj nedostaje radnika, uvijek ih je nedostajalo, ništa nova.