Simulacijska vježba

U Ministarstvu obrane održana vježba Kibernetički štit 2018

Foto: MORH/ J. Kopi
Kibernetički štit
Foto: MORH/J.Kopi
Kibernetički štit
Foto: MORH/J.Kopi
Kibernetički štit
Foto: MORH/J.Kopi
Kibernetički štit
Foto: MORH/J.Kopi
Kibernetički štit
Foto: MORH/J.Kopi
Kibernetički štit
Foto: MORH/J.Kopi
Kibernetički štit
15.03.2018.
u 16:51
Kibernetički štit 2018 prva je vježba članova Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti na strateškoj razini
Pogledaj originalni članak

Prva vježba Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti pod nazivom Kibernetički štit 2018, održana danas u Ministarstvu obrane, okupila je članove Koordinacije na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Vježba je održana u sklopu prve ovogodišnje sjednice Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a uz članove Koordinacije, koji su bili sudionici vježbe, u ulozi promatrača nazočili su i predstavnici drugih institucija.

Kibernetički štit 2018 je simulacijska vježba na scenarij kibernetičkog napada u kojoj su ključni donositelji odluka na nacionalnoj razini okupljeni u Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti imali mogućnost provjeriti funkcioniranje sustava upravljanja u kriznim situacijama.

– Nove sigurnosne ugroze zahtijevaju pravovremenu reakciju i ovakva vježba je izvrsna prilika za stratešku razinu za provjeru znanja i svjesnosti o postojećim procedurama i zakonskoj regulativi – rekao je uoči vježbe ministar Krstičević, zaključivši:

– S obzirom na nedavne događaje, pokazalo se da je sinergija svih sastavnica sustava Domovinske sigurnosti, Hrvatske vojske i lokalne zajednice ključna u pomoći stanovništvu u borbi s elementarnim nepogodama.

Nositelj vježbe je Samostalni sektor za informacijske i komunikacijske sustave MORH-a, čiji je načelnik brigadir Bruno Bešker ujedno direktor vježbe, a realizator Glavna planska skupina u koju su bili uključeni predstavnici Ureda Predsjednice RH, Ureda predsjednika Vlade RH, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Sigurnosno-obavještajne agencije i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, MUP-a, MORH-a i OSRH-a te Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

– Kibernetički štit 2018 je nacionalna vježba upravljanja odgovorima na kibernetičke prijetnje s elementima sustava domovinske sigurnosti. Provodi se u cilju jačanja svijesti o kibernetičkim prijetnjama, kao i uloge Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti – istaknuo je brigadir Bešker, pojasnivši kako je cilj vježbe ukazati i na važnost strateškog komuniciranja u kriznim situacijama te koordinacije i suradnje javnog, akademskog i gospodarskog sektora, kao i potaknuti raspravu o smjernicama za postupanje na strateškoj razini te ukazati na moguće izazove u slučaju kibernetičke krize.

Riječ je o vježbi kod koje svi sudionici zajedno za stolom rješavaju neki zajednički problem, tzv. Table-top exercise. Sudionici vježbe analizirali su nekoliko potencijalno zlonamjernih aktivnosti po zamišljenom scenariju, nakon čega su donosili odgovarajuće odluke u cilju umanjenja štete koja bi mogla nastati kao posljedica tih scenarija. Vježba se provodila uz pomoć računala, a potom je uslijedila rasprava sudionika.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
20:32 15.03.2018.

biti ce kurslusa na vjezbi nema it strokovnjakinje pecek ljubiteljece denarja...

DU
Deleted user
20:17 15.03.2018.

ova u gro planu ne zna ni ukljuciti racunalo....

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
17:57 15.03.2018.

Jedinstveni je zaključak nakon poispalih slovenskih đonova da sa sjeverozapadne strane nema ugroze !