Hrvatska pamet Hrvatskoj

U kućnom laboratoriju proizvodi tri vrste piva

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
U kućnom laboratoriju proizvodi tri vrste piva
25.04.2019.
u 13:02
Osim što proizvodi pivo, Klara Gelo sama osmišljava i dizajn etiketa, a inspiraciju dobiva kada kuša pivo
Pogledaj originalni članak

Ne razmišljam o odlasku van, smatram da svoj puni potencijal mogu ostvariti u Hrvatskoj. Treba biti uporan, ulagati u svoje obrazovanje i imati malu dozu odvažnosti, kaže Klara Gelo, odlična studentica pete godine diplomskog studija Prehrambenog inženjerstva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Naime, Klara u Zaprešiću već dvije godine u slobodno vrijeme proizvodi pivo u svom malom kućnom laboratoriju, a do danas je proizvela čak tri različita okusa.

Premda prije upisa na fakultet nije bila ljubiteljica piva, nakon kolegija o njegovoj proizvodnji, fascinirana raznim stilovima i sitnicama koje utječu na okus, počela je proučavati dodatnu literaturu o pivu i procesu proizvodnje. Klara je odlučila znanje primijeniti u praksi, stoga je kupila opremu za proizvodnju uz pomoć stipendije, s obzirom na to da je riječ o poduzetnoj studentici koja je u deset posto najboljih na svom smjeru.

– Tijekom studiranja dobivala sam stipendiju zbog izvrsnog uspjeha koju sam odlučila uložiti u nešto korisno, a to je bila oprema za proizvodnju. Dio novca od stipendije i studentskih poslova trošila sam na putovanja i tako sam počela isprobavati piva iz drugih zemalja –  priča nam mlada pivarka.

Započela na štednjaku
Proces proizvodnje sastoji se, kaže, od nekoliko koraka, a cijeli postupak traje otprilike mjesec dana.   
– Proizvodnju sam počela u kuhinji na štednjaku i sa svakom novom šaržom nešto sam pokušala poboljšati i nadograditi. Već u drugom kuhanju kupila sam opremu, što mi je olakšalo kuhanje. Kada jednom krenete s proizvodnjom i kada vam to postane velika strast, jednostavno uđete u taj vrtlog iz kojeg teško možete izaći; imate potrebu stalnog poboljšavanja, ulaganja i sve većeg truda. Pri degustaciji su mi pomogli prijatelji, obitelj, ali i profesori na fakultetu od kojih sam dobivala pohvale, ali i konstruktivne kritike. Upoznala sam dosta ljudi iz svijeta craft pivarstva koji su prepoznali moj trud i dobru tehniku kuhanja – govori nam Klara i dodaje da se prvo zaljubila u proizvodnju, a tek onda u pivo.

Usavršavanje recepata
– Kod proizvodnje mi se najviše sviđa što postoji milijun parametara koji utječu na završni proizvod, što mi predstavlja veliki izazov. Trenutačno pivo proizvodim i dalje kod kuće, gdje sam cijeli kat prenamijenila u mali laboratorij, ali sad je to puno sofisticiranija oprema – kaže Klara. Trenutačno u ponudi ima tri vrste: pivo The First Lady punog okusa i jače gorčine, zatim pitko ljetno pivo Teenage Drea te Green Fantasy standardne jačine.
Pristiglo joj je, kaže, već nekoliko ponuda, no trenutačno je fokusirana na usavršavanje recepata postojećih piva i razvijanje novih.
– Ne razmišljam o odlasku van, smatram da svoj puni potencijal mogu ostvariti u Hrvatskoj – zaključuje Klara Gelo.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar clever
clever
09:55 30.04.2019.

Klara......samo hrabro!

AA
aabbcc
22:06 27.04.2019.

Pa trebalo bi odobriti i Seljaku Rakiju u svakom kućnom, dvorisnom laboratoriju pod uslovom da nije pijan !

Avatar majkuvam
majkuvam
14:29 28.04.2019.

Proizvoditi je jedna stvar,a tko će osim nje to "pivo" piti?