ZARADA NA MATURANTIMA Roditelji, unatoč oskudici, moraju dati i više od 10.000 kuna za maturalnu večeru

U kredit zbog mature: Samo za odijelo treba dati i do 6000 kuna

Foto: import
U kredit zbog mature: Samo za odijelo treba dati i do 6000 kuna
01.06.2006.
u 21:00
Pogledaj originalni članak

Krediti kod lihvara, crveni minusi u banci, obročne otplate sve su to očajnički potezi na koje su ovih dana prisiljeni roditelji maturanata kako bi namaknuli više od deset tisuća kuna, koliko stoje maturalna večera i priprema za upise na fakultete. Organizatori zabava, tečajeva i putovanja trljaju ruke i dobro zarađuju na maturantima pokleknulim pred pomodnim trendovima i roditeljima koji, unatoč nedostatku novca, ne žele da im se dijete pred vršnjacima osjeća manje vrijedno.

Pritisak vršnjaka
Tek što su otplatili maturalna putovanja, lipanj je mjesec kad roditeljski džep najbolje osjeti kako je to imati maturanta u kući. Cijene večera su astronomske, a lokacija stvar prestiža. U Zagrebu će tako za večeru u Sheratonu izdvojiti i 600 kuna, dok je prosjek u Hrvatskoj oko 400 kuna.

Za takav novac usluga i nije besprijekorna mnogi roditelji ostaju zakinuti za čašu pjenušca, a i dodatna se pića posebno plaćaju no iz godine u godinu inzistira se na elitnim lokacijama koje se masno plaćaju.

Nemam nisku plaću, no ipak sam morala podići kredit od 20 tisuća kuna na godinu dana. Ne mogu dopustiti da mi se dijete osjeća posramljeno kaže majka jedne maturantice iz Zagreba, dok druga majka prepričava dramu jedne žene, samohrane majke, koja se na dogovoru za večeru rasplakala jer nije imala novca. Na večeru se ne može otići bez odijela, čija cijena dostiže i 6000 kuna. U omiljenoj prodavaonici zagrebačkih maturantica, Linei Exclusive, cijena haljina je oko 2500 kuna. Usto treba pridodati petstotinjak kuna za cipele, torbicu i nakit. Obvezna je frizura i profesionalna šminka (500 kn).

Mislila sam ići obično odjevena, no kad vidim što su kupile moje prijateljice, morat ću si priuštiti nešto bolje. Nisam samo ja u takvoj dvojbi, svi se u ovo doba osjećaju zbunjeni, između pritiska i straha da će biti posramljeni kaže maturantica Ana Abramović iz zagrebačke XV. gimnazije.

Skup fakultet
U "opremu" spadaju i pripreme za fakultete. Cijena sata privatnih instrukcija kreće se oko 50, dok pripreme za upise na fakultetima, koje organiziraju razna privatna učilišta, stoje između 1600 do 3000 kuna. U Zagrebu su prošlog tjedna najavili besplatne pripreme u gimnazijama, no učenici i roditelji žale se da je takva ponuda došla prekasno.


I roditelji žele ekskluzivno i skupo

Maturanti zagrebačkog MIOC-a tradicionalno odlaze na večeru u elitni Sheraton. Voditeljica smjene u toj školi, koja se nije željela predstaviti, kaže da je to izbor učenika. – Ako netko nema novca, drugi učenici skupe – objašnjava te dodaje kako dosad nije bilo pritisaka da se izabere jeftinije mjesto: – Naprotiv, kad su učenici i predložili takvo mjesto, roditelji su zvali i tražili ekskluzivniji restoran.


Maturanti u brojkama 350-600 kn
stoji večera u nekom od restorana i hotela bez dodatnog pića.
2500 kn
najčešća je cijena haljina. Tu su i cipele, torbice, frizura, nakit...
6000 kn
stoji odijelo za maturante, cipele, košulja i kravata. Često ga posuđuju.
1600-3000 kn
treba platiti za pripreme za upise na fakultete. Instrukcije se posebno plaćaju.
Pogledajte na vecernji.hr