EUROSTAT OTKRIVA

U Hrvatskoj cijene nekretnina rasle znatno brže od prosječnog poskupljenja u EU

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Gradnja nove zgrade pored Zapadnog kolodvora
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Gradnja nove zgrade pored Zapadnog kolodvora
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Gradnja nove zgrade pored Zapadnog kolodvora
11.01.2023.
u 10:17
Kad je riječ o Hrvatskoj, dinamika povećanja cijena nekretnina ipak je bila nešto niža, no na godišnjoj razini cijene nekretnina skočile su 14,8 posto
Pogledaj originalni članak

Danska, Švedska, Finska, Rumunjska, Italija i Njemačka su države članice EU u kojima je u trećem kvartalu prošle godine došlo do pada cijena nekretnina, i to od 3,8 do 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. S druge strane zemlje kao što su Cipar, Bugarska i Austrija, u kojima su nekretnine poskupjele više od četiri posto, ali i Hrvatska, s povećanjem od 2,8 posto, zabilježile su snažan rast cijena nekretnina i tijekom ljetnih mjeseci, odnosno od srpnja do kraja rujna, u odnosu na prethodno tromjesečje, navodi Eurostat.

Kad je riječ o Hrvatskoj, dinamika povećanja cijena nekretnina ipak je bila nešto niža, no na godišnjoj razini cijene nekretnina skočile su 14,8 posto. To je dva puta više od prosječnog poskupljenja u EU (7,4 posto). 

>> VIDEO EU priprema novu direktivu za vozače, neki će posebno loše proći

Zagreb, Beč, Ljubljana i Budimpešta

Usporedili smo životne troškove u četiri metropole i iznenadili se: U jednoj kategoriji je i Beč jeftiniji za život

Zagrepčanin mjesečno potroši više od 60 posto prihoda na stanovanje, režije i hranu. Cijene kvadrata nezaustavljivo rastu, a stanarina je oko 650 eura. U Ljubljani se žale na visoke režije, plaćaju ih oko 250 eura mjesečno, gotovo 60 eura više nego u Zagrebu. Standard je u Beču najviši, što prate i visoke cijene stanarina, kao i sadržaja za razonodu. Ipak, Bečani nisu rastrošni pa najradije uživaju u besplatnim aktivnostima u prirodi. Budimpešta je najpovoljnija, no stanovnici se žale na inflaciju, prometni kaos i nedostatak mjesta za parkiranje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

DU
Deleted user
10:49 11.01.2023.

Kako naslov sugerira ogromnu laž i neistinu!!! Dvostruko veće poskupljenje u 2022. godini u Hrvatskoj u odnosu na poskupljenje nekretnina u EU nije i dvostruko skuplja nekretnina!!! Ne znam čemu ovo služi no da je ono što ja tvrdim točno, kuća u Zagrebu ili stan u Zagrebu još uvijek je u pola cijene iste ili slične nekretnine u Belinu, Parizu, Beču, Varšavi, Bratislavi, Budimpešti ..

DU
Deleted user
11:02 11.01.2023.

gosp. Gataric vi ili ne razumijete o cemu pisete ili nas namjerno varate i navlacite ovim netocnim naslovom

Avatar nekakav
nekakav
12:07 11.01.2023.

sad bi se nevješti i nepažljiv čitatelj mogao začuditi, kako hrvati 's malim' plaćama imaju tako vrijedne nekretnine.. nešto ne štima u jednadžbi, a? što bi to moglo biti.. aha, lažemo sami sebe, da smo jadni, siromašni, ali nemamo problem dati 50.000 kuna, ovaj 6.636,14 eura, za kuhinjicu... pogled na oglasnike govori da smo itekako bogati, kuće po par milijuna kuna, eura, a plaće navodno samo 1.000 eura prosjek neto. visoke cijene znače da je i platežna moć kupaca velika. zato se i bojimo poreza na nekretnine. jer će se vidjeti da smo dosta bogati ,da imamo. samo što nama u glavi vrta jedan problem, jer mi ne prihvaćamo činjenicu da su i nekretnine novac, vrijednost. kod nas je 'nešto' samo ono što je u novčaniku. ono nakon što otvorimo vrata u kući, stanu, je 'ništa'. bude nas zapad naučio pameti.