Koronavirus u Hrvatskoj

Dok jedna županija zahvaljuje svojim građanima, druga uvodi strože mjere

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Nastavni zavod za javno zdravstvo uveo drive in stanicu za testiranje na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
U Općoj bolnici Karlovac otvoreno "drive in" testiranje na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
U Općoj bolnici Karlovac otvoreno "drive in" testiranje na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
U Općoj bolnici Karlovac otvoreno "drive in" testiranje na koronavirus
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
"Drive in" testiranje na koronavirus u KBC-u Osijek
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
"Drive in" testiranje na koronavirus u KBC-u Osijek
04.04.2020.
u 22:22
Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u petak je čestitala hrvatskim medijima na profesionalnom i kontroliranom prenošenju informacija građanima, što je označila bitnim razlogom za uspješnu borbu protiv koronavirusa
Pogledaj originalni članak

Hrvatskoj je 47 novih slučajeva zaraze. Ukupno je 1126 osoba oboljelo od Covid-19. U Osijeku su preminule četiri osobe od zaraze koronavirusom, pa je broj umrlih porastao na 12. Oporavljenih je 119.

21:33 - Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić izjavila je u subotu da su zadnjih dana znanstvenici došli do novih spoznaja o Covidu-19, a u časopisu "Science" objavljeno je da je socijalna distanca presudna za sprječavanje širenja zaraze. Više pročitajte ovdje

20:31 - Istarska županija te svi istarski gradovi, osim Umaga, zatražili su u subotu od potpredsjednika Vlade i voditelja nacionalnog Stožera Civilne zaštite Davora Božinovića da se odgodi primjena e-propusnica sve dok se ne razriješe nedoumice i otklone tehničke poteškoće.

20:21 - Stožer Civilne zaštite (CZ) Ličko-senjske županije zahvalio je u subotu svim građanima koji poštuju odluke nacionalnog Stožera CZ i preporuke epidemiologa i liječnika, jer u toj su županiji samo tri slučaja covidne infekcije, sva tri blaga i uvezena iz inozemstva.

20:13 - Župan Osječko-baranjske županije, u kojoj su sinoć umrle četiri osobe, najavio je strože mjere u borbi protiv širenja epidemije koronavirusa, a odnosit će se na one koji se okupljaju u grupama. Više pročitajte ovdje

17:05 - Tri tvrtke iz Varaždinske županije - Fripol iz Ljubeščice, Plastika Šantek iz Novog Marofa te varaždinski Gumiimpex, počeli su zajedno izrađivati vizire za zdravstvene i druge djelatnike kojima je potrebna zaštitna oprema u borbi protiv koronovirusa, a prvih 500 komada donirano je u subotu varaždinskoj bolnici.

16:12 - Istarski župan i gradonačelnici odrekli su se trećine svoje plaće, a svojih naknada vijećnici Županijske skupštine i gradskih vijeća istarskih gradova, sve u korist nabave neophodne zaštitne opreme zdravstvenim djelatnicima koji se bore protiv panedije koronavirusa.

14:45 - U Primorsko-goranskoj županiji tijekom protekla 24 sata jedna je novozaražena osoba koronavirusom i jedna je ozdravila, pa je sada ukupno 51 oboljeli dok ih je pet ozdravilo, doznaje se u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

14:00 - Hrvatskoj je 47 novih slučajeva zaraze. Ukupno je 1126 osoba oboljelo od Covid-19. U Osijeku su preminule četiri osobe od zaraze koronavirusom, pa je broj umrlih porastao na 12. Oporavljenih je 119. Ukupno je obavljeno 9833 testiranja, od čega u zadnja 24 sata 583. Na respiratoru je i nadalje 39 osoba. "Dva i pol do tri tjedna su kritična i odredit će našu sudbinu" kazao je ministar Vili Beroš. Više pročitajte OVDJE.

13:55 - U Sisačko-moslavačkoj županiji je u zadnja 24 sata zabilježen jedan novooboljeli od COVID-19. Riječ je o dvadesettrogodišnjem pacijentu koji je u kućnoj samoizolaciji od 26. ožujka 2020. godine zbog kontakta sa dokazano oboljelom osobom od COVID-a 19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Od ukupno osamnaest pacijenata s područja Sisačko-moslavačke županije, dvoje pacijenata je ozdravilo, te je sada šesnaest pozitivnih pacijenata na  županijskom području. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalaze se četiri pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju.

13:50 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji novih je devet osoba zaraženo koronavirusom pa je ukupan broj oboljelih porastao na 59, petnaest ih je u bolnici, a 39 na kućnom liječenju u izolaciji, objavio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

13.19 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održao je danas redovnu koordinaciju na kojoj je načelnik Ratimir Ljubić izvijestio kako od jučer nema novozaraženih osoba. Zdravstveno stanje oboljelih je dobro, pacijenti i dalje imaju blage simptome bolesti. Od ukupno 16 pozitivnih na koronavirus, pet osoba je na bolničkom liječenju, dvije su otpuštene iz bolnice u kućnu samoizolaciju, a devet je osoba s blagim simptomima od početka dijagnoze na kućnom liječenju u samoizolaciji.

12:36 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj oboljelih je i dalje 24, ozdravilo je njih šest, a na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 18 osoba. Sve osobe koje su na liječenju su trenutno općeg dobrog stanja. Do sada su u Varaždinskoj županiji testirane ukupno 452 osobe, a pod mjerom samoizolacije ih se nalazi 2044. U protekla 24 sata Policijska uprava varaždinska zabilježila je samo jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije, a vezano uz odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, 27 slučaja kretanja bez valjane propusnice.

12:30 - Od 36 nalaza jedan je pozitivan, tako da je u Zadaraskoj županiji ukupno 51 osoba pizitivna na koronavirus. Novooboljela osoba povezana je s biogradskom bolnicom. U OB Zadar 4 osoba je na respiratoru, 9 na Covid odjelu, a 6 lakših pacijenata prebačeno je u Biograd.

Video: Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

12:27 - Na području Zagrebačke županije do subote je ukupno evidentirano 86 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, što je dvije osobe više nego dan ranije, najnoviji su podaci Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do subote 4. travnja u 11 sati evidentirano je 86 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom", ističe se u priopćenju. U odnosu na podatke od petka, radi se o dvije osobe više. Do sada je izliječeno osam osoba, a jedna je umrla.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima osam ispostava na svom području. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Od ukupno 86 oboljelih osoba, najviše ih je evidentirano na području Velike Gorice, 27, gdje je zabilježen i jedan smrtni slučaj.

Po broju oboljelih slijede Zaprešić (19), Sveta Nedelja i Samobor (15+3), Dugo Selo (11), Ivanić-Grad (6), Sv. Ivan Zelina (3), dok je po jedan oboljeli evidentiran u Jastrebarskom i Vrbovcu.

12:23U Međimurju je zabilježena prva izliječena osoba. Riječ je o čakovečkom ugostitelju koji je hospitaliziran 22. ožujka. Jučer je imao i drugi uzastopni negativni test, pa danas izlazi iz Županijske bolnice Čakovec. No, jučer su u Međimurju zabilježene i dvije novozaražene osobe. Mlađa, u 30-im godinama, vratila se 18. ožujka u Hrvatsku i otišla u samoizolaciju. Dobrog je općeg stanja i ostaje u kućnoj samoizolaciji pod nadzorom epidemiologa. Drugi današnji slučaj je bliski kućni kontakt te osobe, u 60-im godinama. Dakle, radi se o prijenosu unutar obitelji za vrijeme samoizolacije, s osobe koja nema simptome na kroničnog bolesnika. Ta starija osoba je zbog težeg stanja hospitalizirana. U Međimurju su tako dosad registrirane ukupno četiri zaražene osobe, od kojih je jedna izliječena. Ponovno je upućen apel građanima u inozemstvu da se ne vraćaju kući za Uskrs jer je i ovo primjer kako se može proširiti zaraza. Trećezaražena osoba u Međimurju vratila se 18. ožujka iz Austrije i od tada je bila u samoizolaciji. 

12:15 - Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 9 osoba pozitivno na koronavirus i to iz Splita 4, Solina 3, Makarske 1 i Baške vode 1. Na dan 4.4.2020. ukupno je 168 osoba zaraženo koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije. Kako navodi županijski Stožer CZ svi novooboljeli su kontakti prethodno oboljelih te su svi zadovoljavajućeg općeg zdravstvenog stanja. Među novooboljelima nema zdravstvenih djelatnika. Od ranije se 136 zdravstvenih djelatnika nalazi u samoizolaciji.

Među oboljelima 37 osoba je hospitalizirano, a na respiratoru ih je 8, i to 3 iz Dubrovačko-neretvanske županije, 3 iz Šibensko-kninske i 2 iz Splitsko-dalmatinske županije. U karanteni hotela Zagreb trenutno je 19 osoba, od čega 6 stranih državljana. 

11:31 - U Brodsko-posavskoj županiji jedan je novooboljeli od COVID-19, a riječ je o osobi srednje životne dobi, bliskom kontaktu već registriranog pacijenta, rečeno je u subotu na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

Novooboljela osoba je dobrog zdravstvenog stanja. Trenutno je samoizolacijom obuhvaćeno stotinjak osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima.U samoizolaciji je i 40 zdravstvenih djelatnika,  rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković. 

11:15 - U Osječko-baranjskoj županiji od koronavirusa umrle su četiri osobe. Iz Stožera su kazali da su osobe koje su preminule imale različite dijagnoze. Osobe su u dobi 92 godine, 85, 78 i 71 godina. Dvoje od njih je bilo na respiratoru. Bile su teški kronični bolesnici. Više pročitajte OVDJE.

Ovo što se vrijeme poboljšalo ne znači da je korona prošla, poručili su građanima iz Stožera te aplerali da se pridržavaju mjera.

10:55 - Svi nalazi koje su iz karlovačke Opće bolnice u petak poslani na analizu su negatvni, tako da Karlovačka županija za sada nema novooboljelih. Od početka zaraze koronavirusom oboljele su 24 osobe. Jedna osoba je na žalost preminula.

- U Općoj bolnici Karlovac hospitalizirano je 6 osoba, 16 ih je na kućnom liječenju te se 1 osoba liječi u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Stanje pacijenata u karlovačkoj općoj bolnici je stabilno. Ukupno je do sada testirano 315 osoba.

Drive In testiranje u Općoj bolnici Karlovac uredno funkcionira te će danas biti uzeto 20-ak briseva - poručuju iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Djelatnici PU Karlovačke provode nadzore te u posljednja 24 sata nije bilo kršenja administrativnog nadzora (samoizolacije), ali bilo je 5 kršenja po pitanju propusnica. Stožer CZ Karlovačke županije apelira na sve građane da unatoč proljepšanju vremena ostanu doma i smanje socijalne kontakte na najmanju moguću razinu. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Bit će prilika za druženje, najbitnije je da poštujemo sve propisane sigurnosne mjere kako bi očuvali sebe i svoje najmilije.

10:52 - Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je šest novih osoba pozitivnih na koronavirus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite. Po dvije novozaražene osobe su s područja grada Pregrade i općine Petrovsko, a po jedna osoba iz Oroslavja i općine Jesenje. S današnjim je danom na području Krapinsko-zagorske županije ukupno je 76 osoba zaraženih virusom COVID-19.

10:49 - U protekla 24 sata u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježene su 2 nove pozitivne osobe, od toga 1 sa područja Nuštra i 1 sa područja Vinkovaca na korona virus. Ukupno je u Vukovarsko - sr8jemskoj županiji 18 oboljelih osoba. Prema informacijama županijskog stožera civilne zaštite s jučerašnjim danom testirano je ukupno 218 osoba. U samoizolaciji na  području županije nalazi se 655 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana bilo je 5 dojava o kršenju samoizolacije od čega je utvrđeno 1 kršenje mjera.

U objektima za karantenu nalazi se 6 osoba, vozača kamiona nema. COVID-19 ambulante su imale 4 poziva od kojih su 3 poziva bili pacijenti bez sumnje a 1 pozivatelj je upućena da se javi infektologu u Opću županijsku bolnicu Vinkovci.

U Općoj županijskoj bolnici Vinkovci i dalje ima 6 hospitaliziranih osoba pozitivnih na koronavirus, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti.  I dalje su pozitivna 2 liječnika, a 18 liječnika, 34 medicinske sestre i 3 nezdravstvena djelatnika su u samoizolaciji.

10:45 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novih osoba zaraženih koronavirusom, a svih 11 testova poslanih u protekla 24 sata negativni su, priopćio je u subotu Stožer Civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije. Među poslanim testovima bili su i kontakti jučer potvrđenog zaraženog koronavirusom policijskog djelatnika iz Bjelovara.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije tako je i dalje koronavurusom zaraženo ukupno šest osoba, a dodatne dvije osobe koje se vode statistički kao zaražene pod Bjelovarsko-bilogorsku županiju, imaju samo prebivalište na području županije, iako su testirani i liječe se na zagrebačkom području, navode iz Stožera.

Video: Nastavni zavod za javno zdravstvo uveo drive in stanicu za testiranje na koronavirus

„Slušajmo i dalje i pridržavajmo se savjeta struke, jer samokontrolom smanjujemo mogućnost širenja zaraze. Budimo pametni i odgovorni na dobrobit nas samih, naših obitelji i cijele zajednice”, poručuju iz Stožera Civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

10:30 - U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih od COVID-19. Na Odjelu infektologije hospitalizirano je deset pacijenata pozitivni na virus SARS-CoV-2, od jučer je jedna osoba primljena a tri su otpuštene. Tri pacijenta i dalje su na respiratoru u KBC Split. Šest osoba je u karanteni od kojih su četiri državljani Republike Hrvatske i dvoje stranaca. U posljednja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije za koje je provjerom utvrđeno da nije bilo kršenja navedenih mjera - istakli su u subotu ujutro iz stožera šibensko kninske županije.

10:25 - "Tužan sam zbog Imunološkog. Zamislite da smo mi uništili Nastavni zavod za javno zdravstvo. Vlade se mijenjaju. Nitko nije odgovarao za to, za Imunološki. U dva doma zdravlja od idućeg tjedna će se raditi 'drive in' testiranje. Moći će se testirati u Domu zdravlja Istok i Domu zdravlja Zapad, a u tjednu iza i u Domu zdravlja Centar", kazao je Milan Bandić koji je danas posjetio NZZJZ Andrija Štampar gdje se odvija 'drive' in testiranje.

10:22 - Zbog lažiranja propusnice sisačka policija je provela kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca, objavljeno je danas na internestkim stranicama Policijske uprave sisačko moslavačke. Naime, provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 61-godišnjak kao vlasnik trgovačkog društva s područja Hrvatske Kostajnice, suprotno Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, izradio lažnu propusnicu koju je potom izdao i dao 59-godišnjaku koji nije zaposlen u njegovom trgovačkom društvu, a koju je 3. travnja, 59-godišnjak uporabio kao pravu na kontrolnom punktu, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke. Osumnjičeni će biti kazneno prijavljeni zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krivotvorenje isprave.

10:14 - Ni u subotu u Istarskoj županiji nema novooboljelih od Covid-19, a 29 uzoraka brisa osoba koji su u četvrtak poslani na analizu u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti, su negativni potvrdio je jutros načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. Dodaje da su u međuvremenu dva pacijenta u pulskoj Općoj bolnici tijekom jučerašnjeg dana izliječena.

"Od 29 ispitanih uzoraka brisa, svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih, dva su pacijenta izliječena a u Istarskoj županiji trenutno brojimo ukupno devet izliječenih"- naveo je Kozlevac u priopćenju. Ističe da u Istarskoj županiji drugi dan za redom te ukupno četvrti put ovaj tjedan nema novooboljelih. U Istri su inače do sada ukupno zaražene 74 osobe.

Prema informacijama iz županijskog Stožera civilne zaštite tijekom petka na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula i terenskim uzorkovanjem uzeto je čak 80 uzoraka briseva koji su dostavljeni u laboratorij u Zagreb te će o rezultatima nalaza javnost biti naknadno obavještena. "Zahvaljujem građanima što su ovim trenucima iznimno disciplinirani i drže se propisanih mjera. Idemo dalje ovim tempom, ostanimo doma jer to je u ovom trenutku najvažnije", poručio je Kozlevac. 

Video: KB Dubrava - Postavljeni vojni šatori

 

9:43 - Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije u protekla dva dana raspodijelio je zaštitnu opremu gradskim i općinskim stožerima civilne zaštite na području Šibensko-kninske županije s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa i ublažavanja posljedica izazvanih trenutnom epidemiološkom situacijom vezano uz virus SARS-CoV-2.
 
Gradovima Šibeniku, Kninu, Drnišu, Vodicama i Skradinu podijeljeno je po 100 komada perivih maski i po 1000 komada rukavica. Općinama Bilice, Biskupija, Civljane, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Pirovac, Primošten, Promina, Rogoznica, Ružić, Unešić i Tribunj po 50 komada maski i po 500 komada rukavica. Općinama Murter-Kornati i Tisno podijeljeno je po 200 komada perivih maski i po 1000 komada rukavica. Zaštitna oprema je nabavljena sredstvima Proračuna Šibensko-kninske županije.
 
Jučer je Stožeru civilne zaštite Šibensko-kninske županije isporučena pošiljka od 1 500 komada univerzalnih pamučnih maski, kao donacija Đakovačke tvrtke Hemco d.o.o. koja se bavi proizvodnjom zaštitne odjeće i opreme. Ova donacija uvelike će pomoći svima koji su u okviru svoje službe ili kroz volonterstvo uključeni u pomoć građanstvu za vrijeme borbe protiv pandemije koronavirusa. Ovim putem javno zahvaljujemo tvrtki Hemco na pomoći našoj zajednici - ističu is stožera šibensko kninske županije

9:36 - "Treći dan zaredom, Virovitičko-podravska županija nema novozaraženih osoba od koronavirusa. Prema informaciji iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, i nadalje na našem području ima dvoje oboljelih od bolesti COVID 19. Njihovo stanje je stabilno i nalaze se u kućnoj izolaciji. Poštujte epidemiološke i sigurnosne upute. #ostanidoma", napisali su na Facebook stranici Virovitičke županije.

8:10 - U Hrvatsku se danas vraćaju hrvatski državljani iz Italije, Portugala, Španjolske i Švedske. U koordinaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Vlada RH osigurala je komercijalne repatrijacijske letove zrakoplovne kompanije „Croatia Airlines“. Letovi su planirani za danas u popodnevnim satima. Riječ je o tri leta na relaciji Zagreb-Rim-Zagreb, Zagreb-Lisabon-Madrid-Zagreb te Zagreb-Stockholm-Zagreb. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dat će izjavu medijima u 11 sati ispred MVEP-a u povodu današnjih repatrijacijskih letova.

7:20 - Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović kazao je da razumije svakog vjernika koji iskazuje svoju žal što ne može već treći petak obaviti bar tjednu molitvu u džamiji, ali je naglasio da je pod opasnosti od pandemije za cijeli svijet individualna molitva jedino rješenje.

Život i zdravlje pojedinca i zajednice u islamu je na prvom mjestu. Temeljem toga, poštivanje nadležnih službi je obveza (fard). Samo takvim pristupom i čvrstom disciplinom možemo nadvladati trenutnu situaciju, kazao je muftija Aziz Hasanović za Hinu.

Video: Pogledajte što predviđaju naši znanstvenici: Koliko bi mogla trajati pandemija?

7:10 - Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u petak je čestitala hrvatskim medijima na profesionalnom i kontroliranom prenošenju informacija građanima, što je označila bitnim razlogom za uspješnu borbu protiv koronavirusa. Markotić je za RTL Danas izjavila kako je posao i liječnika i novinara da pomognu drugima, njezin da pomaže kao liječnik infektolog, a novinara da javnosti profesionalno prenose informacije vezane uz virus i njegovo suzbijanje.

 "Vi novinari činite jednu ogromnu stvar i doista vam čestitam svima na profesionalnosti. Sigurno je utjecaj medija jedan od razloga što smo ovako uspješni jer ste vrlo profesionalno, vrlo jasno i kontrolirano prenosili pozitivne informacije stanovništvu", poručila je.

Zahvalila je i građanima većina kojih se u ovoj situaciji odgovorno ponaša, a da je aktualna situacija s koronavirusom u Hrvatskoj zadovoljavajuća potvrđuju, ističe, i međunarodne analize, ne samo domaće. Vjeruje da će se u zaustavljanju širenja virusa dobro organizirati i u mjestima gdje se javljaju novi slučajevi zaraze, posebno u Dalmaciji.  "Naš jug,  Dalmacija i Dubrovnik, kroz stoljeća su bili avangardni i u kulturi, sportu, znanosti, svemu, pa smo sigurni da će biti i u obrani od koronavirusa", istaknula je Markotić.

Uspiju li te regije i njihovi stanovnici širenje virusa držati pod kontrolom, vjeruje da bi u naredna tri tjedna Hrvatska mogla dosegnuti "plato", a onda možda i pad broja zaraženih.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 39

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
12:17 04.04.2020.

Druga i treća žrtva koronavirusne infekcije bez respiratora iz Osijeka. Još je tragičnija ona prva žrtva iz Brtonige koju nisu niti testirarali sve dok nije umro. Respirator nije nikada vidio. Bio je u izolaciji jer je s oboljelim gostima bio u vrlo bliskom kontaktu a jedan mu je izgleda javio da je zaražen. I sve to nije bilo dovoljno da se ugostitelj iz Brtonige makar testira. Sada dvije nove smrti koje nisu stavili na respirator. Ovo je velika tragedija.

ZO
Zooltan
10:36 04.04.2020.

Moguće je da se novi koronavirus širi zrakom običnim disanjem i govorom, rekao je u petak vodeći američki stručnjak u borbi protiv Covida-19, u vrijeme kad se američka vlada priprema svima preporučiti da nose maske. (copy/paste Pd)

FO
FONZA
08:14 04.04.2020.

Zivimo vrijeme laznih znanstvenima....medija koji sire laz....vodja koji vode narod u ponor....vrijeme farizeja koji glume vjeru....vrijeme obmane.....vrijeme Sotone.....ali bece biti kako su sotonisti zamislili....Sotoni su dani odbrojani.....